Οι εξελίξεις στο τραπεζικό φέρνουν σύγκρουση κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ

Την έκθεση της Black Rock για τις ελληνικές τράπεζες ζητεί ο κ. Αλέξης Τσίπρας επισήμως και δια της κοινοβουλευτικής οδού να δημοσιοποιήσει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας.

Κλιμακώνοντας την πίεση προς

την κυβέρνηση ειδικά για τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα και εν μέσω κλιμακούμενων αντιδράσεων για τις εξελίξεις με επίκεντρο την Αγροτική Τράπεζα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπέβαλλε νωρίτερα στη Βουλή, γραπτή αίτηση κατάθεσης εγγράφων με αποδέκτη τον κ. Στουρνάρα.

«Εν όψει των επικείμενων αγορών και συγχωνεύσεων μεταξύ των Τραπεζών, αν και γνωρίζουμε την ταχύτητα αύξησης των καθυστερημένων δανείων και των επισφαλειών, που ήδη καθιστά ξεπερασμένα ορισμένα στοιχεία, αλλά θεωρώντας ότι αποτελούν μέτρο σύγκρισης μεταξύ Τραπεζών» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, «αιτούμεθα όπως μεριμνήσετε για την κοινοποίηση:

ΠΡΩΤΟΝ, της έκθεσης της Black Rock από την ΤτΕ, ως επόπτη του τραπεζικού συστήματος

ΔΕΥΤΕΡΟΝ, των κριτηρίων με βάση τα οποία κρίθηκαν βιώσιμες οι 4 τράπεζες και μη βιώσιμη η Αγροτική, καθώς και τα πιστοποιητικά βιωσιμότητας.

ΤΡΙΤΟΝ, των εκθέσεων των συμβούλων για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τα επιχειρησιακά σχέδια (business plans) και τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης (capital plans) των τραπεζών που έχουν υποβληθεί στην ΤτΕ και στο ΤΧΣ, όπως επιβάλουν και οι διεθνείς κανόνες για τη διαφάνεια στο τραπεζικό σύστημα (Βασιλεία ΙΙ)».

Δεν αναγνωρίζει την πώληση ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά το πέρας της συνάντησής του με τους εκπρόσωπους των εργαζομένων της Αγροτικής Τράπεζας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και τους τρείς πολιτικούς αρχηγούς καλώντας τους να δώσουν εξηγήσεις εντός Κοινοβουλίου στον ελληνικό λαό και να μην κρύβονται γιατί άλλα έλεγαν προεκλογικά και άλλα έπραξαν.

Εκποιούν δημόσιο πλούτο, αλλά λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι το κόμμα του δεν θα αναγνωρίσει αυτή την ενέργεια και δεσμεύθηκε ότι θα αγωνιστεί για να αντιστρέψει αυτή την κατάσταση, που, όπως είπε, σήμερα η ΑΤΕ θυσιάζεται για να διασωθεί ένα χρεοκοπημένο τραπεζικό σύστημα και πρόσθεσε ότι όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή θα κληθούν σύντομα να δώσουν εξηγήσεις για το σκάνδαλο.

Συνεχίζοντας σε έντονο ύφος επιτέθηκε προσωπικά και στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργο Προβόπουλο και συμπλήρωσε ότι οι τρείς αρχηγοί και ο κ. Προβόπουλος είναι για το ρεκόρ Γκίνες γιατί πήραν μια κερδοφόρο τράπεζα και την έδωσαν δώρο σε μία ιδιωτική που έχει παθητικό είναι μη βιώσιμη.

Υπογράμμισε, τέλος, ότι η ευθύνη των συμμετεχόντων κομμάτων είναι αδιαίρετη και προσωπική για τον καθένα από τους πολιτικούς αρχηγούς ιδιαίτερα για «αποφάσεις που δεν λαμβάνονται στη Βουλή, που λαμβάνονται στη σκιά».

Πηγή: onlynews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα