Νίκος Αβραμίδης: «Δουλεύουμε με μεράκι για τον “πολιτισμό της καθημερινότητας”. Καθαριότητα, ανακύκλωση και βιωσιμότητα πάνε μαζί»

Αυτοπροσδιοριζόμενος ως ένας «ξεκάθαρα αυτοδιοικητικός άνθρωπος» με πολλή αγάπη για την Αθήνα, ο κ. Νίκος Αβραμίδης, Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης & Μηχανολογικού του Δήμου Αθηναίων και Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό «Αθήνα Ψηλά» του Κώστα Μπακογιάννη, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Alpha freepress σημειώνει πως «αγαπώ να προσφέρω στην πόλη μου και να βλέπω χαρούμενους ανθρώπους, οι οποίοι βλέπουν τα αποτελέσματα των προσπαθειών

μας καθημερινά, για ένα καλύτερο αύριο για όλους εμάς». Τονίζοντας πως στόχος είναι «μια πιο καθαρή Αθήνα, σε κάθε γειτονιά» και θέτοντας ως βασικές προτεραιότητες τις έννοιες της βιωσιμότητας, της κυκλικής οικονομίας και της προστασίας του περιβάλλοντος, ο κ. Αβραμίδης κάνει έναν απολογισμό του μέχρι τώρα έργου του και αναπτύσσει το όραμά του για την πόλη.

Κύριε Αβραμίδη, είστε Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης & Μηχανολογικού του Δήμου Αθηναίων, από το 2019. Τι ενέργειες έχετε κάνει για μια βιώσιμη και εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων;

«Από την πρώτη στιγμή ξεκινήσαμε να δουλεύουμε με πολύ μεράκι και πάθος γι’ αυτό που εμείς αποκαλούμε “πολιτισμό της καθημερινότητας”. Στόχος μας είναι μια πιο καθαρή Αθήνα, σε κάθε γειτονιά. Επειδή η έννοια της βιωσιμότητας, της κυκλικής οικονομίας και της προστασίας του περιβάλλοντος είναι πολύ σημαντικές, θέσαμε ως προτεραιότητα και την ανακύκλωση. Γι’ αυτό το λόγο, παράλληλα με τις υπόλοιπες ενέργειές μας, αναλάβαμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό στον τομέα της ανακύκλωσης. Πρωτοβουλίες που αφορούν από την τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης, τη βελτίωση των διαδικασιών διαλογής, την πραγματοποίηση προγραμμάτων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών, καθώς και τη συμμετοχή σε εκθέσεις και τη συνεργασία με φορείς και οργανισμούς, με σκοπό την περιβαλλοντική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση».

Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για την τοποθέτηση των κάδων και το πώς βοήθησαν στον τομέα της ανακύκλωσης;

«Ναι, βεβαίως! Ξεκινήσαμε κάνοντας μια ειδική μελέτη χωροθέτησης, σύμφωνα με την οποία τοποθετήσαμε 3.148 μπλε κάδους ανακύκλωσης στην πόλη ανάλογα με τις ανάγκες και φυσικά τις ιδιαιτερότητες κάθε γειτονιάς. Επιπλέον, τοποθετήσαμε 20 γωνιές ανταποδοτικής ανακύκλωσης τριών ρευμάτων για πλαστικό, γυαλί & μέταλλο. Κάτι που έγινε για πρώτη φορά στην Αθήνα! Θέλοντας να ενισχύσουμε τη βιώσιμη διαχείριση προχωρήσαμε επίσης στην τοποθέτηση 650 καφέ κάδων βιοαποβλήτων σε σημεία μεγάλης παραγωγής όπως λαϊκές αγορές, μεγάλα ξενοδοχεία, σούπερ μάρκετ, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κ.ά.. Επίσης, τοποθετήσαμε 250 μωβ κάδους για τη συλλογή προϊόντων ένδυσης και υπόδησης, τα οποία είτε ανακυκλώνονται, είτε διανέμονται σε ευπαθείς συμπολίτες μας. Όμως, δεν μείναμε μόνο εκεί. Ενισχύσαμε και την ανακύκλωση ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, λιπαντικών ελαίων, μπαταριών, συσσωρευτών, χαλυβδοελάσματος και μελανοδοχείων. Θα ήθελα επίσης να αναφέρω την πλέον πρόσφατη πρωτοβουλία μας, όπου για πρώτη φορά ξεκίνησε η τοποθέτηση 350 συστημάτων υπόγειων κάδων ανακύκλωσης και σύμμεικτων απορριμμάτων, απελευθερώνοντας δημόσιο χώρο που αντιστοιχεί σε 1.774 συμβατικούς κάδους. Με όλους αυτούς τους τρόπους δώσαμε τη δυνατότητα σε πολίτες και επιχειρήσεις να μπορούν να ανακυκλώνουν πολύ πιο εύκολα απ’ ότι στο παρελθόν».

