«Όχι» σε όλα από την τρόικα

Δεν βάζουν νερό στο κρασί τους οι εκπρόσωποι της τρόικας στην Αθήνα, καθώς απορρίπτουν εντελώς τον σχεδιασμό της ελληνικής πλευράς για τις απολύσεις στο δημόσιο, ενώ «σκούρα» είναι τα πράγματα και στις διαπραγματεύσεις για τη μείωση φόρων.

Ως απόρροια της στάσης των δανειστών, αναβλήθηκε η σημερινή συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά,

ενώ όπως όλα δείχνουν το κλιμάκιο θα παρατείνει την παραμονή του στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», η τρόικα, όπως αναφέρει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, περίμενε οργανογράμματα για όλα τα υπουργεία και όχι μόνο για τις κεντρικές υπηρεσίες, όπως έχει μέχρι στιγμής κάνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Παράλληλα, ζητάει έναν προγραμματισμό για το πρόγραμμα κινητικότητας και τις απολύσεις με συγκεκριμένα κριτήρια ως το τέλος του 2014, όπως άλλωστε προβλέπεται από το μνημόνιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πλευρά της η τρόικα δεν έχει γίνει συγκεκριμένη για τον αριθμό των υπαλλήλων που θα δουν την πόρτα της εξόδου, τη στιγμή που το μνημόνιο αναφέρει ασαφώς ότι ένας σημαντικός αριθμός από τους 25.000 που θα οδηγηθούν σε κινητικότητα θα απολυθούν.

Πηγές από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρουν ότι υπάρχουν 7.000 επίορκοι υπάλληλοι που θα οδηγηθούν σε απόλυση, καλύπτοντας τη σχετική μνημονιακή απαίτηση. Πάντως μέχρι στιγμής έχουν τεθεί σε αργία μόνο 884.

Σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρο Ρακιτζή, ο ίδιος έχει αποστείλει στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μετά από αίτημα της πολιτικής ηγεσίας, κατάλογο 2.200 υπαλλήλων εις βάρος των οποίων έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για αδικήματα που οδηγούν σε διαθεσιμότητες.

Τα υπόλοιπα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-τρόικας

Μπορεί οι απολύσεις στο δημόσιο να μονοπωλούν τις διαπραγματεύσεις και το ενδιαφέρον των δύο πλευρών, ωστόσο δεν είναι τα μοναδικά ζητήματα που «φρενάρονται» από την τρόικα.

Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Ανάπτυξης προωθεί νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις δανείων και την αναμόρφωση του νόμου Κατσέλη, το οποίο ναι μεν πήρε θετικά σχόλια από το κλιμάκιο της τρόικας, ωστόσο εκφράστηκαν φόβοι ότι μπορεί δημιουργήσουν πρόβλημα στις τράπεζες και στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής τους.

Επιφυλακτική είναι όμως η τρόικα και στο θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση. Οι τροϊκανοί επικαλούνται το αντίστοιχο μέτρο στην Πορτογαλία, προκειμένου να δικαιολογήσουν την άποψή τους ότι ένα τέτοιο μέτρο δεν συνεπάγεται μείωση τιμών στην εστίαση.

Τέλος, ένα από τα ζητήματα που εκτιμάται ότι θα γίνει δεκτό είναι η καθιέρωση μιας ευνοϊκότερης ρύθμισης για την εξόφληση των οφειλών προς το Δημόσιο. Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση η λύση που φαίνεται πως προκρίνεται είναι αυστηρότερη από τα σενάρια των 100 δόσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα