Να ποιος φταίει για την κρίση στην Ελλάδα (άποψη)

του Αριστείδη Αποστόλου ([email protected])

Αυτή τη φορά, ας μην ακούσουμε τους Έλληνες πολιτικούς για το ποιος ευθύνεται για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα. ΑΣ ΣΤΡΑΦΟΥΜΕ στους Ευρωπαίους αξιωματούχους (οι οποίοι είναι σαφώς πιο αποστασιοποιημένοι από το ελληνικό δράμα).

ΟΧΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία εξυπηρετεί τα γερμανικά συμφέροντα και βρίσκεται προ των εκλογών. Αν και αυτήν την εποχή, υπό την πίεση των πολιτικών της αντιπάλων, αναγκάζεται να

πει κάποιες αλήθειες, όπως ότι «οι Έλληνες δεν είναι πρόθυμοι να εφαρμόζουν τις μεταρρυθμίσεις» (ρίχνοντας ουσιαστικά τις ευθύνες στις ελληνικές κυβερνήσεις) και πως «ο ελληνικός λαός κάνει μεγάλες θυσίες. Ξέρω επίσης ότι κάποιοι καταφέρνουν πάντα να ξεφεύγουν, ενώ ο απλός λαός στην Ελλάδα υποφέρει...».

ΟΥΤΕ ΑΚΟΜΑ, στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο και έπειτα από έντονη κριτική που ασκήθηκε εναντίον του, αναγκάστηκε να υπερασπιστεί την πολιτική της Κομισιόν, επιρρίπτοντας βαριές ευθύνες στις ηγεσίες της Ελλάδας. «Η Ελλάδα δεν είναι θύμα της ευρωπαϊκής πολιτικής. Η Ελλάδα είναι θύμα ανεύθυνων συμπεριφορών των ίδιων των ελληνικών κυβερνήσεων», είπε χαρακτηριστικά ο Μπαρόζο, συμπληρώνοντας σχεδόν οργισμένος: «Αν δεν υπήρχε η Ευρώπη να την υποστηρίξει, η Ελλάδα θα είχε ήδη χρεοκοπήσει».

ΑΣ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ, λοιπόν, τον Ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για θέματα Εμπορίου, Κάρελ ντε Γκουχτ, ο οποίος κατηγόρησε τις ελληνικές κυβερνήσεις στη χώρα, λέγοντας απλώς το αυτονόητο. Τι ακριβώς είπε ο ντε Γκουχτ; «Εάν κάποιος εξετάσει τί προσπάθειες έχει καταβάλει η Ε.Ε. τις τελευταίες δεκαετίες για την Ελλάδα, δύσκολα μπορεί να μας προσάψει ότι υπήρξαμε φειδωλοί απέναντί της. Το αμερικανικό Σχέδιο Μάρσαλ μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ισοδυναμούσε με το 2% του ΑΕΠ εκείνης της εποχής και μάλιστα η βοήθεια εκείνη δόθηκε άπαξ. Εμείς εδώ και αρκετές δεκαετίες δίνουμε στην Ελλάδα το 2-3% του ΑΕΠ της, μεταξύ άλλων, μέσω των διαρθρωτικών ταμείων. Πού πήγαν όλα αυτά τα λεφτά; Δεν είναι αυτή μια ενδιαφέρουσα ερώτηση;»

Και συμπλήρωσε με νόημα: «Το μέγεθος της κακοδιαχείρισης αυτής της χώρας υπήρξε πράγματι εντυπωσιακό. Μπορούμε άραγε να κάνουμε περισσότερα για την Ελλάδα απ’ όσα έχουμε κάνει; Και το 2014 θα χρειαστεί να δοθεί επιπρόσθετη βοήθεια. Σε εποχές όμως κρίσης υπάρχουν όρια στην αλληλεγγύη που θέλουν να επιδείξουν άλλες χώρες...».

Keywords
Αναζητήσεις
ποιος φταιει για την κριση στην ελλαδα, ποιος φταίει για την κρίση
Τυχαία Θέματα