Νεκροί Κορονοϊού Λάρισα: Γιατί δεν λιώνουν τα σώματα των θυμάτων;

Ο τρόπος διαχείρισης των νεκρών από τον κορονοϊό αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί μια πολυσύνθετη διαδικασία. Αναφορικά με την ταφή τους, είχαν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες. Η εκταφή τους, πλέον, φαίνεται να είναι μια εξίσου περίπλοκη συνθήκη. Οι Αρχές έρχονται σε επαφή με μεγάλες δυσκολίες.

Λόγος για το νέο κοιμητήριο της Λάρισας. Συγκεκριμένα, εκεί, έχουν καταγραφεί περιστατικά στα οποία, ενώ έχουν ξεκινήσει οι προσπάθειες εκταφής των νεκρών θυμάτων, παρατηρείται ότι οι ενέργειες αποσύνθεσης των σορών έχουν μείνει στάσιμες.

Ποιος είναι ο λόγος που δεν λιώνει το σώμα;

Σύμφωνα

με αναφορές του onlarissa, που δημοσίευσε το θέμα, οι ενέργειες δεν έχουν διεκπεραιωθεί για δύο βασικούς λόγους. Ένας είναι, το γεγονός πως οι νεκροί βρίσκονται σε πλαστικούς σάκους. Αυτό είναι μια σαφής οδηγία που εφαρμόζουν τα νοσοκομεία χωρίς καμία παρέμβαση από τα γραφεία κηδειών.

Οι νεκροί εντοπίζονται όχι μόνο σε έναν, αλλά, ενίοτε, και σε δύο σάκους κατά τη μεταφορά τους από το νεκροτομείο. Μάλιστα, έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις τοποθέτησης σε τριπλό σάκο.

Ο δεύτερος πιο βασικός λόγος είναι ότι τα φέρετρα των θυμάτων ήταν, επίσης, τυλιγμένα με πλαστικό σάκο. Αυτό συνέβαινε για λόγους ασφαλείας από τα γραφεία κηδειών με σκοπό την προφύλαξη εξάπλωσης του ιού σε συγγενείς και φίλους. Ακόμα πιο σύνηθες ήταν αυτό το φαινόμενο στα πρώτα χρόνια εμφάνισης της πανδημίας λόγω της άγνοιας για τον τρόπο διαχείρισης της κατάστασης.

Ανησυχία για το μέλλον

Τα περιστατικά επιβεβαιώθηκαν επίσημα από τους ίδιους τους εργαζόμενους στο τμήμα κοιμητηρίων της Λάρισας όσο και από επαγγελματίες γραφείων τελετών. Οι ίδιοι ανέφεραν πως: «Κάτι τέτοιο θα γίνεται ακόμα πιο συχνά πλέον, διότι συμπληρώνονται οι τριετίες από τον θάνατο των πρώτων που δηλωνόταν πως ήταν από κορονοϊό».

Όπως καταγράφεται στον κανονισμό των κοιμητηρίων, με το πέρας τριών χρόνων από την ταφή των νεκρών, οι συγγενείς ειδοποιούνται για την εκταφή. Δίνεται το δικαίωμα, αν επιθυμούν, να επεκταθεί η παραμονή του στο κοιμητήριο για πέντε επιπλέον χρόνια. Ωστόσο, από αυτό το χρονικό περιθώριο και μετά οι Υπηρεσίες του Δήμου διαθέτουν τη δικαιοδοσία να επέμβουν με εκταφές.

Οι εργαζόμενοι παραθέτουν ότι: «Είναι θέμα φυσικής, γι’ αυτό και δεν μπορεί να προχωρήσει η αποσύνθεση του σώματος. Σε κάποιες περιπτώσεις τα νάιλον είναι τόσα πολλά που δεν έχει αλλοιωθεί καν το φέρετρο. Σε άλλες πάλι, οι σάκοι είναι κλειστοί και δεν μπορεί να εισχωρήσει ο απαιτούμενος αέρας για να προχωρήσει η αποσύνθεση».

Η προσωρινή διαχείριση του ζητήματος

Οι εργαζόμενοι, σε όλα τα πρωταρχικά περιστατικά που εμφανίζονται, ανοίγουν προσεκτικά το καπάκι των φέρετρων και σκίζουν ελάχιστα τους πλαστικούς σάκους. Στόχος είναι να προχωρήσει η αποσύνθεση των άψυχων σωμάτων.

Το ίδιο ζήτημα δεν έχει απασχολήσει μόνο τον Δήμο Λαρισαίων, αλλά πολλούς άλλους δήμους. Αυτό, επηρεάζει ακόμα πιο πολύ τον κορεσμό των κοιμητηρίων, καθώς οι νεκροί που απεβίωσαν από την έξαρση της πανδημίας θα παραμείνουν κι άλλο χρονικό διάστημα από το ήδη υπολογισμένο.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νεκροί Κορονοϊού Λάρισα,nekroi koronoiou larisa