Οι ντροπαλοί «διαβάζουν» καλύτερα τις εκφράσεις του προσώπου

Μπορεί τα ντροπαλά άτομα να κοιτούν με δυσκολία κάποιον στα μάτια, ωστόσο όταν το κάνουν έχουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο τις εκφράσεις του προσώπου.
Τα στοιχεία της έρευνας του πανεπιστημίου Southern Illinois, στην οποία συμμετείχαν ενήλικες νεαρής ηλικίας, έδειξαν ότι οι εκφράσεις λύπης, φόβου κτλ. ήταν… εύκολη υπόθεση για τα άτομα αυτά αναφορικά με το «διάβασμά» τους. Η ερευνήτρια Laura Graves O'Haver επεσήμανε ότι η ικανότητα των ντροπαλών να αναγνωρίζουν εκφράσεις μπορεί να αλλάζει με την ηλικία.
Στο

πλαίσιο της έρευνας 241 φοιτητές κλήθηκαν να εντοπίσουν διάφορες εκφράσεις σε φωτογραφίες μέσω υπολογιστή. Παράλληλα, έγιναν στους συμμετέχοντες προσωπικές ερωτήσεις, ούτως ώστε να καθοριστεί το επίπεδο της ντροπαλότητάς τους. Γενικά, οι άνθρωποι μπορούσαν να εντοπίζουν τις εκφράσεις του προσώπου αρκετά καλά, με ποσοστό ακρίβειας 81%.

Όταν ρωτήθηκαν πώς αισθάνονταν κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι ντροπαλοί ήταν περισσότερο πιθανό να έχουν αρνητική διάθεση. Αυτό θα μπορούσε μερικώς να εξηγεί τα αποτελέσματα, επειδή έρευνες έχουν δείξει ότι άνθρωποι με άσχημη διάθεση τείνουν να βλέπουν άλλα πράγματα με αρνητική χροιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα