Παρά το προβάδισμα κινδυνεύει να χάσει τις εκλογές η Μέρκελ

Παρ’ ότι η καγεκλάριος Μέρκελ και το κόμμα της διατηρούν ισχυρό προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου ενόψει των επερχόμενων γερμανικών εκλογών (Σεπτέμβριος), ο κίνδυνος τελικά να χάσουν τις εκλογές είναι ορατός καθώς οι «συνεργάτες» της, μένουν εκτός Βουλής. Συγκεκριμένα, προβάδισμα 10 ποσοστιαίων μονάδων δίνει στους Χριστιανοδημοκράτες η νέα

δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα (Τρίτη) η εφημερίδα Bild.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA για λογαριασμό της Bild, οι Χριστιανοδημοκράτες / Χριστιανοκοινωνιστές λαμβάνουν 37 % στην πρόθεση ψήφου. Οι κυβερνητικοί τους εταίροι, οι Φιλελεύθεροι του Φ. Ρέσλερ, συγκεντρώνουν 4 %, πράγμα που σημαίνει πως μένουν εκτός Βουλής.

Οι Σοσιαλδημοκράτες φθάνουν στο 27%, στο 15% οι Πράσινοι και στο 7% η Αριστερά. Κάτω από το εκλογικό όριο του 5% και συνεπώς εκτός κοινοβουλίου παραμένουν τόσο οι Πειρατές όσο και η Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία, με 3% έκαστο.

Εάν επιβεβαιωθούν αυτά τα προγνωστικά οι Πειρατές, η Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία και οι Φιλελεύθεροι μείνουν εκτός βουλής. Σε αυτή την περίπτωση Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι έχουν καλές πιθανότητες να εξασφαλίσουν κυβερνητική πλειοψηφία.

Όπως εξηγεί ο επικεφαλής του Insa Χέρμαν Μπίνκερτ: «Το καυτό ερώτημα των επόμενων μηνών θα είναι εάν στην επόμενη βουλή θα εκπροσωπούνται τέσσερα ή έως και επτά κόμματα. Περισσότερα κόμματα ευνοούν στρατηγικά τους Χριστιανοδημοκράτες ενώ λιγότερα βελτιώνουν τις πιθανότητες Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων να εξασφαλίσουν δική τους πλειοψηφία».

Keywords
Τυχαία Θέματα