Μπορείτε να μας δώσετε μερικά στοιχεία σχετικά με τα αποτελέσματα της ανακύκλωσης;

«Για να καταλάβετε καλύτερα πώς ενισχύθηκε η εναλλακτική διαχείριση με την προσθήκη νέων κάδων, αλλά και τις υπόλοιπες ενέργειες, δράσεις, πρωτοβουλίες και καμπάνιες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης θα σας πω το εξής: Μέσα σε τέσσερα χρόνια τριπλασιάσαμε το συνολικό ποσοστό της ανακύκλωσης. Αυξήσαμε κατά 115% την ποσότητα του καθαρού ανακυκλώσιμου υλικού των μπλε κάδων, καθώς και κατά 165% τη συλλεγόμενη ποσότητα των καφέ κάδων. Σήμερα, συλλέγουμε ημερησίως 12,5 τόνους βιοαποβλήτων. Παράλληλα όμως, υπερδιπλασιάσαμε και την ανακύκλωση των προϊόντων ένδυσης και υπόδησης από τους μωβ κάδους. Για τη συγκεκριμένη ενέργεια μάλιστα, βραβευτήκαμε το 2022 με την πρώτη θέση ανάμεσα σε 90 άλλους δήμους.

Πώς αντέδρασαν οι πολίτες; Αγκάλιασαν τις προσπάθειές σας για ανακύκλωση;

«Κοιτάξτε, είναι σημαντικό οι πολίτες να έχουν μία σχέση εμπιστοσύνης με τον Δήμο. Αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης δουλέψαμε μεθοδικά για να την ανακτήσουμε. Βλέποντας τα αποτελέσματα της δουλειάς μας, αλλά και συμμετέχοντας σε εκθέσεις και συνέργειες με φορείς και οργανισμούς με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών και την ευαισθητοποίησή τους, φαίνεται ότι οι πολίτες συμμετείχαν. Και απόδειξη της αυξημένης συμμετοχής των πολιτών είναι τα υπερπολλαπλάσια ποσοστά ανακύκλωσης. Άλλωστε, δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, καθώς μόνο με συλλογική δουλειά μπορούμε να έχουμε μια πιο καθαρή Αθήνα, η οποία θα είναι ταυτόχρονα και φιλική προς το περιβάλλον».

Και τι σκοπεύετε να κάνετε στο μέλλον για την ανακύκλωση;

«Όπως ήδη θα έχετε καταλάβει έχουμε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό τον οποίο εφαρμόζουμε βήμα-βήμα από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε. Όμως, αυτός ο σχεδιασμός δεν σταματάει εδώ. Γιατί, αν και έχουμε πάει ήδη την Αθήνα ψηλά, στοχεύουμε να την πάμε πιο ψηλά από ποτέ! Συνεπώς, συνεχίζουμε με την εγκατάσταση υπόγειων κάδων σε όλες τις γειτονιές. Προχωράμε αποφασιστικά με στόχο την αύξηση του ανακυκλώσιμου υλικού σε όλες τις ροές κατά 20%, έως το 2025. Έχουμε ένα σχέδιο για να διευρύνουμε το δίκτυο συλλογής βιοαποβλήτων, αλλά και να εγκαταστήσουμε κάδους συλλογής αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού σε όλα τα δημοτικά κτίρια. Παράλληλα, δημιουργούμε μια γωνιά ανακύκλωσης, σε κάθε γειτονιά της Αθήνας και διανέμουμε κομποστοποιητές σε σχολεία, κοινωνικές και αθλητικές ομάδες της πόλης, αλλά και σε συλλόγους. Συνεχίζουμε να καινοτομούμε και προχωράμε εφαρμόζοντας καλές πρακτικές και πρακτικές zero waste με σκοπό την εκτροπή του συνόλου των υπολειμμάτων από τους μπλε κάδους ανακύκλωσης, αλλά και των προϊόντων ξυλείας από την απώθηση στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων, με σκοπό την παραγωγή εναλλακτικού καυσίμου. Και επειδή για να τα πετύχουμε όλα αυτά χρειαζόμαστε τους πολίτες συμμέτοχους, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε νέες δράσεις ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης για μικρούς και μεγάλους».

