Νεκροί Ρώσοι στην Ουκρανία: Η ανάρτηση της αν. υπουργού Άμυνας

Μετά την πανωλεθρία της πρώτης ημέρας, υπάρχουν πληροφορίες πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις καταφέρνουν να αμυνθούν σθεναρά έναντι της ρωσικής σφοδρής επίθεσης. Οι ρωσικές δυνάμεις έχασαν περίπου 2.800 στρατιώτες και 80 άρματα μάχης κατά την επίθεσή τους στην Ουκρανία, δήλωσε την Παρασκευή η Ουκρανή αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ. Σε ανάρτηση στη σελίδα της στο Facebook πρόσθεσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχασαν επίσης περίπου

516 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 10 αεροσκάφη και επτά ελικόπτερα μέχρι τις 15:00 ώρα Ουκρανίας. Ακόμη, επεσήμανε ότι οι Ρώσοι έχασαν και 6 μαχητικά αεροσκάφη σε 30 ώρες. Σύμφωνα με το Mega, οι περισσότεροι έπεσαν στο πεδίο του Χάρκοβο, το οποίο αντιστέκεται σθεναρά.

Οι μάχες στο Κίεβο μαίνονται σώμα με σώμα, με την πρωτεύουσα της χώρας να αντιστέκεται ακόμα. Σύμφωνα με τη Μαλιάρ, οι ρωσικές δυνάμεις απέτυχαν να καταλάβουν την πόλη. Αντίστοιχα αποτελέσματα είχε και η ουκρανική άμυνα στο Χάρκοβο.

Αναλυτικά αναφέρει στην ανάρτησή της:

Κατά τη διάρκεια των δύο ημερών των εχθροπραξιών, μονάδες και τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ανάγκασαν τον εχθρό να αλλάξει πολλές φορές τους στρατηγικούς του στόχους. Προσπαθώντας να περικυκλώσει μια ομάδα ενωμένων δυνάμεων, ο εχθρός έχασε γρήγορα την πρωτοβουλία βόρεια του Χάρκοβο και σταμάτησε την προέλασή του νότια στην περιοχή Χερσώνα. Η κατάσταση, που δεν επέτρεπε στον εχθρό να επιτεθεί στις προγραμματισμένες κατευθύνσεις, τον ανάγκασε να κάνει προσαρμογές στα σχέδιά του.

Πολύ γρήγορα, ο εχθρός ανακατεύθυνε τις κύριες προσπάθειές του προς άλλη κατεύθυνση και εστίασε στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, αλλά η σχεδιαζόμενη κατάληψη δεν επιτεύχθηκε. Επομένως, η υλοποίηση του επόμενου στόχου του ήταν αδύνατη.

Πιθανώς, για άλλη μια φορά ο εχθρός θα προσπαθήσει να πραγματοποιήσει τις προθέσεις του βρίσκοντας άλλους τρόπους υλοποίησης ή αλλαγής του σκοπού της εισβολής. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας συνεχίζουν να πολεμούν, προκαλώντας απώλειες στον εχθρό, αναγκάζοντάς τον να εγκαταλείψει τις προθέσεις του.

Λίγο νωρίτερα, σε άλλη ανάρτηση, σημείωνε,

“Το Κίεβο θα μείνει όρθιο. Οι κάτοικοι του Κιέβου έχουν επανειλημμένα αποδείξει την ικανότητά τους να ενώνονται. Ακόμη και τώρα, οι τάξεις των teroboroni έχουν αναπληρωθεί μαζικά, ένοπλες και έτοιμες να υπερασπιστούν την πόλη. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας είναι θαρραλέες και αδάμαστες. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά δεν θα εγκαταλείψουμε την πόλη μας!”.

