Οικονομίες της Ε.Ε. στις χειρότερες διεθνώς, το 2013

Εκτίμηση διεθνών οικονομολόγων με τεράστιο ελληνικό ενδιαφέρον, φιλοξενεί το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Όπως τονίζει η πλειοψηφία εκατό οικονομολόγων, οι 5 από τις 19 οικονομίες του πλανήτη, με τα χειρότερα οικονομικά αποτελέσματα όλο το 2013, θα είναι ευρωπαϊκές. 

Ωστόσο παρά την κρίση στην ευρωζώνη, τα προβλήματα των ΗΠΑ και την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα, οι οικονομολόγοι προβλέπουν ελαφρά βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας

για το επόμενο έτος.

Πιο συγκεκριμένα, η πλειοψηφία των 100 οικονομολόγων που λαμβάνουν μέρος σε ειδική δημοσκόπηση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, ανέφερε πως η παγκόσμια οικονομία, που φέτος αναπτύσσεται με ρυθμό 3,1%, το 2013 θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,4%. Στην προηγούμενη παρόμοια δημοσκόπηση, τον Ιούλιο, τα ποσοστά ήταν αντιστοίχως 3,3% και 3,6% . 

Σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι η φετινή χρονιά υπήρξε «δύσκολη» για την παγκόσμια οικονομία συνολικώς, με όλες τις θετικές προσδοκίες να επαφίενται, πλέον, στις επιδόσεις που μπορεί να παρουσιάσουν στην εκπνοή του τρέχοντος έτους αναδυόμενες οικονομίες, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην αμερικανική οικονομία. 

Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το μεγαλύτερο μέρος του 2013 η κρίση κρατικού χρέους θα συνεχίσει να κατατρύχει την 17μελή ευρωζώνη, ρίχνοντας πολύ μεγάλο βάρος στην παγκόσμια οικονομία και αποτελώντας ένα δύσκολα αντιμετωπίσιμο άνεμο για όλη την οικονομία της Ασίας. Πλέον συμφωνείται από την πλειοψηφία των οικονομολόγων ότι «οι πέντε από τις 19 οικονομίες του πλανήτη, με τα χειρότερα οικονομικά αποτελέσματα όλο το 2013, θα είναι ευρωπαϊκές».

Keywords
Τυχαία Θέματα