Οι σκόπελοι του Βενιζέλου

-Οι εσωτερικές κινήσεις και η συγκρότηση των ψηφοδελτίων

-Η σύγκρουση με τη Ν.Δ., οι «ανεμόμυλοι» και η δεινή πραγματικότητα

Μάχη με τον χρόνο που απομένει μέχρι την Κυριακή των εκλογών δίνει πλέον ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην προσπάθειά του να πετύχει την επανασυσπείρωση του ΠΑΣΟΚ. Μέχρι στιγμής οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι υπάρχει μια μικρή βελτίωση

των ποσοστών του κόμματος, η οποία όμως είναι ακόμη μακριά από τους εκλογικούς στόχους, όχι καν για την «πρώτη θέση», όπως επισήμως διακηρύσσεται, αλλά έστω για την επίτευξη του 20%, όπου έχει τεθεί ο ρεαλιστικός πήχης.

Του Ανδρέα Καψαμπέλη

Η εκτίμηση που επικρατεί στο επιτελείο του κ. Βενιζέλου είναι ότι, όσο κυλά ο χρόνος, τόσο το τοπίο θα γίνεται σχετικά καλύτερο για το ΠΑΣΟΚ, διότι θα απορροφώνται σε σημαντικό βαθμό οι φυγόκεντρες τάσεις, θα ενισχύεται η πόλωση και τα διλήμματα εν όψει της πιθανής εκλογικής νίκης της Ν.Δ. θα μεγαλώνουν στη βάση του κόμματος. Υπό την έννοια αυτή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεδίωξε να εξασφαλίσει τη μετάθεση της ημερομηνίας των εκλογών όσο μπορούσε προς τα πίσω, καταλήγοντας όπως όλα δείχνουν στο «συμβιβασμό» (με τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς) της 6ης Μαΐου.

Σε πρώτη φάση η προσπάθεια ανασύνταξης, που επιχειρεί ο κ. Βενιζέλος, έχει εσωκομματική στόχευση. Αυτό φάνηκε με τη σύνθεση της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής, η οποία είναι μεν πολυμελής αλλά και αντιπροσωπευτική όλων των τάσεων και ομάδων μέσα στο κόμμα. Οι εξαιρέσεις των Π. Γερουλάνου, Γ. Ραγκούση και Γ. Παπακωνσταντίνου δεν επηρεάζουν σημαντικά αυτή την εικόνα, έχουν πάντως κάποιους συμβολισμούς για τις προθέσεις του κ. Βενιζέλου απέναντι σε συγκεκριμένα πρόσωπα της προηγούμενης περιόδου. Στην Επιτροπή μετέχουν τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και τα στελέχη που έχουν θεσμικό ρόλο, όπως ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Μιχ. Καρχιμάκης, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Β. Έξαρχος, ο Πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Π. Ευθυμίου, Χρ. Πρωτόπαπας και Εμμ. Μπετενιώτης, ο γραμματέας της Νεολαίας Κ. Πανταζής κ.ά.

Αγωνία για τα ψηφοδέλτια

Η «ταμπακιέρα» είναι προφανές ότι αφορά τα ψηφοδέλτια. Σε ό,τι αφορά τη συγκρότησή τους, στόχος είναι η ανανέωσή τους σε ποσοστό άνω του 60%, ενώ κομβικό ρόλο θα έχει ο βουλευτής Βασίλης Γερανίδης, που δεν θα είναι υποψήφιος στην προσεχή αναμέτρηση. Εκτός όμως από το ζήτημα της ανανέωσης, που δεν είναι και τόσο εύκολη όσο ακούγεται, λόγω απροθυμίας συμμετοχής στην πολιτική νέων και αξιόλογων προσώπων, το νέο επιτελείο της Ιπποκράτους έχει να ξεπεράσει και έναν άλλο σκόπελο. Να πείσει δηλαδή αρκετούς, έως πολλούς, από τους νυν βουλευτές, που σκέπτονται να μην είναι πάλι υποψήφιοι, να αλλάξουν στάση και «να ριχτούν στη μάχη». Οι βουλευτές κυρίως της περιφέρειας αφενός αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την εκλογική τους βάση λόγω των οικονομικών μέτρων και αφετέρου βλέπουν

Keywords
Τυχαία Θέματα