Πακτωλός χρημάτων στο Σουδάν λόγω χρυσού

Το Σουδάν εξήγε χρυσό αξίας 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι κι ελπίζει να αυξήσει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του πολύτιμου αυτού μετάλλου με τη βοήθεια ρωσικών και κινεζικών εταιρειών, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Όμαρ Χάσαν αλ Μπασίρ, δίνοντας στην δημοσιότητα για πρώτη φορά μια επίσημη εκτίμηση για τα έσοδα του τομέα.

Ο χρυσός έχει πλέον καταστεί το κύριο εξαγωγικό προϊόν του Σουδάν, αντικαθιστώντας εν μέρει τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου που ξεπερνούσαν

το 50% των προσόδων του κράτους αυτού ως το 2011, όταν το Νότιο Σουδάν έγινε ανεξάρτητο κράτος και κληρονόμησε το μεγαλύτερο μέρος των κοιτασμάτων αργού της πρώην ενιαίας χώρας.

Το Χαρτούμ ελπίζει ότι θα επιτύχει την εξόρυξη 50 τόννων χρυσού φέτος, κάτι που εάν επαληθευτεί θα φέρει το Σουδάν στην τρίτη θέση στην Αφρική, πίσω μόνον από την Νότια Αφρική και την Γκάνα, και μέσα στις 15 χώρες με την μεγαλύτερη παραγωγή χρυσού παγκοσμίως.

Παίκτες της βιομηχανίας λένε ότι το Σουδάν βρίσκεται ψηλά στην κατάταξη των εταιρειών που κάνουν επενδύσεις και αγοράζουν δικαιώματα αναζήτησης κοιτασμάτων και εκμετάλλευσής τους, αφού η χώρα έχει τεράστιες αναξιοποίητες εκτάσεις. Οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ και οι πολλαπλές συρράξεις εντός της χώρας είχαν αποτρέψει τις ξένες επενδύσεις στο παρελθόν, αλλά το επενδυτικό ενδιαφέρον εντείνεται λόγω της ανόδου της τιμής του χρυσού σε διεθνές επίπεδο.

Ο Μπασίρ είπε στη βουλή του Σουδάν ότι η χώρα έχει βεβαιωμένα αποθέματα χρυσού που φθάνουν τους 940 τόννους και πρόσθεσε ότι 91 επιχειρήσεις κάνουν έρευνες για χρυσό σε 138 τοποθεσίες. Κινεζικές και ρωσικές εταιρείες έχουν αναλάβει κρατικές συμβάσεις σε μια περιοχή 769 τετραγωνικών χιλιομέτρων και αναζητούν χρυσό και άλλα ορυκτά, πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα