Παρακολουθούν δορυφορικά δέκα πελαργούς στο Δέλτα Έβρου

Πομποί σε πελαργούς τοποθετήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τους επιστήμονες του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου. Πρόκειται για δέκα νεοσσούς πελαργών στις Φέρες Έβρου και η τοποθέτηση των πομπών έγινε στις 2 Ιουλίου σε συνεργασία με το γερμανικό Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ.

Τα δεδομένα που θα συλλέξουν οι υπεύθυνοι από τη δορυφορική αυτή παρακολούθηση, θα αφορούν τις περιοχές τροφοληψίας, τους διαδρόμους μετανάστευσης, τις

περιοχές διαχείμασης, την ημερήσια δραστηριότητα και τις αιτίες θνησιμότητας. Οι πομποί καταγράφουν μέσω δορυφόρου τις συντεταγμένες της θέσης που βρίσκονται οι πελαργοί, ενώ διαθέτουν ειδικούς αισθητήρες που καταγράφουν και τη δραστηριότητας τους ανά πάσα στιγμή.

Η τοποθέτηση πομπών έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος παρακολούθησης που υλοποιεί ο Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου, το οποίο περιλαμβάνει καταμετρήσεις πουλιών και δακτυλιώσεις. Από την αναπαραγωγική περίοδο του 2012 άρχισε η δακτυλίωση των πελαργών –συνολικά 23. Τη φετινή χρονιά στις Φέρες, έγινε η δακτυλίωση σε 29 νεοσούς –από αυτούς στους 10 τοποθετήθηκαν πομποί- και στον Πόρο έγινε η δακτυλίωση σε άλλους 29.

Πηγή: greenweeek.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα