Παράγοντες κινδύνου και συμπτώματα του καρκίνου του οισοφάγου

Οι παράγοντες κινδύνου και για τους δύο τύπους καρκίνου του οισοφάγου, είναι η ηλικία άνω των 65 ετών, το ανδρικό φύλο, το κάπνισμα, η κατάχρηση αλκοόλ, η διατροφή φτωχή σε φρούτα και λαχανικά, η παχυσαρκία, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και ο οισοφάγος Barret (μεταβολή στο είδος των κυττάρων που καλύπτουν την εσωτερική επιφάνεια του οισοφάγου-ουσιαστικά αποτελεί εξέλιξη της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης).

Συμπτώματα

και σημεία του καρκίνου του οισοφάγου

Στα αρχικά στάδια, ο καρκίνος του οισοφάγου, μπορεί να μην προκαλέσει συμπτώματα. Καθώς όμως ο καρκίνος αυξάνεται, τα συχνότερα συμπτώματα που παρουσιάζονται είναι τα ακόλουθα:

• Δυσκολία κατά την κατάποση των τροφών, καθώς η δίοδος μέσω οισοφάγου γίνεται στενότερη

• Πόνος στο στήθος ή στην πλάτη, κατά την κατάποση

• Απώλεια βάρους

• Αίσθημα «καούρας» στην περιοχή του στέρνου.

• Βραχνή φωνή ή βήχας, που δεν εξαφανίζεται εντός δύο εβδομάδων

Τα παραπάνω συμπτώματα, μπορεί να προκληθούν από καρκίνο του οισοφάγου, αλλά και από άλλες ασθένειες. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευθείτε γιατρό.

Διάγνωση του καρκίνου του οισοφάγου

Η διάγνωση του καρκίνου του οισοφάγου, θα γίνει μετά από λεπτομερή κλινική μου εξέταση και την διενέργεια διαφόρων παρακλινικών εξετάσεων. Σ' αυτές περιλαμβάνονται: Ακτινολογικός έλεγχος, μετά από λήψη βαρίου, ώστε να απεικονίζεται με ακρίβεια ο οισοφάγος, ενδοσκόπηση, ώστε να γίνει απευθείας έλεγχος του οισοφάγου και, τέλος, βιοψία, ώστε να μελετηθεί στο μικροσκόπιο το μικρό τμήμα του ιστού που έλαβε ο γιατρός με το ενδοσκόπιο.

Εάν η βιοψία που ελήφθη, αποβεί θετική για ύπαρξη καρκίνου, τότε θα πρέπει να διερευνηθεί κατά πόσον ο καρκίνος έχει εισβάλει σε βαθύτερα στρώματα του οισοφάγου, κατά πόσον έχει εισβάλει στους γύρω ιστούς, ή έχει ήδη εμφανίσει μεταστάσεις σε απομακρυσμένα σημεία του σώματός.

Για την έρευνα αυτή, χρησιμοποιούνται επιπλέον μέσα, όπως το υπερηχογράφημα μέσω ενδοσκόπησης, η αξονική τομογραφία, η μαγνητική τομογραφία καθώς και το PET (Positron emitting tomogram) scan, το οποίο είναι μια νέα μέθοδος με την οποία γίνεται χρήση ραδιενεργού ουσίας (ζάχαρη), η οποία καθώς κυκλοφορεί στον οργανισμό και εκπέμπει ακτινοβολία, μπορεί να εντοπισθεί σε ποια σημεία εμφανίζει μεγαλύτερη συγκέντρωση, αφού τα κύτταρα του καρκίνου, καταναλώνουν γρηγορότερα την ζάχαρη από τα φυσιολογικά κύτταρα. Με τη μέθοδο αυτή, μπορεί να εντοπισθούν οι πιθανές μεταστάσεις.

Τα στάδια του καρκίνου του οισοφάγου είναι τα ακόλουθα:

Στάδιο 0: Μη φυσιολογικά, ανώμαλα κύτταρα εντοπίζονται μόνον στο εσωτερικό στρώμα του οισοφάγου. Αυτό ονομάζεται καρκίνωμα in situ.

Στάδιο Ι: Ο καρκίνος έχει αυξηθεί μέσω του έσω στρώματος, σε βαθύτερο στρώμα το οποίο ονομάζεται υποβλεννογόνος.

Στάδιο ΙΙ: Το στάδιο αυτό, μπορεί να περιλαμβάνει ένα από τα ακόλουθα:

• Ο καρκίνος έχει διαβρώσει το εσωτερικό τοίχωμα και έχει εξαπλωθεί προς τους λεμφαδένες

• ή, ο καρκίνος έχει εισβάλει στο μυϊκό στρώμα του οισοφάγου. Κύτταρα του καρκίνου μπορεί να υπάρχουν στους λεμφαδένες

• ή ο καρκίνος έχει διαβρώσει όλο το τοίχωμα του οισοφάγου.

Στάδιο ΙΙΙ: Το στάδιο αυτό, μπορεί να περιλαμβάνει ένα από τα ακόλουθα:

• Ο καρκίνος έχει ήδη φθάσει στο εξωτερικό στρώμα και υπάρχουν κύτταρα του καρκίνου στους λεμφαδένες.

• ή, ο καρκίνος έχει εισβάλει στους κοντινούς ιστούς, όπως είναι οι αεροφόρες οδοί. Καρκινικά κύτταρα μπορεί να έχουν εξαπλωθεί στους λεμφαδένες.

Στάδιο ΙV: Τα κύτταρα του καρκίνου έχουν εξαπλωθεί σε απομακρυσμένα όργανα, όπως το ήπαρ.

Θεραπευτική αγωγή του καρκίνου του οισοφάγου

Η θεραπευτική αγωγή του καρκίνου του οισοφάγου, είναι συνδυασμός χειρουργικής, ακτινοθεραπείας και χημειοθεραπείας, αφού πρώτα ληφθούν υπ όψη, το στάδιο του καρκίνου, η ηλικία και η γενική κατάσταση του ασθενούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα