Παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

Παρατείνεται -έως και τις 10 Αυγούστου- η προθεσμία υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, για τους υπόχρεους της παρ. 1 του άρθρου 62 του ΚΦΕ, που η υποβολή τους γίνεται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου μέσω διαδικτύου και ανεξαρτήτως του τελευταίου ψηφίου του Α.Φ.Μ. τους, η οποία έληξε στις 31 Ιουλίου 2012.

Η παράταση αυτή δόθηκε βάση της σχετικής απόφασης του υφυπουργού Οικονομικών, κου Γιώργου Μαυραγάνη, ενταγμένη στο πλαίσιο της διευκόλυνσης των υπόχρεων σε υποβολή της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Με την παράταση

αυτή, κατόπιν αιτημάτων πολλών επαγγελματικών τάξεων και φορολογουμένων, δίνεται τη δυνατότητα αφ’ ενός μεν να υποβληθούν εμπροθέσμως οι φορολογικές τους δηλώσεις και αφ’ ετέρου δε, όσοι φορολογούμενοι -εκ παραδρομής- έκαναν λάθος στην ηλεκτρονική υποβολή της αρχικής εμπρόθεσμης δήλωσης τους [π.χ. μη αναγραφή στον κωδ.049 του ποσού των αποδείξεων που κατέβαλλαν για αγορά αγαθών και παροχή υπηρεσιών κ.λπ.], δύνανται να υποβάλλουν συμπληρωματική δήλωση στην οικία Δ.Ο.Υ., για την αποφυγή τυχόν επιβαρύνσεων.

Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί -όπως επισημαίνεται και στην σχετιή ανακοίνωση- στο ότι η υποβολή των δηλώσεων φόρου εισοδήματος μετά την 10η Αυγούστου, επιφέρει -μεταξύ άλλων- εκτός από προσαυξήσεις εκπροθέσμου υποβολής ή προστίμου, την απώλεια του αφορολογήτου του πρώτου κλιμακίου της φορολογικής κλίμακας [διότι δεν αναγνωρίζονται οι αποδείξεις δαπανών του κωδ. 049], καθώς και την δυνατότητα του αυτοελέγχου για τους επιτηδευματίες.

]]>
Keywords
Τυχαία Θέματα