Παναθηναϊκός – AEK: Άτυχη η Ένωση για άλλη μια φορά

Γράφει ο Κωνσταντίνος ΚαραμάνογλουΤελειόφοιτος Sport Management

Χθες (16/2) ο Παναθηναϊκός πήρε την δεύτερη συνεχόμενη νίκη κόντρα στην ΑΕΚ με σκορ 79-72 στο Κύπελλο Ελλάδος ΟΠΑΠ, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στην 4αδα για την κατάκτηση του κυπέλλου που θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο

Κρήτης. Στο άλλο ζευγάρι (ΠΑΟΚ-Άρης) που ο Παναθηναϊκός θα έχει αντίπαλο στα ημιτελικά,  θα αντιμετωπίσει τον Άρη που επικράτησε με σκορ 74-76.

Το παιχνίδι

Οι δύο ομάδες μπήκαν κάπως αγχωμένες στο παρκέ και έμειναν χωρίς σκορ για δύο λεπτά. Η πρώτη διακοπή στα 5’40” τις βρήκε ισόπαλες στο 10-10. Στο φινάλε του δεκαλέπτου ο Παναθηναϊκός AKTOR είχε καταφέρει να πάρει ένα προβάδισμα 5 πόντων (20-15, 10′), χάρη κυρίως στις ενέργειες του Ντίνου Μήτογλου, ο οποίος είχε τους μισούς πόντους της ομάδας του σε αυτό το διάστημα, υπερκαλύπτωντας τον Τσέισον Ραντλ, που είχε σημειώσει 8 πόντους για την ΑΕΚ Betsson. Η Ένωση δεν έβρισκε διαδρόμους και αναγκαστικά πήγε στα μακρινά σουτ (3/12 τρίποντα).

Η ομάδα του Ηλία Ζούρου βρήκε ένα καλό διάστημα στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου, εκμεταλλεύτηκε την αναποτελεσματικότητα των πρασίσνων στην επίθεση και μέχρι το 14′ κατάφερε να προσπεράασει στο σκορ (22-23). Ωστόσο, το σύνολο του Εργκίν Αταμάν δεν άφησε την κατάσταση να ξεφύγει, πήρε ξανά τα ηνία και πήγε στα αποδυτήρια στο +9 (39-39, 20′), μετά από buzzer-beater τρίποντο του Ντίνου Μήτογλου, ο οποίος είχε φτάσει πια στους 17 πόντους.

Δεύτερο μέρος

Στην πρώτη επίθεση του β’ μέρους ο Παναθηναϊκός AKTOR πήρε για πρώτη φορά διψήφιο προβάδισμα (41-32) μετά από ατομική ενέργεια του Τζέριαν Γκραντ. Το τριφύλλι είχε το πάνω χέρι σε όλη την τρίτη περίοδο, όμως ο Τζόρνταν ΜακΡέι έδωσε μια τρίποντη ανάσα στην ΑΕΚ Betsson στην εκπνοή, διαμορφώνοντας το 59-48 (30′).

Με ένα ακόμα καλάθι του ΜακΡέι, ένα κάρφωμα από τον Γιάννη Κουζέλογλου και ένα τρίποντο δια χειρός Όστιν Χόλινς η Ένωση έκοψε τη διαφορά στους 5 πόντους (59-54) στο 31’44”, βάζοντας πίεση στους πράσινους. Τη λύση έδωσε ξανά ο Ντίνος Μήτογλου, ευστοχώντας από την περιφέρεια, με τον Κέντρικ Ναν να πετυχαίνει το επόμενο καλάθι για το 64-55 στο 32’48”.

Οι τυπικά φιλοξενούμενοι δεν παράτησαν την προσπάθεια και πλησίασε εκ νέου στο -4 (74-70) με 70″ να απομένουν στο χρονόμετρο. Ο Τσέισον Ραντλ έκανε ένα αβίαστο λάθος 41″ πριν το τέλος, χαρίζοντας μια κατοχή στον Παναθηναϊκό και ο Τζέριαν Γκραντ κέρδισε φάουλ στην άλλη πλευρά του παρκέ για να κάνει το 2/2 από τη γραμμή της φιλανθρωπίας και να γράψει το 76-70 στα 20.7″. Ακολούθησε ένα γρήγορο καλάθι από τον Μιντάουγκας Κουζμίνσκας και ένα κερδισμένο φάουλ από τον Μάριους Γκριγκόνις. Ο Λιθουανός του τριφυλλιού έβαλε 2 βολές και διαμόρφωσε το 78-72 με 17″ να απομένουν για τη λήξη.

MVP

Ο Ντίνος Μήτογλου ήταν ο MVP των πρασίνων, που πήραν λίγο ή πολύ μια επαγγελματική νίκη, μένοντας μακριά από το πικ της απόδοσής τους- μετρώντας 22 πόντους (εκ των οποίων τους 17 τους έβαλε στο πρώτο μέρος), 9 ριμπάουντ και 4 κλεψίματα.

Από πλευράς ΑΕΚ, ξεχώρισε ο Μιντάουγκας Κουζμίνσκας, ο οποίος επέστρεψε στη δράση μετά την επέμβαση που είχε κάνει λίγο μετά τα Χριστούγεννα, λόγω κατάγματος στο αριστερό χέρι και προσέφερε 18 πόντους, 8 ριμπάουντ και 4 ασίστ. Η ομάδα του Ηλία Ζούρου κοιτάζει πλέον τις υποχρεώσεις της στη Stoiximan Basket League αλλά και το Basketball Champions League.

Dinos did it again #paobcaktor – @aekbcgr 79-72 #OPAP_Final8 #CupMenHellas pic.twitter.com/FHxl7cAtT6

Panathinaikos BC (@paobcgr) February 15, 2024

Οι δηλώσεις του Αταμάν

“Δεν μπορώ να κάνω ένα καλό σχόλιο για τη στατιστική, γιατί δεν καταλαβαίνω τα λατινικά και αυτό είναι πρόβλημα για εμένα. Το πρόβλημά μας είναι ότι πήραμε ελάχιστους πόντους απο τους αναπληρωματικούς. Στο ροτέισον χάσαμε την ισορροπία μας. Δεν παίξαμε καλό μπάσκετ απόψε, το μόνο καλό είναι ότι νικήσαμε και προκριθήκαμε στα ημιτελικά.

Το σημαντικότερο είναι να νικήσεις, αλλά όταν έχεις παλέψει πέντε μήνες για να είσαι ο πρώτος στην Ελλάδα, θέλεις να παίζεις και καλύτερο μπάσκετ από αυτό που παίξαμε απόψε. Η ατμόσφαιρα ήταν πολύ ωραία, το γήπεδο είναι πολύ όμορφο. Συνήθως οι προημιτελικοί δεν έχουν κόσμο στην Ευρώπη, εδώ ωστόσο ήρθε αρκετός κόσμος και είμαι σίγουρος ότι στα ημιτελικά και στον τελικό θα είναι όλοι πιο ενθουσιασμένοι”.

Οι δηλώσεις του Ντίνος Μήτογλου

Ο Ντίνος Μήτογλου, από την πλευρά του, είπε: “Συγχαρητήρια στην ΑΕΚ γιατί ανταποκρίθηκε πάρα πολύ καλά μετά από τον αγώνα για το πρωτάθλημα. Κάναμε το λάθος και χαλαρώσαμε, κάτι που δεν επιτρέπεται σε αυτό το επίπεδο. Πρέπει να μάθουμε από αυτό και ναπαίξουμε καλύτερα. Έχουμε περιθώρια, αλλά δεν έχουμε χρόνο. Πρέπει να βελτιωθούμε”.