Υπάρχει, όμως, και μια δράση που δεν μας αναφέρατε, αλλά που εξίσου δημιούργησε θετικό αποτύπωμα. Αναφέρομαι στο «γόπα project». Θέλετε να μας μιλήσετε γι’ αυτό;

«Ναι, βεβαίως. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα συλλογής και ανακύκλωσης αποτσίγαρων στις γειτονιές της Αθήνας. Με βάση το πρόγραμμα αυτό τοποθετήσαμε δεκάδες μεγάλα αστικά σταχτοδοχεία-κάλπες σε διάφορα σημεία της πόλης, καλώντας τους καπνιστές να ψηφίσουν, αφήνοντας τη γόπα τους και απαντώντας σε μια ερώτηση, η οποία αλλάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Με αυτόν τον τρόπο οι καπνιστές ψηφίζουν μία από τις δύο πιθανές απαντήσεις, με τα αποτσίγαρα να στοιβάζονται πίσω από δύο διάφανες στήλες. Το ύψος των αποτσίγαρων δείχνει ποια είναι η πιο δημοφιλής απάντηση. Τοποθετώντας μεγάλα κίτρινα σταχτοδοχεία στους δρόμους της πόλης μας, αφενός τη διατηρούμε πιο καθαρή και συγκεκριμένα διατηρούμε πιο καθαρούς τους δρόμους και τα πεζοδρόμιά μας, αφετέρου εκπαιδεύουμε τους πολίτες να αναπτύσσουν περιβαλλοντική ευαισθησία, παρέχοντάς τους σταχτοδοχεία. Το αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας είναι περίπου 250.000 αποτσίγαρα να ανακυκλώνονται σε ετήσια βάση».

Είναι πάρα πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά που μας λέτε, κύριε Αβραμίδη. Θα ήθελα να σας ρωτήσω και κάτι τελευταίο, μια και είμαστε μια ανάσα πριν τις εκλογές. Ποιος είναι ο λόγος, λοιπόν, που θέτετε ξανά υποψηφιότητα;

«Η πορεία μου στο Δήμο της Αθήνας ξεκίνησε το 2002, όπου με την εμπιστοσύνη των δημοτών και μετά από απόφαση της Ντόρας Μπακογιάννη διατέλεσα Πρόεδρος στο 1ο Δημοτικό Διαμέρισμα της Αθήνας. Έκτοτε, υπηρέτησα τους πολίτες από πολλές και διαφορετικές θέσεις μεταξύ των οποίων και αυτή του Αντιδημάρχου. Είμαι ένας ξεκάθαρα αυτοδιοικητικός άνθρωπος με πολλή αγάπη για την πόλη μου, για τη γειτονιά των Εξαρχείων όπου μεγάλωσα και την περιοχή της Πλάκας όπου πήγα σχολείο. Αγαπώ να προσφέρω στην πόλη μου και να βλέπω χαρούμενους ανθρώπους, οι οποίοι βλέπουν τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας καθημερινά, για ένα καλύτερο αύριο για όλους εμάς. Ξέρετε από τα φοιτητικά μου χρόνια είχα πολύ έντονη κοινωνική και πολιτική δράση και νομίζω ότι η αγάπη και το μεράκι μου για την πόλη μας φαίνεται σε κάθε έκφανση της ζωής μου. Για όλους αυτούς τους λόγους αποφάσισα να είμαι εκ νέου υποψήφιος και ζητώ από τους πολίτες να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου. Μια εμπιστοσύνη την οποία δεν πρόδωσα ποτέ και δεσμεύομαι ότι δεν θα την προδώσω ποτέ. Μια εμπιστοσύνη την οποία αντιλαμβάνομαι ως ευθύνη απέναντι σε όλους τους πολίτες της Αθήνας».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νίκος Αβραμίδης, Δουλεύουμε, “πολιτισμό, Καθαριότητα,nikos avramidis, doulevoume, “politismo, kathariotita