Νέες διαδηλώσεις κατά του Μόρσι στην Αίγυπτο

Διαδηλώσεις κατά του Αιγύπτιου προέδρου, Μοχάμεντ  Μόρσι, έχουν προγραμματιστεί για σήμερα σε όλη την Αίγυπτο, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το διάταγμα Μόρσι, που διευρύνει τις εξουσίες του αρχηγού του κράτους.

Νωρίτερα σήμερα, σημειώθηκαν επεισόδια, ανάμεσα σε ομάδες διαδηλωτών και τις αστυνομικές δυνάμεις στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, όπου μέλη της αντιπολίτευσης ετοιμάζονταν

για μια μεγάλη συγκέντρωση που έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα και το βράδυ.

Στην πλατεία Ταχρίρ, έχει στηθεί πλήθος σκηνών από την Παρασκευή σε διαμαρτυρία για το διάταγμα με το οποίο ο ισλαμιστής πρόεδρος έθεσε τις αποφάσεις του υπεράνω οποιασδήποτε προσφυγής στη δικαιοσύνη, κάτι που η αντιπολίτευση κατήγγειλε ως δικτατορική παρεκτροπή.

Η κρίση που έχει ξεσπάσει θεωρείται σοβαρότερη από αυτή του Ιουνίου, μετά την εκλογή του  Μόρσι στη θέση του προέδρου της πιο πολυάνθρωπης χώρας του αραβικού κόσμου, με 83 εκατομμύρια κατοίκους.

Οι ταραχές που η κρίση αυτή έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες στη χώρα έχουν μετρά ήδη δύο νεκρούς και 450  τραυματίες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

"Ο πρόεδρος σπρώχνει το λαό στην πολιτική ανυπακοή», «Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κλέβουν την επανάσταση», δικηρύσσουν τα πανό που έχουν αναρτηθεί στην πλατεία Ταχρίρ.

"Θα παραμείνουμε στην Ταχρίρ όσο ο Μόρσι δεν ακυρώνει τη δήλωσή του», δήλωσε ο Άχμεντ Φάχμι, ένας 34χρονος άνεργος που έχει κατασκηνώσει στην πλατεία.

Έπειτα από μια συνάντηση που είχε χθες με τους δικαστές της χώρας, ο Μόρσι εμμένει στην απόφαση του να υιοθετήσει το επίμαχο διάταγμα, με τη μόνη διαφορά ότι δεν θα μπορούν να προσβληθούν δικαστικά μόνον «οι κρατικές εξουσίες του», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του, ο Γιάσερ Άλι, αφήνοντας να εννοηθεί πως οι αποφάσεις ρουτίνας μπορούν να αποτελούν αντικείμενο προσφυγών στη δικαιοσύνη. 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νέες, Μόρσι, Αίγυπτο,nees, morsi, aigypto