Ο πόλεμος της πατέντας

Την περίοδο που διανύουμε οι τεχνολογικές πατέντες στην κινητή τηλεφωνία και οι δικαστικές αγωγές είναι δύο έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες. Παλιότερα η «πατέντα» χρησιμοποιούταν για να βοηθήσει τις εταιρείες να προστατεύσουν την πνευματική τους ιδιοκτησία. Τώρα όμως η Apple, η HTC, η Samsung, η Microsoft και μικρότερες εταιρείες χρησιμοποιούν τις πατέντες ως μέσο για

μηνύσεις και αγωγές για να κερδίσουν χρήματα ή για να πάρουν χρήματα που έχασαν σε αντίστοιχη υπόθεση πατεντών.

Του Αχιλλέα Ράπτη

Η Microsoft πρόσφατα έκανε συμφωνία με 10η εταιρεία, ώστε να μην προσφύγει στα δικαστήρια για παραβίαση πατεντών. Η Acer, η HTC, η Samsung και ακόμη 7 κατασκευαστές συσκευών τηλεφώνου με λειτουργικό Android πληρώνουν 2 έως 5 ευρώ ανά συσκευή που ενεργοποιείται.

Αυτό σημαίνει ότι η τελική τιμή της συσκευής αυξάνεται για τον καταναλωτή με ένα μικρό ποσό, που υπολογίζεται ότι θα αποφέρει 450 περίπου εκατομμύρια ευρώ στη Microsoft για το 2012. Και εάν κάποιος αρνηθεί να πληρώσει τα χρήματα, τότε οι δικηγόροι σηκώνουν τα μανίκια.

Χιλιάδες πατέντες είναι «θαμμένες» στα smartphones. Όχι μόνο η κάμερα, τα τσιπάκια και άλλα εσωτερικά εξαρτήματα, αλλά και σαφώς καθορισμένες λειτουργίες, όπως η ακριβής κίνηση για να ξεκλειδώσει η συσκευή ή ο τρόπος αγοράς εφαρμογών από το κινητό.

Αυτές οι λειτουργίες είναι η καρδιά των αγωγών για πατέντες, επηρεάζοντας τις εταιρείες, μικρές ή μεγάλες. H Oracle μηνύει την Google, η Sony την LG, η Microsoft την Barnes & Noble και την Motorola και η Apple αλληλομηνύεται με τη Samsung, την HTC και τη Motorola. Τέλος η Ericsson και η Huawei μηνύουν τη ZTE και ο πόλεμος συνεχίζεται.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που εταιρείες αποσύρουν κάποιο προϊόν από συγκεκριμένες χώρες, επειδή σε αυτές έχασαν το δικαστήριο, ενώ στις υπόλοιπες η αντιμαχόμενη εταιρεία αναγκάζεται να κάνει πίσω. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Galaxy S και Galaxy Tab 10.1, συσκευές ιδιαίτερα διαδεδομένες στην Ελλάδα- οι οποίες δε διατέθηκαν στις αγορές της Γερμανίας και της Ολλανδίας, μετά από δικαστήριο που έχασε η Samsung από την Apple.

Οι μάχες που δίνονται κοστίζουν αδιαμφισβήτητα πολλά δισεκατομμύρια στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ένα έξοδο που μεταφέρεται έμμεσα στον τελικό καταναλωτή. Πέρα όμως από τα χρήματα που κοστίζουν, οι ευρεσιτεχνίες που θεσμοθετήθηκαν για να προσφέρουν ασφάλεια στις εταιρείες που προσπαθούν να προάγουν την τεχνολογία, τελικά λειτουργούν ως τροχοπέδη, συρρικνώνοντας και καθυστερώντας την ανάπτυξη λειτουργιών, αλλά και δυνατοτήτων, διαψεύδοντας ολοκληρωτικά τον λόγο ύπαρξής τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί κατ’ αντιστοιχία με αυτή που επικρατούσε, όταν είχαν αρχίσει να παράγονται οι πρώτοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Βέβαια τότε οι «παρανομίες» αφορούσαν ουσιαστικές αντιγραφές στον τρόπο λειτουργίας ή κατασκευής των υπολογιστών, αλλά είναι αναμενόμενο και η βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας να ακολουθεί την ίδια τροχιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα