Πάνω από 53% το «κούρεμα»-Εκταμιεύονται άμεσα 130 δις ευρώ

Σε συμφωνία κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης λίγο μετά τις 05.00 τα ξημερώματα, μετά από μια «μαραθώνια» διαπραγμάτευση 15 ωρών.

Η συμφωνία περιλαμβάνει μεγάλη οικονομική βοήθεια και μία «άνευ προηγουμένου» απομείωση του χρέους από τους ιδιώτες πιστωτές, ώστε να υπάρξουν οι εγγυήσεις για το μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου, ότι «επιτεύχθηκε συμφωνία, ύψους 130 δισ. ευρώ, με στόχο τη μείωση του ελληνικού

χρέους στο 121% του ΑΕΠ έως το 2020».

Οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας αποδέχθηκαν «κούρεμα» έως και 53, 5% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων τους, έναντι 50%, που ήταν η αρχική συμφωνία, γεγονός που αφαιρεί 100 δισεκατομμύρια ευρώ χρέους.

Όπως είπε ο κ. Γιούνκερ, «θα δοθεί στην Ελλάδα ο απαραίτητος χρόνος για να ακολουθήσει την πορεία εξυγίανσης και ανάπτυξης, διατηρώντας τη σταθερότητα στην ευρωζώνη».

Με βάση τη συμφωνία, την οποία αναμένεται να εγκρίνει και το ΔΣ του ΔΝΤ ως τα μέσα

Αναφορικά με το επιτόκιο, αυτό θα κινηθεί στο 2% έως το 2014 3% από το 2015 και έως το 2020 και 4,3% για τις λήξεις μετά το 2021.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος χαρακτήρισε «ιστορική τη σημερινή μέρα για την ελληνική οικονομία». Τόνισε, παράλληλα ότι «όλα τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης θα προωθήσουν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου το EFSF (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης) να χρηματοδοτήσει τη δική του συμβολή στο PSI, καθώς και την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών».

Ο κ. Παπαδήμος πρόσθεσε ότι «γίνεται ένα μεγάλο βήμα για τη διασφάλιση της ελληνικής οικονομίας με 130 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία έτη, καθώς και ‘’κούρεμα’’ του χρέους κατά περίπου 100 δις». Τέλος, ανέφερε ότι «η συμφωνία δημιουργεί τις προϋποθέσεις για νέες θέσεις εργασίας».

Αναφερόμενος στην ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών, ο κ. Παπαδήμος τις προσδιόρισε αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών του PSI και την ψήφιση στη Βουλή.

«Η διαπραγμάτευση ήταν σκληρή και πολυμέτωπη προκειμένου να φθάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα», δήλωσε από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Σημείωσε, ωστόσο ότι «πίσω από τη σημερινή συμφωνία κρύβονται οι θυσίες, οι προσπάθειες και οι αγωνίες ολόκληρου του ελληνικού λαού».

«Πετύχαμε καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό, που είχαμε σχεδιάσει. Ο στόχος μας επιβεβαιώθηκε με τον καλύτερο τρόπο σήμερα και τώρα μπορούμε να στραφούμε στους πραγματικούς μας στόχους, να σταματήσουμε να προσθέτουμε χρέος στο χρέος, να μπούμε σε φυσιολογική τροχιά, να επανέλθουμε στην αξιοπρέπεια και να ανακτήσουμε τον ενθουσιασμό μας», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Φτάσαμε σε μία μακρόπνοη συμφωνία, που θα ελαφρύνει σημαντικά το χρέος της Ελλάδας, ώστε να επανέλθει σε ανάπτυξη και απασχόληση», δήλωσε από την πλευρά του ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν και έκανε λόγο για «αυστηρούς όρους, ενισχυμένη παρακολούθηση του προγράμματος και μόνιμη παρουσία στην Αθήνα».

Keywords
Τυχαία Θέματα