Οι δηλώσεις του Ηλία Ζούρου

“Συγχαρητήρια στους παίκτες μου και στο σταφ, έγινε πολύ μεγάλη προσπάθεια απ’ όλους για να είναι έτοιμη η ομάδα σε ένα πολύ σημαντικό ματς. Σε μεγάλο διάστημα παίξαμε καλά, αλλά πρέπει να διορθώσουμε κάποια πράγματα. Πιστεύω στους παίκτες μου, πιστεύω στην ομάδα. Μέσα απο τις ατυχίες θα προχωρήσουμε. Ευχαριστούμε τον κόσμο που μας συμπαραστέκεται, είμαι σίγουρος ότι θα τους κάνουμε περήφανους σύντομα.

Αρχίζουμε να δυναμώνουμε στην άμυνα, η ΑΕΚ είναι μεγάλη ομάδα, η ΑΕΚ θα επιστρέψει. Συγχαρητήρια στον Παναθηναϊκό, εύχομαι να είναι πραγματική γιορτή για το μπάσκετ και στο μέλλον να υπάρχουν φίλαθλοι και με διακριτικά. Βήμα-βήμα προχωράμε, κάνουμε λάθη και διορθωνόμαστε. Η άμυνα είναι το πιο σημαντικό κομμάτι.

Η επανένταξη του Κουζμίνσκας είναι σημαντική, η διοίκηση της ομάδας είχε κάνει σωστό σχεδιασμό, όμως το μπάσκετ δυστυχώς έχει εκπλήξεις. Ακόμα και σήμερα είχαμε προβλήματα, ο Τίλμαν είναι έξω, ο Μόργκαν είχε ένα πρόβλημα και το παιδί πάλεψε με όλες του τις δυνάμεις, ο Χατζηδάκης για ιατρικούς λόγους δεν ήταν εδώ. Πάντα λείπουν κάποιοι. Δεν υπάρχουν όμως δικαιολογίες, πιστεύω στην ομάδα, το λέω, το επαναλαμβάνω, πιστεύω στην οικογένεια. Η ΑΕΚ πρέπει να επιστρέψει και θα επιστρέψει.

Ο Αγραβάνης είναι ένας πολύ σημαντικός παίκτης, είναι ένα καλό παιδί που παλεύει για την ομάδα. Επανήλθε πιο γρήγορα, δίνει την ψυχή του για την ομάδα, αλλά πρέπει πρώτα να επανέλθει το κορμί του για να τρέξει πιο γρήγορα, να δώσει αυτό που μπορεί να δώσει. Δεν είναι σωστό να μιλάμε ατομικά, εγώ πιστεύω στην έννοια της ομάδας. Η ομάδα παίζει, κερδίζει, χάνει, είμαστε μία γροθιά και έτσι πρέπει να είμαστε. Χάσαμε ριμπάουντ που δεν πρέπει να χάνουμε. Αλλά θα παίξουμε άμυνα και θα γίνουμε αυτό που πρέπει να γίνουμε. Πιστεύω στην ομάδα, αρκεί να είμαστε υγιείς”.

Οι δηλώσεις του Μιντάουγκας Κουζμίνσκας

Ο Μιντάουγκας Κουζμίνσκας είπε: “Συγχαρητήρια στον Παναθηναϊκό, άξιζε να νικήσει. Είμαι χαρούμενος για την ομάδα μας, αποψε παλέψαμε. Κάποιες φορές θα νικήσεις, κάποιες φορές θα χάσεις, το σημαντικό είναι να παλεύεις. Έχουμε πολλά προβλήματα φέτος, δεν είναι εύκολο, όμως απόψε κάναμε ένα βήμα προς τα εμπρός.

Τώρα πρέπει να δουλέψουμε στη διακοπή και να επιστρέψουμε με διαφορετικό πρόσωπο. Είμαι χαρούμενος που επέστρεψα από τον τραυματισμό μου, συνήθως δεν μου αρέσει να μιλάω για τον εαυτό μου. Πρώτη φορά έχασα τόσο χρόνο στην καριέρα μου. Είχα άγχος απόψε, δεν ήξερα σε τι κατάσταση θα είναι ο αστράγαλός μου”.

Keywords
Τυχαία Θέματα