Αντιστέκεται το Κίεβο

“Η αντίσταση έχει ξεκινήσει” είπε ο δήμαρχος του Κίεβο με τις σειρήνες να ηχούν και πάλι. Οι κάτοικοι τρέχουν στα καταφύγια, άλλοι συνωστίζονται κατά εκατοντάδες στον κεντρικό σταθμό σε μια προσπάθεια να εγκαταλείψουν την ουκρανική πρωτεύουσα. Ουκρανικά τανκς που έχουν έρθει να ενισχύσουν την άμυνα βρίσκονται στους δρόμους. Οι μάχες μαίνονται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης και εχουν πληγεί στόχοι, κάποιοι πολιτικοί. Οι ουκρανικές αρχές έκαναν λόγο για 4 άμαχους που σκοτώθηκαν στα προάστια.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως ο στρατός ανατίναξε γέφυρα, περίπου 50 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου, για να ανακόψει την επέλαση των ρωσικών δυνάμεων. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι ρωσικό μαχητικό καταρρίφθηκε στην περιοχή Νταρνίτσκι του Κιέβου. Από τα συντρίμμια χτυπήθηκε συγκρότημα διαμερισμάτων.

Νωρίτερα σήμερα οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι μάχονται εναντίον μονάδων ρωσικών τεθωρακισμένων σε δύο πόλεις, τη Ντίμερ και τη Ιβανκίβ, που βρίσκονται αντίστοιχα 45 και 80 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου. Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο ρωσικός στρατός εξουδετέρωσε 211 στόχους των ουκρανικών στρατιωτικών υποδομών και κατέλαβε μεγάλο αριθμό δυτικών εξοπλισμών μεταξύ των οποίων και συστήματα Javelin.

Ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε 6 μαχητικά αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο και 5 μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Εξουδετέρωσε επίσης 17 κέντρα διοίκησης και κόμβους επικοινωνιών, 19 πυραυλικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-300 και Osa και 39 ραντάρ.

Πεντάγωνο: Η Μόσχα αντιμέτωπη με σημαντικότερη αντίσταση απ’ όσο ανέμενε

Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία έχει “χάσει λίγο τη δυναμική της” τις τελευταίες 24 ώρες μπροστά σε μια αντίσταση του ουκρανικού στρατού, “σημαντικότερη” απ’ όσο την προέβλεπε η Μόσχα, εκτίμησε σήμερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου. Η Ρωσία δεν έχει πάρει ακόμη τον πλήρη έλεγχο του εναέριου χώρου της Ουκρανίας, διευκρίνισε σε δημοσιογράφους αυτός ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

“Η ουκρανική αεράμυνα λειτουργεί ακόμη, αν και υπέστη ζημιές από τις αεροπορικές επιδρομές” των Ρώσων, διαβεβαίωσε.

“Υπάρχει ακόμη μια αντιπυραυλική άμυνα και (…) έχουν ακόμη αεροσκάφη που απαγορεύουν την πρόσβαση (στον ουκρανικό εναέριο χώρο) σε ρωσικά αεροσκάφη”. Επιπλέον, οι δυνατότητες “διοίκησης και ελέγχου” του ουκρανικού στρατού, που επιτρέπουν τον συντονισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε ανώτατο επίπεδο, “είναι ακέραιες”, σημείωσε ο ίδιος.

“Εκτιμάμε πως το τελευταίο 24ωρο (…) ο Ρώσοι έχασαν λίγο τη δυναμική τους” δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

“Συναντούν μεγαλύτερη αντίσταση απ’ όσο ανέμεναν”.

“Δεν προχωρούν τόσο μακριά ούτε γρήγορα όσο, σύμφωνα με εμάς, θα περίμεναν”, συμπλήρωσε, σημειώνοντας πως ο ρωσικός στρατός δεν ελέγχει ακόμη κανένα ουκρανικό αστικό κέντρο.

“Διαθέταμε πληροφορίες σχετικά με όσα σκέφτονταν ότι θα μπορούσαν να κάνουν”, σημείωσε. “Και συνεχίζουμε να έχουμε πληροφορίες που δείχνουν ότι αυτό δεν εξελίσσεται όπως το είχαν προβλέψει”.

Keywords
Τυχαία Θέματα