Ναβάλνι εξελίξεις: Πληροφορίες για μώλωπες στη σορό – Οι Ρώσοι πράκτορες στο κελί του

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα παραβρεθεί σήμερα Δευτέρα, η χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι, Γιούλια Ναβάλνια, ενώ θα έχει συνάντηση στις 12.00 (ώρα Ελλάδος) και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. «Τη Δευτέρα, θα καλωσορίσω τη Γιούλια Ναβάλνια στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ» αναφέρει με ανάρτησή του στο Twitter, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. Σημειώνει ότι «οι υπουργοί της ΕΕ θα στείλουν ισχυρό μήνυμα

υποστήριξης στους μαχητές της ελευθερίας στη Ρωσία και θα τιμήσουν τη μνήμη του Αλεξέι Ναβάλνι».

Η τελευταία ανάρτηση της Γιούλια

«Σε αγαπώ» ήταν το μήνυμα που έγραψε η σύζυγος του Ναβάλνι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σήμερα, το οποίο συνόδευε με μια φωτογραφία του ζευγαριού. Στην ανάρτηση στο Instagram υπάρχει μια φωτογραφία όπου το ζευγάρι ποζάρει μαζί, με τα κεφάλια τους να αγγίζουν το ένα το άλλο, καθώς παρακολουθούν κάποιου είδους θέαμα.

Ναβάλνι: Σε νοσοκομείο στη βόρεια Σιβηρία η σορός τουΗ σορός του αντιπάλου του Πούτιν βρίσκεται στο περιφερειακό νοσοκομείο στην πόλη Σάλεκχαρντ της βόρειας Σιβηρίας, μετέδωσε με τη σειρά της η Novaya Gazeta Europe.  Η Novaya Gazeta είπε ότι η πηγή της, ένας εργαζόμενος των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης που δεν κατονομάζεται, ανέφερε ότι είδε μπλε σημάδια στο πτώμα του αντιφρονούντα. Συγγενείς του Ναβάλνι δεν έχουν ακόμη πρόσβαση στη σορό του. Η σωφρονιστική αποικία «Πολικός Λύκος» βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα βόρεια του Σάλεκχαρντ. Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, ο Ναβάλνι πέθανε από «σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου». Ηγέτες δυτικών χωρών και ακτιβιστές έχουν χαρακτηρίσει τον θάνατό του δολοφονία.

Η μητέρα του Ναβάλνι, Λιουντμίλα Ναβάλναγια, προσπάθησε χωρίς επιτυχία να περισυλλέξει το πτώμα του γιου της. Σύμφωνα με την πηγή της Novaya Gazeta, τα μπλε σημάδια στο πτώμα του Ναβάλνι δείχνουν πού κρατήθηκε από το προσωπικό της σωφρονιστικής αποικίας αφού είχε υποστεί κράμπα. Ένας μώλωπας στο στήθος του ήταν απόδειξη προσπαθειών ανάνηψης, τόνισε η πηγή. Το ρεπορτάζ ξεκαθαρίζει ότι η πηγή δεν είδε το πτώμα του Ναβάλνι μετά τον θάνατο, αλλά πήρε τις πληροφορίες από έναν συνάδελφό του.

Έκκληση για να δοθεί η σορός

Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων OVD-Info τόνισε σήμερα ότι περισσότερα από 12.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει μια έκκληση προς την επιτροπή ερευνών για να δοθεί η σορός του Ναβάλνι στην οικογένειά του.  Τουλάχιστον 400 άνθρωποι συνελήφθησαν από την Παρασκευή σε 30 ρωσικές πόλεις σε εκδηλώσεις που έγιναν στη μνήμη του Ναβάλνι, σύμφωνα με την OVD-Info. Διαδηλώσεις έχουν γίνει και σε πολλές χώρες, μπροστά από ρωσικές πρεσβείες.

Νωρίτερα, η βρετανική εφημερίδα The Telegraph, έγραψε ότι η σορός του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης εντοπίστηκε σε νεκροτομείο νοσοκομείου στον Αρκτικό Κύκλο γεμάτο μώλωπες. Ένας παραϊατρικός δήλωσε στα ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης της αντιπολίτευσης ότι υπήρχαν μώλωπες στο κεφάλι και το στήθος του Ναβάλνι όταν η σορός του μεταφέρθηκε στο περιφερειακό κλινικό νοσοκομείο του Σάλεκχαρντ.

«Τέτοια τραύματα, όπως περιγράφονται από όσους τα είδαν, φαίνεται ότι προέρχονται από επιληπτικές κρίσεις», δήλωσε ο ανώνυμος παραϊατρικός στην εξόριστη εφημερίδα Novaya Gazeta. «Το άτομο είχε σπασμούς, προσπαθούσαν να το συγκρατήσουν και εμφανίζονται μώλωπες. Είπαν επίσης ότι είχε και μια μελανιά στο στήθος του. Δηλαδή, προσπάθησαν ακόμα να τον επαναφέρουν και πέθανε, πιθανότατα, από καρδιακή ανακοπή».

Ρώσοι πράκτορες στο κελί του δύο μέρες πριν

Μέσα σε όλο αυτό το μυστήριο, αίσθηση προκαλεί η πληροφορία πως πριν από το τέλος του Αλεξέι Ναβάλνι, τον είχε επισκεφθεί στη φυλακή του κλιμάκιο της FSB, της ρωσικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (παλιότερα KGB), σύμφωνα με δημοσίευμα των Sunday Times. Οι κάμερες αποσυνδέθηκαν όπως και τα μικρόφωνα στους χώρους της φυλακής. Το μέσο επικαλείται μαρτυρίες από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Λεπτομέρειες δημοσιεύονται και για το χρονικό του θανάτου του, που προκαλεί ερωτήματα. Ο θάνατός του επήλθε στις 14:17 τοπική ώρα και μέσα σε τέσσερα λεπτά είχε συνταχθεί η ανακοίνωση από τους υπεύθυνους των φυλακών με την πρώτη εκδοχή για τα αίτια του θανάτου του, τη θρόμβωση. Επτά λεπτά μετά, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, μιλούσε με δημοσιογράφους για το γεγονός.

Στο ρεπορτάζ, το οποίο στηρίζεται και σε μαρτυρίες άλλων φυλακισμένων που δημοσιεύει η Νοβάγια Γκαζέτα, εφημερίδα της ρωσικής αντιπολίτευσης, αναφέρεται ότι όλοι στη φυλακή είχαν πληροφορηθεί τέσσερις ώρες πριν την επίσημη ανακοίνωση για το θάνατο του Ναβάλνι.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ναβάλνι, Πληροφορίες, Ρώσοι,navalni, plirofories, rosoi