Ο Σρέντερ στηρίζει την Ελλάδα

Ηχηρή παρέμβαση του πρώην καγκελάριου της Γερμανίας, ο οποίος αναγνωρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας, επικρίνει τη γερμανική πολιτική και ζητά να σταματήσει η ρητορική κατά της χώρας στην οποία η Ευρώπη χρωστάει πολλά.

Στην Κω βρίσκεται, συνειδητά όπως δηλώνει, για τις καλοκαιρινές του διακοπές ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, δράττοντας την ευκαιρία να εκφράσει τη στήριξή του στην Ελλάδα και να στηλιτεύσει την στάση της Γερμανίας

απέναντι στο ελληνικό ζήτημα και τη γενικότερη οικονομική κρίση στην ευρωζώνη.

Μιλώντας στη ΝΕΤ ο πρώην καγκελάριος υποστήριξε ότι έγινα αρκετά λάθη στη διαχείριση της κρίσης και ίσως εάν η Ευρώπη είχε αναλάβει δράση νωρίτερα, να μην κόστιζαν τόσο πολύ όλα όσα συνέβησαν, ωστόσο, τονίζει ότι η Γερμανία έδειξε λιγότερη αλληλεγγύη απ ΄ότι έπρεπε.

Είναι λάθος η αποτυχία της οικονομικής και πολιτικής ελίτ να φορτώνεται στον ελληνικό λαό, τόνισε. Έγιναν λάθη και δεν υπήρξε άμεση αντίδραση τότε ίσως να μην κόστιζαν τόσο πολύ όσα συνέβησαν.

«Έχετε εργατικούς ανθρώπους που δουλεύουν και συντηρούν τις οικογένειές τους και δε μπορεί να ταυτίζονται με τα λάθη που αποδεδειγμένα έγιναν» επισημαίνει.

Πρόσθεσε ακόμη πως εφόσον συμφωνήσει κανείς ότι η Ελλάδα προχωράει σε μεταρρυθμίσεις τότε θα πρέπει να σταματήσει η ρητορική εναντίον της χώρας που πρόσφερε τόσα πολλά στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό και να της δοθεί περισσότερος χρόνος για να μοιράσει τα βάρη όσο πιο δίκαια γίνεται.

Έντονα επικριτικός εμφανίζεται και απέναντι στον Φίλιπ Ρέσλερ για τον οποίο σημειώνει ότι κακολογεί την Ελλάδα για να σώσει τη θέση του ως πρόεδρος των Φιλελευθέρων , ενώ με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζει τους πολιτικούς της Βαυαρίας τονίζοντας ότι προσπαθούν να κερδίσουν τις επερχόμενες εκλογές κακολογώντας την Ελλάδα. Απαίτησε, μάλιστα, από την Άγκελα Μέρκελ να πάρει θέση δημόσια για το ζήτημα αυτό.

Για τον κ. Σρέντερ δύο είναι οι βασικές προϋποθέσεις για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση α) αυτοί που έχουν χρήματα να πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους και β) να προβεί η πολιτική ηγεσία στις απαραίτητες ενέργειες ώστε η δημόσια διοίκηση να λειτουργεί σωστά, να εισπράττονται οι φόροι και να εφαρμόζονται οι νόμοι.

«Λίγη από την αρχαία σπαρτιάτικη πειθαρχία θα ήταν χρήσιμη» είπε με νόημα ο κ. Σρέντερ.

Κάλεσε ακόμη τους ηγέτες να σταματήσουν να ορίζουν την Ευρώπη με όρους οικονομικούς καθώς ο πολιτισμός είναι πιο σημαντικός, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι το ευρώ θα σωθεί και η Ελλάδα θα μείνει εντός ευρωζώνης.

«Εάν η Ελλάδα αφεθεί στην τύχη της οι διεθνείς κερδοσκόποι θα στραφούν στους υπόλοιπους αδυνάτους , όπως Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, με καταστροφικές συνέπειες για την ευρωζώνη» υπογράμμισε ο Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Δεν παρέλειψε, πάντως, να πετάξει και το καρφί τους προς την Άγκελα Μέρκελ εκτιμώντας ότι παρά την υψηλή δημοτικότητά της θα χάσει τις εκλογές στη Γερμανία και οι Σοσιαλδημοκράτες, το κόμμα του , θα επιστρέψουν στην εξουσία.

Πηγή: onlynews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα