Νέα δεδομένα για τις επίδραση της όρασης στην ακοή

Σύμφωνα με τα δεδομένα μιας μελέτης που δημοσιεύεται στο περιοδικό PLOS ONE, μηχανικοί βιολογικών συστημάτων του Πανεπιστημίου της Γιούτα, ανακάλυψαν ότι η κατανόηση της γλώσσας ίσως εξαρτάται περισσότερο από την όραση, απ' ότι πιστευόταν προηγουμένως.

Κάτω από σωστές συνθήκες, αυτό που βλέπουμε υπερκαλύπτει αυτό που ακούμε. Τα ευρήματα αυτά, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι συσκευές τεχνητής ακοής και προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών αναγνώρισης φωνής, μπορούν να βελτιωθούν και από μια κάμερα, όχι απλά από ένα μικρόφωνο.

Όπως δηλώνει ο συγγραφέας της μελέτης, μηχανικός βιολογικών

συστημάτων, Elliot Smith, "Για πρώτη φορά, κατορθώσαμε να συσχετίσουμε το ακουστικό σήμα προς τον εγκέφαλο, με αυτό που το άτομο είπε ότι άκουσε, ενώ στην πραγματικότητα άκουγε κάτι άλλο. Ανακαλύψαμε ότι η όραση επηρεάζει το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την ακοή, μεταβάλλοντας την αντίληψη του ατόμου για την πραγματικότητα,- και δεν μπορούμε να μεταβάλλουμε αυτή την παραίσθηση. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι υπάρχει μια τέλεια ταύτιση ανάμεσα στα φυσικά φαινόμενα που υπάρχουν στο γύρω κόσμο και σ' αυτό που αντιλαμβανόμαστε υποκειμενικά. Όμως αυτό δεν ισχύει".

Ο εγκέφαλος λαμβάνει υπόψη του τόσο την όραση, όσο και τον ήχο, ενώ επεξεργάζεται την ομιλία. Όμως, εάν αυτά τα δύο διαφέρουν ελάχιστα, οι οπτικές εντυπώσεις κυριαρχούν επάνω στον ήχο. Το φαινόμενο αυτό, ονομάζεται φαινόμενο McGurk, από το όνομα του Σκωτσέζου ψυχολόγου Harry McGurk, ο οποίος έκανε πρωτοποριακές μελέτες επάνω σε σχέση ανάμεσα στην ακοή και την όραση, κατά την αντίληψη της ομιλίας, στη δεκαετία του ‘70.

Keywords
Τυχαία Θέματα