Οι «κεφαλιές» βλάπτουν τη λειτουργία του εγκεφάλου

Μπορεί σε επίπεδο παιχνιδιού οι κεφαλιές στο ποδόσφαιρο να προσφέρουν ένα «δυνατό» θέαμα, ωστόσο αποδεικνύονται ιδιαίτερα επικίνδυνες για τη νοητική λειτουργία του εγκεφάλου.

Αυτό προκύπτει από μια έρευνα του Κέντρου Επιστημών Υγείας του πανεπιστημίου του Τέξας με επικεφαλής την Αν Σερένο, οι οποίοι χρησιμοποίησαν ως εργαλείο μια εφαρμογή για tablet, με την οποία έκαναν νοητικά-γνωστικά τεστ σε μαθήτριες, οι οποίες συμμετείχαν σε μια σχολική ομάδα ποδοσφαίρου.

Μετά

τις ποδοσφαιρικές κεφαλιές οι μαθήτριες αργούσαν να εκτελέσουν το ένα τεστ στην οθόνη, ωστόσο σε ένα άλλο τεστ οι επιδόσεις τους δεν είχαν επηρεαστεί σημαντικά. Τα στοιχεία οδήγησαν τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι οι δυνατές κεφαλιές, επιφέρουν αλλαγές σε νοητικές-γνωστικές λειτουργίες, καθώς είναι πιθανό να προκαλούν «ήπιες τραυματικές βλάβες στους μετωπιαίους λοβούς του εγκεφάλου».

«Από όσο γνωρίζουμε, αυτά τα ευρήματα αποτελούν την πρώτη ένδειξη ότι ακόμα και χτυπήματα της μπάλας με το κεφάλι, τα οποία δεν προκαλούν διάσειση, μπορούν να οδηγήσουν σε μετρήσιμες, αν και πιθανώς παροδικές, γνωστικές μεταβολές στους νεαρούς παίκτες του ποδοσφαίρου», είπε η Σερένο.

Keywords
Τυχαία Θέματα