Ο Κ. Σημίτης «τα βάζει» με το πρώτο μνημόνιο και τον Γ. Παπανδρέου

Δριμύ κατηγορώ κατά του πρώτου μνημονίου εξαπέλυσε από τη Γερμανία ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. «Το πρώτο μνημόνιο σχεδιάστηκε χωρίς προετοιμασία και εφαρμόστηκε με τρόπο που συνέτεινε στην όξυνση της κρίσης», σχολιάζοντας ότι «οι στόχοι που είχαν τεθεί στο πρόγραμμα για το ελληνικό έλλειμμα ήταν εξωπραγματικοί».

Ακάθεκτος

ο κος Σημίτης κατηγόρησε τους εμπνευστές του μνημονίου ότι δεν πρόβλεψαν τις επιπτώσεις που θα είχε στην ελληνική οικονομία η εφαρμογή των μέτρων λιτότητας, δηλαδή την ύφεση. «Το πρώτο μνημόνιο δεν περιελάμβανε καμία πρόνοια για την αντιμετώπιση της ύφεσης που ακολούθησε, όπως ενίσχυση από τα διαρθρωτικά ταμεία χωρίς υποχρέωση εθνικής συμμετοχής», είπε χαρακτηριστικά. Ως αποτέλεσμα η ύφεση εκτοξεύτηκε στο 23% από 8,6% που προβλεπόταν στο πρώτο μνημόνιο, συμπλήρωσε.

Ο πρώην πρωθυπουργός επέκρινε τους εμπνευστές του μνημονίου για το γεγονός ότι δεν συμπεριέλαβαν σε αυτό ρήτρα παράτασης του χρόνου προσαρμογής λόγω ύφεσης: «Αυτό δεν έγινε και ήταν ένα μοιραίο πολιτικό λάθος», είπε συγκεκριμένα.

Από τις βολές Σημίτη δεν ξέφυγε ούτε ο Γιώργος Παπανδρέου, καθώς σχολίασε ότι ως κυβέρνηση δεν προχώρησε στις δομικές μεταρρυθμίσεις, όπως στο συνταξιοδοτικό και στις ιδιωτικοποιήσεις. Όπως είπε, οι ελληνικές κυβερνήσεις φοβήθηκαν τη σύγκρουση με τα συνδικάτα και την αναποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης.
Εν συνεχεία, ο κος Σημίτης έστρεψε τα βέλη του και εναντίον των ευρωπαίων εταίρων που δεν αναγνώρισαν εξαρχής το ελληνικό πρόβλημα ως δομικό πρόβλημα της ευρωζώνης. Το ελληνικό χρέος, είπε, δεν προέκυψε αποκλειστικά από την «άμετρη σπατάλη» της χώρας, και έφερε ως παράδειγμα την Ισπανία που «δεν είχε ποτέ ελλείμματα πάνω από 3% του Α.Ε.Π.» και εντούτοις βρέθηκε στο επίκεντρο της κρίσης.

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό η λύση στο πρόβλημα της κρίσης χρέους είναι η χαλάρωση της αντιπληθωριστικής πολιτικής που ακολουθεί η Ευρώπη και η τόνωση της κατανάλωσης στις χώρες του Βορρά. Ο κος Σημίτης αναφέρθηκε στην αλληλεγγύη που πρέπει να επιδείξουν οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέρνοντας ως παράδειγμα το πρόβλημα με το κύμα λαθρομετανάστευσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, με τους χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία και αλλού να θέλουν να περάσουν μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα