Νόμιμη πλέον η μαριχουάνα στην πολιτεία Ουάσινγκτον

 

Σε πανηγυρισμούς ξέσπασαν δεκάδες πολίτες στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, όπου από χθες νομιμοποιήθηκε η μαριχουάνα για ψυχαγωγική χρήση ενηλίκων.

Η Ουάσινγκτον αποτελεί την πρώτη πολιτεία που νομιμοποιεί τη μαριχουάνα, αψηφώντας μια βασική διάταξη του νόμου-ορόσημο της εν λόγω Πολιτείας, ο οποίος επιτρέπει μεν την κατοχή μικρών πόσοτήτων της ουσίας, αλλά απαγορεύει στους χρήστες να ανάβουν τσιγάρο μαριχουάνας έξω από την ιδιωτικότητα του σπιτιού τους.

Ένας

παρόμοιος νόμος θα τεθεί σε ισχύ στις 5 Ιανουαρίου στο Κολοράντο (δυτικές ΗΠΑ), το οποίο ενέκρινε τη χρήση κάνναβης με δημοψήφισμα, όπως ακριβώς και η Ουάσινγκτον, το οποίο διεξήχθη την ίδια μέρα με τις προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.

Στην Πολιτεία της Ουάσινγκτον είναι πλέον νόμιμο να κατέχει κανείς μέχρι 28 γραμμάρια κάνναβης εφόσον είναι 21 ετών και άνω.

Ωστόσο απαγορεύεται να καπνίσει κανείς δημόσια μαριχουάνα, κάτι που τιμωρείται με πρόστιμο 50 δολαρίων, ενώ απαγορεύεται και η πώληση της ουσίας.

Δίωξη θα ασκείται σε όποιον συλλαμβάνεται να οδηγεί με ένα επίπεδο THC --το κύριο δραστικό συστατικό της μαριχουάνας-- αντίστοιχο με 0,08 γραμμάρια αλκοόλ ανά λίτρο αίματος.

Μέχρι σήμερα, ήταν αποδεκτή από το νόμο η κατανάλωση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς σε πολλές αμερικανικές Πολιτείες, αλλά ποτέ ως τώρα δεν είχε επεκταθεί η νομιμοποίηση της ιδιωτικής κατανάλωσης για λόγους ψυχαγωγίας.

Πάντως η εφαρμογή αυτού του νέου νόμου έρχεται σε αντίθεση με την ομοσπονδιακή νομοθεσία.

"Η καλλιέργεια, η πώληση ή η κατοχή οποιασδήποτε ποσότητας κάνναβης παραμένει παράνομη, σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο εισαγγελέας της Πολιτείας της Ουάσινγκτον, ο οποίος τόνισε πως ο ομοσπονδιακός νόμος για τα ναρκωτικά παραμένει «χωρίς αλλαγή» και πως κανένα κείμενο που ψηφίζεται από μια Πολιτεία δεν μπορεί να υπερισχύσει του νόμου που ψηφίζεται από το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών.

 

 

Keywords
Τυχαία Θέματα