Ολοκληρώθηκε το κούρεμα

Πρωτοφανής στα παγκόσμια χρονικά αναδιάρθρωση χρέους, αλλά η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.

Του Λάμπρου Καλαρρύτη

Με επιτυχία και σημαντικό βαθμό συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) για τη μείωση του ελληνικού χρέους, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο και για τη χορήγηση του νέου δανείου από την τρόικα.

Η εθελοντική συμμετοχή

άγγιξε το 85,8%, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Συγκεκριμένα, από τα ύψους περίπου 177 δισ. ευρώ ομόλογα, που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, εθελοντική συμμετοχή δήλωσαν οι κάτοχοι ομολόγων αξίας 152 δισ. ευρώ, ενώ ένα ποσοστό ομολογιούχων της τάξης του 5,3% αρνήθηκε τη συμμετοχή του στο PSI. Με την ενεργοποίηση των CACs (Ρητρών Συλλογικής Δράσης) η ονομαστική αξία των ομολόγων που θα συμμετάσχουν στην ανταλλαγή ανέρχεται στα 197 δισ. ευρώ, ποσοστό 95,7% επί του συνόλου των ομολόγων, στα οποία αφορούσε η πρόσκληση συμμετοχής στην ανταλλαγή.

Το «κούρεμα» αποδέχτηκαν και κάτοχοι ομολόγων ονομαστικής αξίας 20 δισ. ευρώ (69%), που είτε βρίσκονται υπό ξένο δίκαιο, είτε πρόκειται για εγγυημένα από το Ελληνικό Δημόσιο ομόλογα ΔΕΚΟ. Για αυτού του είδους τα ομόλογα υπάρχει παράταση για την αποδοχή της προσφοράς έως τις 23 Μαρτίου.

Το νέο χρονοδιάγραμμα

Τη Δευτέρα 12 Μαρτίου θα γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων και παράλληλα θα συνεδριάσει το Eurogroup, ενώ την Τετάρτη 14 του μηνός στη συνεδρίαση του Euroworking Group θα οριστικοποιηθεί το νέο δάνειο των 130 δισ. ευρώ και το χρονοδιάγραμμα των εκταμιεύσεων.

Την Πέμπτη 15 Μαρτίου θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ για να αποφασίσει το ύψος συμμετοχής του στη νέα δανειακή σύμβαση με την Ελλάδα. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις δήλωσε ότι η έγκριση του όποιου ποσού αποφασιστεί, το οποίο θα προταθεί από τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, θα εξαρτηθεί από το εάν η ελληνική πλευρά θα έχει υλοποιήσει τις προαπαιτούμενες δράσεις. Ο Ράις εξέφρασε την ικανοποίηση του Ταμείου για τις μέχρι τώρα αποφάσεις και τη λήψη μέτρων, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι έχουν ληφθεί γραπτές δεσμεύσεις για τη συνέχιση της εφαρμογής του προγράμματος και μετά τις εκλογές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ερωτηθείς αν θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο στήριξης και νέα αναδιάρθρωση του χρέους, δεν το απέκλεισε και περιορίστηκε να δηλώσει ότι το ΔΝΤ μελετά κάθε φορά βήμα με βήμα τις εξελίξεις…

Ξανά δεκτά…

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε εξάλλου ότι θα κάνει πάλι δεκτά τα ελληνικά κρατικά ομόλογα και όσα έχουν εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες, αίροντας έτσι την απόφαση της προηγούμενης εβδομάδας, όταν μετά την υποβάθμιση της Ελλάδας στην κατηγορία της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» λόγω του PSI είχε ανακοινώσει ότι δεν θα δέχεται προσωρινά ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση (collateral).

Σε ό,τι αφορά την προοπτική της οικονομίας στην Ευρωζώνη, o διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, σε συνέντευξη Τύπου που π

Keywords
Τυχαία Θέματα