Νεκρός 46χρονος λατόμος στη Δράμα

Ένας 46χρονος λατόμος έχασε τη ζωή του σε χωριό της Δράμας, όταν καταπλακώθηκε από τμήμα μαρμάρινου ογκόλιθου, κατά την προσπάθειά του να τον κόψει. Προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Προσοτσάνης για να διαπιστωθεί τι δεν πήγε καλά σε μια γνωστή διαδικασία την οποία επιτελούν πολύ έμπειροι άνθρωποι.

Στα περισσότερα από τα 32 λατομεία που λειτουργούν στην Δράμα η μέθοδος εκμετάλλευσης είναι αυτή των ορθών ανοιχτών διαδοχικών βαθμίδων, το ύψος των οποίων δεν υπερβαίνει τα 8 μ. για λόγους

προστασίας των εργαζομένων και εύκολης αποκόλλησης των όγκων από το μέτωπο με τα μηχανήματα.

Αρχικά αποκαλύπτεται η επιφάνεια του πετρώματος ξεκινώντας τις εργασίες από το υψηλότερο σημείο του λατομείου και με διεύθυνση από τα υψηλότερα σημεία προς τα χαμηλότερα δημιουργώντας μέτωπο εξόρυξης ύψους 6-8 μ. και πλατεία εργασιών >12μ πλάτος. Η κοπή του πετρώματος είναι μηχανική με αδαμαντοφόρο συρματοκοπή. Χρήση ακαριαίας θρυαλλίδας γίνεται ελάχιστα όπου το κοίτασμα παρουσιάζει προβλήματα και δεν είναι εκμεταλλεύσιμο έτσι ώστε γρήγορα να απομακρυνθεί στο χώρο στείρων και να ελευθερωθεί το υγιές πέτρωμα-προς εξόρυξη.

Το έμψυχο υλικό του λατομείου (οι λατόμοι) έχουν μεγάλη πείρα στην εξόρυξη. Υπάρχουν στη Δράμα δύο χωριά (μαρμαροχώρια) Ξηροπόταμος και Μοναστηράκι όπου οι κάτοικοι έχουν σαν επάγγελμά τους το μάρμαρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα