Νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη 2023 ονόματα: Το βλέμμα στην επόμενη μέρα

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για την ομιλία του προέδρου της νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στο Σύνταγμα το βράδυ της Παρασκευής, η οποία και κλείνει τον μακρύ εκλογικό κύκλο που ξεκίνησε τον περασμένο χειμώνα. Βασικό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πως οι κάλπες της Κυριακής είναι άδειες και απαιτείται η μέγιστη δυνατή κινητοποίηση για να γεμίσουν με γαλάζια ψηφοδέλτια. Αν και ο πρόεδρος της νέας Δημοκρατίας αποφεύγει

με κάθε τρόπο να αναφερθεί στο σχεδιασμό του για την στελέχωση της κυβέρνησης, εκτιμώντας πως αυτή η συζήτηση αλλά και η μεταφορά της στο δημόσιο διάλογο, δεν θα βοηθήσει στην εκλογική μάχη, οι ψίθυροι ακούγονται εδώ και καιρό.

Όπως άλλωστε υπογράμμιζε μιλώντας στο Mega την Πέμπτη, ο μεγαλύτερος αντίπαλος για τη Νέα Δημοκρατία είναι ο εφησυχασμός και η αίσθηση πως το αποτέλεσμα της Κυριακής έχει προεξοφληθεί. “Θα εξακολουθώ να επιμένω στην ανάγκη να κρατάμε χαμηλά τους τόνους να μην υπάρχει καμία προεξόφλησή αποτελέσματος”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Νίκο Ευαγγελάτο υποστηρίζοντας ότι αυτό το οποίο προέχει είναι ο σεβασμός στη λαϊκή ετυμηγορία.

Η διακριτικότητα βέβαια που χαρακτηρίζει τα στελέχη της νέας Δημοκρατίας το τελευταίο διάστημα δεν μεταφράζεται σε αδράνεια, απεναντίας στα γραφεία της Πειραιώς γίνεται η κατάλληλη προετοιμασία ώστε εφόσον η Νέα Δημοκρατία κερδίσει την αυτοδυναμία την Κυριακή ο κύριος Μητσοτάκης να είναι έτοιμος να σχηματίσει την κυβέρνηση την επόμενη κιόλας μέρα.

Το νέο υπουργείο

Υπενθυμίζεται πως το νέο υπουργείο που θα δημιουργηθεί είναι μόνο το Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής για το οποίο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει μιλήσει αρκετές φορές και το οποίο θα αποσπάσει ένα κομμάτι του υπουργείου Εργασίας. Του Αθλητισμού θα μεταφερθεί από το υπουργείο Πολιτισμού στο υπουργείο Παιδείας και θα αναβαθμιστεί με τοποθέτηση αναπληρωτή υπουργού. Το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών θα μείνει ακριβώς όπως είναι, ωστόσο θα υπάρχει αυτοτελές χαρτοφυλάκιο, κάτι που σημαίνει πως θα βρεθούν σε αυτό δύο μέλη της προηγούμενης κυβέρνησης ενώ τα ονόματα που κερδίζουν έδαφος είναι του Χρήστου Σταϊκούρα, του Γιάννη Οικονόμου, του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του Νίκου Παπαθανάση.

Ποιοι φαίνεται να κλειδώνουν

Λίγα είναι τα υπουργεία που όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν σε ένα πρόσωπο και φαίνεται να έχουν κλειδώσει στις επιλογές του κ. Μητσοτάκη και να μην επηρεάζονται από πιθανές καραμπόλες. Σε αυτά ανήκει το υπουργείο Οικονομικών με τον Κωστή Χατζηδάκη να θεωρείται το απόλυτο φαβορί για την θέση. Εκεί θα συγκεντρωθούν όλοι οι αναπτυξιακοί πόροι του υπουργείου Ανάπτυξης όπως το ΕΣΠΑ ώστε μαζί το Ταμείο Ανάκαμψης να αποτελέσουν ένα κοινό χρηματοδοτικό εργαλείο για την χώρα με επικεφαλής Αναπληρωτή Υπουργό, όπου ακούγεται το όνομα του Θοδωρή Σκυλακάκη και του Νίκου Παπαθανάση.

Αν τελικά τοποθετηθεί ο δεύτερος, τότε ο κ. Σκυλακάκης είναι πολύ πιθανό να βρεθεί στο υπουργείο Ενέργειας. Στα «κλειδωμένα» υπουργεία κατατάσσεται από πολλούς και το Παιδείας με επικεφαλής τον Κυριάκο Πιερρακάκη, ενώ στο υπουργείο Άμυνας εκτιμάται ότι θα βρίσκεται στη νέα κυβέρνηση ο Νίκος Δένδιας. Η αύξηση των γυναικών στο νέο υπουργικό σχήμα, την οποία έχει προαναγγείλει ο κ. Μητσοτάκης προεξοφλεί ότι τα περισσότερα πρόσωπα του προηγούμενου υπουργικού συμβούλιο θα παραμείνουν στην κυβέρνηση αλλά θα μεταφερθούν σε άλλα χαρτοφυλάκια. Εξαίρεση φαίνεται να αποτελεί η Λίνα Μενδώνη η οποία θα παραμείνει στο υπουργείο Πολιτισμού. Σε άλλο πόστο θα βρεθεί η Νίκη Κεραμέως, η οποία έχει ακουστεί για διάφορες θέσεις με τελευταία και ισχυρή πιθανότητα το υπουργείο Εσωτερικών.

Τα πρόσωπα της επόμενης ημέρας στο Μέγαρο Μαξίμου

Δεδομένο θεωρείται το σχήμα των στενών συνεργατών του κ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί θα παραμείνουν ο Γιάννης Μπρατάκος σε θέσεις υπουργών Επικρατείας ο Γιάννης Μπρατάκος και ο Άκης Σκέρτσος και η νέα προσθήκη θα είναι ο Σταύρος Παπασταύρου που εδώ και πολλούς μήνες έχει ενταχθεί στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης προορίζεται για το υπουργείο Εξωτερικών και εφόσον αυτό επιβεβαιωθεί θα αποχωρήσει ύστερα από τέσσερα χρόνια από το Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί, όμως, αναμένεται να βρίσκεται η Σοφία Ζαχαράκη, καθώς ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να έχει καταλήξει σε αυτήν για το πρόσωπο της Κυβερνητικής Εκπροσώπου.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκη 2023,mitsotaki 2023