Οι νέοι στη δίνη της ανεργίας

από τη Σέβη Σαλαγιάννη ([email protected])

«Νέος, άνεργος, μόνος, ψάχνει»… Με τις λέξεις αυτές θα μπορούσε να περιγράψει συνοπτικά κάποιος την κατάσταση που βιώνει η πλειοψηφία των νέων ανθρώπων στην Ελλάδα, οι οποίοι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με εμπόδια στην προσπάθεια εξεύρεσης εργασίας. Αν κάποτε οι σπουδές, η προϋπηρεσία και το νεαρό της ηλικίας συγκαταλέγονταν στα «συν» του βιογραφικού ενός υποψηφίου, πλέον τους γυρίζουν «μπούμερανγκ» λειτουργώντας ως τροχοπέδη στο ενδεχόμενο πρόσληψής

τους.

Τη μια θλιβερή πρωτιά μετά την άλλη κρατά η Ελλάδα, όταν πρόκειται για την ανεργία, η οποία «καλπάζει» με ανεξέλεγκτους ρυθμούς. Ειδικά στην περίπτωση των νέων, που είτε εισέρχονται τώρα στην αγορά εργασίας, είτε εργάζονται ήδη, το μέλλον είναι αβέβαιο και οι δυσκολίες για την εύρεση εργασίας μεγάλες. Η «Αττική free press» καταγράφει την κατάσταση σχετικά με την ανεργία στην Ελλάδα, εστιάζοντας στις δυσκολίες των ατόμων σε νεαρές ηλικίες. Άλλωστε, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, η ανεργία των νέων τον Σεπτέμβριο του 2013 έφτασε τα 5,584 εκατ. άτομα (κάτω των 25) στην Ε.Ε., εκ των οποίων τα 3,548 εκατ. στην Ευρωζώνη. Η Ελλάδα κατάφερε να αναρριχηθεί στην πρώτη θέση με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στους νέους, ενώ την ακολουθούν η Ισπανία και η Κροατία.

Ραγδαία αύξηση κατά 189% για τους άνεργους, νέους πτυχιούχους

«Σκούρα» τα πράγματα στην Ελλάδα του σήμερα για τους νέους με το πτυχίο ανά χείρας, καθώς σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ η ανεργία των νέων πτυχιούχων την περίοδο 2008-2012 παρουσίασε αύξηση-ρεκόρ της τάξεως του 189%! Αποτέλεσμα της αξιοσημείωτης αυτής αύξησης είναι η παράλληλη εκτόξευση του ποσοστού των πτυχιούχων που μεταναστεύουν, όπως σημείωσε κατά την παρουσίαση της έκθεσης ο επιστημονικός σύμβουλος και εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ, Νίκος Παΐζης. «Η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι η βάση και η κοιτίδα της διδασκαλίας των κλασικών σπουδών πανευρωπαϊκά και να προσελκύει εκατοντάδες φοιτητές σε αντίστοιχα μεταπτυχιακά προγράμματα στα πανεπιστήμια της, αντί να υποφέρει από διαρροή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Σπούδασε κοινωνική εργασία, εργάζεται σε αντασφαλιστική εταιρεία…

Τυχεροί μέσα στην ατυχία τους θεωρούνται οι νέοι που συγκαταλέγονται στο ενεργό εργατικό δυναμικό της χώρας, ακόμη και αν το αντικείμενο εργασίας τους δεν είναι συναφές με το αντικείμενο σπουδών τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της 25χρονης Βασιλικής Πολυμενοπούλου, η οποία τελείωσε πριν μερικούς μήνες τις σπουδές της με αντικείμενο την κοινωνική εργασία, ωστόσο είναι εργαζόμενη ως υπάλληλος γραφείου σε αντασφαλιστική εταιρεία.

Όπως εξηγεί η ίδια στην «Αττική free press», αν και προσπάθησε να βρει εργασία στο αντικείμενο σπουδών της, συνάντησε «τοίχο», καθώς δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας στον τομέα της. Ως εκ τούτου, στράφηκε στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ με τίτλο «Επιταγή Εισόδου στην Αγορά Εργασίας για Άνεργους Νέους έως 29 ετών», μέσω του οποίου βρήκε εργασία. «Προσωρινά έχω παραιτηθεί από την ιδέα να βρω εργασία στο αντικείμενό μου», εξηγεί, σημειώνοντας ότι ίσως παραιτηθεί εντελώς μελλοντικά. «Αυτό δεν το έχω αποφασίσει ακόμη. Ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η εργασία μου τώρα, ίσως τελικά αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό. Δεν το έχω αποφασίσει ακόμη, θα προσπαθήσω να εργαστώ ως κοινωνική λειτουργός. Το μέλλον όμως θα δείξει», αναφέρει η Βασιλική, η οποία δηλώνει παρά τις δυσκολίες αισιόδοξη.

Απολύουν παλιούς, προσλαμβάνουν νέους με λιγότερες απολαβές

Με τους μισθούς για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας να είναι αρκετά χαμηλοί, πολλοί είναι οι εργοδότες που επιλέγουν να διώξουν παλιούς εργαζόμενους και να προσλάβουν νέους. Η 26χρονη Ειρήνη Καρακώστα είναι μια τέτοια περίπτωση, καθώς απολύθηκε από πολυκατάστημα που εργαζόταν ως εμποροϋπάλληλος λίγο πριν συμπληρώσει 6 χρόνια εργασίας και αυξηθεί η αποζημίωση και οι λοιπές απολαβές της.

«Δεν απέλυσαν μόνο εμένα, αλλά πάνω από 10 άλλα άτομα που εργαζόμασταν χρόνια εκεί. Μας δικαιολόγησαν την απόφαση αυτή εξηγώντας ότι το κάνουν “για να αλλάξει η ομάδα”, ωστόσο η ομάδα πήγαινε μια χαρά και δεν υπήρχε τέτοιος λόγος», εξηγεί στην «Αττική free press». Μάλιστα, αναφέρει ότι στη θέση των εργαζομένων που απολύθηκαν προσλήφθηκαν νέοι, «οι οποίοι προτιμώνται από τις εταιρείες, καθώς τους δίνουν τον βασικό μισθό των 480 ευρώ», όπως αναφέρει. Η ίδια, ούσα πλέον εδώ και δύο μήνες άνεργη, έχει ψάξει για δουλειά, ωστόσο σημειώνει ότι «δεν έχω βρει κάτι ακόμη, καθώς είναι δύσκολο. Το κυριότερο είναι ότι δεν βλέπω να υπάρχει κάποια εξέλιξη στο κομμάτι των χρημάτων, η εξέλιξη είναι προς τα κάτω». Οπότε για την ώρα λαμβάνει το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ και συνεχίζει παράλληλα να ψάχνει για κάποια δουλειά, ενώ θεώρησε την ανεργία ως μια καλή ευκαιρία για να ξεκινήσει τις σπουδές της πάνω σε αυτό που ήθελε.

Keywords
Τυχαία Θέματα