Παρουσία Βαρθολομαίου η ενθρόνιση του Πάπα

Στις 8.45 το πρωί της Τρίτης θα ξεκινήσει στη Ρώμη η τελετή ενθρόνισης του πάπα Φραγκίσκου Α’, παρουσία πολλών θρησκευτικών ηγετών, μεταξύ των οποίων και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Διαμέσου του εκπροσώπου Τύπου του Βατικανού, πατέρα Φεντερίκο Λομπάρντι, ο ποντίφικας διεμήνυσε ότι «αυτή την φορά δεν θα πρέπει, στην πραγματικότητα, να γίνεται λόγος για ενθρόνιση, διότι δεν υπάρχει βασιλιάς», αλλά για την «έναρξη του ιερατικού λειτουργήματος του επισκόπου Ρώμης και διαδόχου του Πέτρου».

Ο κ. Βαρθολομαίος μετέβη χθες στη Ρώμη και θα συνοδεύεται στην

τελετή ενθρόνισης από τους μητροπολίτες Περγάμου Ιωάννη, Ιταλίας Γεννάδιο και Μπουένος Άιρες Ταράσιο.

Την Ελλάδα στην τελετή θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Στο μεταξύ, στη Ρώμη κατέφτασαν οι 132 επίσημες αντιπροσωπείες που θα παραστούν στην σημερινή τελετή.

Στις πολιτικές προσωπικότητες που είναι παρούσες στην ενθρόνιση, συμπεριλαμβάνονται η Άνγκελα Μέρκελ, η αργεντινή Πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο ισπανός Πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, οι πρόεδροι του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Ζοζέ Μπαρόζο.

Η τελετή αναμένεται να ξεκινήσει στις 08.45 το πρωί (ώρα Ελλάδος), ενώ μία ώρα αργότερα ο ποντίφικας θα χαιρετήσει από κοντά τους πιστούς, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, από το ειδικό όχημα Papamobile, το παπικό τζίπ.

Στη συνέχεια, θα μεταβεί στα σπήλαια του Βατικανού, για να τιμήσει και να προσευχηθεί πάνω από τον τάφο του Αποστόλου Πέτρου. Ο Χόρχε Μάριο Μπεγκόλιο θα συνοδεύεται από τέσσερις, τουλάχιστον, ουνίτες επισκόπους της Καθολικής Εκκλησίας.

Η κυρίως τελετή θ΄αρχίσει στις 9.30 τοπική ώρα, 10.30 ώρα Ελλάδος.

Κατά τις οδηγίες του Αργεντινού ποντίφικα, τα αποσπάσματα του Ευαγγελίου που έχουν επιλεγεί, αυτή την φορά, θα ψαλλούν μόνο στα ελληνικά, και όχι στα λατινικά -μια κίνηση που μπορεί να ερμηνευθεί και ως πράξη ευγενείας και ουσιαστικής αδελφοσύνης προς την Ορθοδοξία, δεδομένης και της παρουσίας του κ. Βαρθολομαίου.

Η ομιλία του πάπα Φραγκίσκου Α΄ έχει γραφτεί στα ιταλικά, ενώ την λειτουργία, μεταξύ των άλλων, πρόκειται να ψάλει η χορωδία της Καπέλα Σιστίνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα