Νέες μελέτες για τη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας

Όπως αναφέρεται σε μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Developmental Cell, ερευνητές οι οποίοι πραγματοποιούσαν πειράματα επί ενός είδος ψαριού (ψάρι-ζέβρα), ανακάλυψαν ότι, τα ολιγοδενδροκύτταρα, δηλαδή τα κύτταρα τα οποία καλύπτουν με μυελίνη τους νευρώνες, -οι οποίοι είναι τα κύτταρα του νευρικού συστήματος που επεξεργάζονται τα μηνύματα- καλύπτουν τους νευρώνες με την μυελίνη, μόνο για διάστημα πέντε ωρών αφότου γεννηθούν.

Η ουσία αυτή (μυελίνη), λειτουργεί σαν μονωτικό περίβλημα επάνω στους νευρώνες και με τον τρόπο αυτό, τα μηνύματα μεταφέρονται χωρίς παρεμβολές. Στην σκλήρυνση κατά πλάκας,

βαθμιαία χάνεται η μυελίνη.

Όπως δηλώνει ο συγγραφέας της μελέτης Dr. David Lyons, από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, "H μελέτη αυτή θα μπορούσε να μας βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα ποιο είναι εκείνο το στοιχείο που χρειάζεται ώστε να ενθαρρύνουμε τα κύτταρα να παράγουν μυελίνη". Εάν για παράδειγμα, οι επιστήμονες μπορούσαν να προσδιορίσουν τι είναι εκείνο που αναστέλλει την κατασκευή της μυελίνης μετά από πέντε ώρες, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην άρση του εμποδίου.

Εναλλακτικά, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν θεραπείες που να εστιάζονται επάνω στην δημιουργία περισσότερων ολιγοδενδροκυττάρων παρά στο να προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε τα υπάρχοντα ολιγοδενδροκύτταρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα