Νέο σκάνδαλο με παραποίηση λίστας αναμονής για μεταμόσχευση στη Γερμανία

Σάλος έχει ξεσπάσει στη Γερμανία, μετά την αποκάλυψη ότι στην πανεπιστημιακή κλινική της Λειψίας, παραποιήθηκαν στοιχεία ασθενών σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση, προκειμένου να πάρουν ταχύτερα μόσχευμα.

Κατά τη διάρκεια εσωτερικού ελέγχου που έγινε στην κλινική διαπιστώθηκε ότι οι γιατροί που ήταν υπεύθυνοι για τον κατάλογο των ασθενών σε αναμονή για μεταμόσχευση ήπατος, αλλοίωσαν την κατάσταση υγείας 37 ασθενών της λίστας αναμονής των ετών 2010 και 2011, παρουσιάζοντάς τους ως ασθενείς σε αιμοκάθαρση και άρα εκτεθειμένους σε αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν. Με αυτόν τον

τρόπο η περίπτωσή τους χαρακτηριζόταν επείγουσα και έτσι περνούσαν στις πρώτες θέσεις στη λίστα αναμονής για μόσχευμα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται ένα τέτοιο περιστατικό στη Γερμανία, καθώς σε τρεις ακόμη πανεπιστημιακές κλινικές έγινε αλλοίωση στοιχείων σε λίστες αναμονής ασθενών που περίμεναν για μεταμόσχευση την περασμένη χρονιά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της κλινικής καθηγητής Βόλφγκανγκ Φλάιγκ, οι τρεις υπεύθυνοι γιατροί, τέθηκαν ήδη σε διαθεσιμότητα και θα συμβάλουν στην άμεση διερεύνηση της υπόθεσης. Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι το πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων θα συνεχιστεί με γνώμονα την ποιότητα και την αξιοπιστία.

Η εισαγγελία της Λειψίας ξεκινά ανακρίσεις αυτεπάγγελτα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν -λόγω της παραποίησης στοιχείων- υπήρξαν ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα