Νέες ευεργετικές ιδιότητες στη διανοητική λειτουργία από τη μεσογειακή διατροφή

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Epidemiology, η μεσογειακή διατροφή έχει θετικό αποτέλεσμα επάνω στην διανοητική λειτουργία. Κατά τα τελευταία χρόνια, πολλές έρευνες έχουν εντοπίσει μια σχέση ανάμεσα στην μεσογειακή διατροφή και στον χαμηλότερο κίνδυνο για εμφάνιση άνοιας, λόγω ηλικίας.

Όμως, δεν είχε γίνει καμία τα συστηματική ανασκόπηση μιας τέτοιας έρευνας. Τώρα, μια ομάδα ερευνητών από την Ιατρική σχολή του

Exeter, της Μεγάλης Βρετανίας, πραγματοποίησε την πρώτη μεγάλη συστηματική ανασκόπηση.

Από την έρευνα αυτή, προέκυψε ότι, σε εννέα από 12 μελέτες, εμφανίζεται ότι η εφαρμογή Μεσογειακής διατροφής, συνοδεύεται από καλύτερη διανοητική λειτουργία, χαμηλότερα ποσοστά μείωσης πνευματικών λειτουργιών και μειωμένο κίνδυνο για νόσο του Alzheimer. Τα αποτελέσματα δεν έδειξαν σαφή σχέση, όσον αφορά την ήπια διανοητική έκπτωση.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από την ερευνήτρια Ιλιάνα Λουρίδα, η οποία δήλωσε: "Η Μεσογειακή διατροφή είναι και εύγευστη και θρεπτική, και η συστηματική μας ανασκόπηση, δείχνει ότι μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από την γήρανση του εγκεφάλου, μειώνοντας το κίνδυνο της άνοιας. Μολονότι αυτή η σχέση ανάμεσα στη Μεσογειακή διατροφή και στην άνοια δεν είναι καινούργια, η δική μας μελέτη είναι η πρώτη που αναλύει συστηματικά όλες τις υπάρχουσες ενδείξεις".

Keywords
Τυχαία Θέματα