Παρουσίαση του iOS 6 από την Apple με Siri στο νέο iPad

Χθες παρουσιάστηκε επίσημα από την Αpple η νέα έκδοση του iOS 6 με 200 νέες λειτουργίες, μέσα από την εκδήλωση WWDC 2012 της Apple στο Σαν Φρανσίσκο η οποία είναι η 23η στη σειρά.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε με τον Scott Forstall στη σκηνή, αφού προηγήθηκε ένας

μονόλογος του φωνητικού βοηθού Siri.

Η παρουσίαση ξεκίνησε με τα καθιερωμένα στατιστικά, που δημοσιεύει η Apple κάθε φορά, ενημερώνοντας μας αυτή τη φορά ότι το ηλεκτρονικό κατάστημα App Store διαθέτει πλέον 650.000 εφαρμογές, από τις οποίες οι 225.000 είναι ειδικά σχεδιασμένες για iPad.

Επίσης, ειδική αναφορά έγινε στο γεγονός ότι πάνω από 5 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν πληρωθεί σε προγραμματιστές του iOS.

Έως τα τέλη Μαρτίου του 2012 πουλήθηκαν πάνω από 365 εκατομμύρια συσκευές με την φορητή πλατφόρμα της εταιρείας, ενώ καθημερινά στέλνονται 150 δισεκατομμύρια iMessages και 1.5 τρισεκατομμύρια ειδοποιήσεις push.

Όσον αφορά στα προϊόντα που παρουσιάστηκαν, αρχικά παρουσιάστηκε μια αναβαθμισμένη έκδοση του Siri με νέες εντολές και δυνατότητες, όπως για παράδειγμα η απάντηση σε ερωτήσεις για σκορ αγώνων, αλλά και συμβατότητα με το νέο iPad.

Προστέθηκε επίσης εγγενής εφαρμογή διασύνδεσης με το κοινωνικό δίκτυο του Facebook, όπως είχε γίνει και πέρυσι με την ενσωμάτωση του Twitter στο iOS. Οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν Like μέσω του App Store σε ταινίες, μουσική, αλλά και εφαρμογές.

Οι πιο φημολογούμενες αλλαγές του ios 6 αναφέρονταν στην εφαρμογή των χαρτών που όπως αναφέρει η Apple «πρόκειται για μια παγκόσμια» προσπάθεια. Η εταιρεία απαγκιστρώνεται από την εξάρτηση των Google Maps, εξελίσσοντας την εφαρμογή με δικούς της χάρτες. Υποστηρίζεται πλοήγηση μέσα από την εγγενή εφαρμογή (turn-by-turn navigation), ενώ ενσωματώνονται πάνω από 100.000.000 τοποθεσίες επιχειρήσεων παγκοσμίως. Επιπλέον, η εφαρμογή συνεργάζεται με το Siri, για υπόδειξη των πλησιέστερων σημείων ενδιαφέροντος ή πληροφορίες για τη διαδρομή. Υπάρχει δορυφορική προβολή τρισδιάστατων χαρτών, όπως και στο Google Maps, με rendering σε πραγματικό χρόνο.

Ο mobile Safari browser αναβαθμίζεται σύμφωνα με τις νέες αλλαγές, που παρουσιάστηκαν στην Mac εκδοχή του, με συγχρονισμό των ανοιχτών καρτελών και offline reading, ενώ εμπλουτίζεται επίσης και με τη λειτουργία Smart app banners, η οποία ειδοποιεί το χρήστη όταν επισκέπτεται μια ιστοσελίδα στο Internet, η οποία διαθέτει ειδική iOS εφαρμογή, μεταφέροντάς τον στο App Store για να την κατεβάσει στη συσκευή του.

Το iOS 6 θα είναι διαθέσιμο στις συσκευές iPhone 3GS/4/4S, iPad 2/3ης γενιάς, iPod touch 4ης γενιάς το φθινόπωρο, ενώ από σήμερα θα κυκλοφορήσει η πρώτη δοκιμαστική έκδοση για προγραμματιστές.

Keywords
Τυχαία Θέματα