Πείνασες; Μάγειρες με ένα... Click!

Από τον Στράτο Ιωακείμ

Μπούχτισες τα σουβλάκια και τις πίτσες; Θέλεις να φας σπιτικό φαγητό; Ο χρόνος σου είναι περιορισμένος; Σκέφτεσαι ποιοτικό και οικονομικό φαγητό; Σίγουρα τα διλήμματα αυτά έχουν περάσει από το μυαλό μας. Το cookisto θα φροντίσει να λύσει μέρος των διατροφικών μας αναγκών. Τι πρέπει να κάνουμε; Αρκεί ένας υπολογιστής, σύνδεση στο internet και μερικά click

για να γευτούμε φρεσκομαγειρεμένο φαγητό. Η κοινότητα του cookisto ήρθε για να μείνει, φέρνοντας σε άμεση επαφή ορεξάτους μάγειρες με τους λάτρεις του καλού φαγητού.

Ο Μιχάλης Γκόντας, ο Πέτρος Πιτσιλής και οι Παναγιώτης Παραδέλλης, Γιάννης Ασημακόπουλος και Δημοσθένης Νικούδης, δηλώνουν στην πλειονότητά τους κάκιστοι μάγειρες, συνέλαβαν όμως την πιο νόστιμη ιδέα, δημιουργώντας μια online κοινότητα που σου επιτρέπει να βρεις υγιεινό, νόστιμο, σπιτικό φαγητό σε τιμή κόστους, όπου κι αν βρίσκεσαι. Στόχος τους να φέρουν σε επαφή ταλαντούχους μάγειρες της διπλανής πόρτας με λάτρεις του σπιτικού φαγητού. Το κατάφεραν και μέσα σε λίγους μήνες (από τον Αύγουστο του 2012) τάραξαν τα νερά της δικτυακής κοινότητας που ψοφάει για... ψητό!

Απευθύνονται σε ανθρώπους που: δεν διαθέτουν χρόνο, ενέργεια ή ταλέντο για να μαγειρέψουν.

Θέλουν να μειώσουν τα κόστη από delivery και γεύματα έξω. Θέλουν να ελαττώσουν το έτοιμο φαγητό και να έχουν μια πιο υγιεινή διατροφή. Θέλουν να γευτούν παραδοσιακά εδέσματα. Θέλουν να βρουν ένα μάγειρα για να τους βοηθήσει στην προετοιμασία κάποιου event.

Παράλληλα, απευθύνονται και στους μάγειρες που: Θα ήθελαν να κερδίσουν κάποιο έξτρα εισόδημα. Έχουν ταλέντο στη μαγειρική και θέλουν να αναγνωρίζονται για αυτό.

Οι πρωταγωνιστές του cookisto μάς συστήνονται...

Η «παρέα» που άλλαξε τα δεδομένα στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το φαγητό μας, απάντησε στα ερωτήματα της «Αττική freepress», δίνοντάς μας ιδιαίτερα... ζουμερές απαντήσεις.

Αρχικά θέλαμε να μάθουμε πώς ξεκίνησε η ιδέα για το cookisto;

«Η ιδέα γεννήθηκε όταν συνειδητοποιήσαμε πόσο εύκολο είναι για κάποιον που μαγειρεύει, για τον ίδιο ή την οικογένειά του, να αυξήσει τον αριθμό των μερίδων του και να τις μοιραστεί με ανθρώπους που είτε δε γνωρίζουν, είτε δεν έχουν χρόνο να μαγειρέψουν, γεγονός που τους οδηγεί σε έξοδα και ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες. H αφορμή για την υλοποίηση της ιδέας αυτής ήταν η πτυχιακή εργασία του Μιχάλη Γκόντα, η οποία ήταν ένα επιχειρηματικό σχέδιο (business plan), στα τέλη του 2011».

Μμμ, αλήθεια γιατί να γίνει κάποιος μέλος της κοινότητας...
«Το Cookisto απευθύνεται σε καλοφαγάδε,ς που είτε δεν έχουν χρόνο ή απλά δεν θέλουν να μαγειρέψουν και ταυτόχρονα επιθυμούν νόστιμο και υγιεινό σπιτικό φαγητό! Από την άλλη πλευρά, κάθε παθιασμένος ερασιτέχνης της μαγειρικής μπορεί να καταχωρεί τις δημιουργίες του στην κοινότητα, επιβραβεύοντας έτσι το μαγειρικό του/της ταλέντο!».

Και... πώς ελέγχετε αν τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής;

«Όπως σε όλες τις παρόμοιες πλατφόρμες διασύνδεσης σαν το Airbnb, το Taskrabbit κ.τ.λ., έτσι και στο Cookisto η ποιότητα ελέγχεται από τις αξιολογήσεις των μαγείρων, οπότε κάθε χρήστης κάνει την επιλογή του βασιζόμενος σε αυτές. Ταυτόχρονα, από την πλευρά μας ελέγχουμε την αίτηση κάθε χρήστη που θέλει να καταχωρήσει τα πιάτα του στην κοινότητα. Για να εγκριθεί ένα προφίλ μάγειρα, απαιτείται η καταχώρηση στοιχείων διεύθυνσης και τηλεφώνου, ενώ προσφέρεται και η δυνατότητα σύνδεσης του λογαριασμού με κοινωνικά δίκτυα, όπως Facebook και Twitter, ώστε κάθε μάγειρας να μπορεί να προσθέσει έξτρα επίπεδα εμπιστοσύνης στον λογαριασμό του/της».

Υπάρχουν έσοδα από τη δραστηριότητα αυτή;

«Προς το παρόν κύρια προτεραιότητά μας είναι να δημιουργήσουμε μια ενεργή κοινότητα και παράλληλα να τελειοποιήσουμε την εφαρμογή μας. Στο μέλλον ο κάθε χρήστης θα μπορεί να αγοράζει ηλεκτρονικά credits, τα οποία και θα χρησιμοποιεί για τις συναλλαγές του. Εμείς θα κρατάμε ένα πολύ μικρό ποσοστό από κάθε συναλλαγή για τις υπηρεσίες της πλατφόρμας».

Και από νούμερα πώς πάμε; Πόσοι είναι οι μάγειρες και πόσα τα μέλη της κοινότητας;
«Αυτή τη στιγμή σχεδόν 950 χρήστες καταχωρούν τις σπιτικές τους δημιουργίες στην κοινότητα του Cookisto και απ’ ό,τι μας λένε το απολαμβάνουν στο έπακρο! Στην άλλη πλευρά, 6800 καλοφαγάδες αναζητούν σπιτικό φαγητό στην περιοχή τους! Η απήχηση της ιδέας είναι τρομερή! Νομίζουμε ότι αυτό οφείλεται στο ότι η κουλτούρα του σπιτικού φαγητού είναι πολύ έντονη στην Ελλάδα και το Cookisto είναι μια κοινότητα που ενώνει τις δύο συνιστώσες αυτής: αυτούς που απολαμβάνουν την μαγειρική και αυτούς που είναι απλά καλοφαγάδες!».

Λαχταριστά πιάτα φτιαγμένα με μεράκι

Φρέσκα, υγιεινά γεύματα από ταλαντούχους μάγειρες της διπλανής πόρτας σάς περιμένουν. Από μια σπιτική σπανακόπιτα με χωριάτικο φύλλο και παρθένο ελαιόλαδο από την Μεσσηνιακή Μάνη μέχρι ένα λαχταριστό ριζότο με μανιτάρια ενός ταλαντούχου chef. Και μπορεί η ιδέα να είναι το ήμισυ μια μεγάλης επιτυχίας, το άλλο μισό όμως κρύβεται στους μάγειρες. Ποιοί μαγειρεύουν λοιπόν...; Eίναι άνθρωποι που αγαπούν τη μαγειρική και θέλουν να μοιραστούν τις δημιουργίες τους μαζί σου! Μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε! Εσύ, η μητέρα σου, ή ένας επαγγελματίας chef.

Λειτουργώντας εξ αποστάσεως και χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή σου

Η πλατφόρμα λειτουργεί σχετικά απλά ακόμα και για αρχάριους. Αρχικά δηλώνεις που μένεις και βλέπεις ποιος και τι μαγειρεύει κοντά σου. Μπορείς να δεις τη συνταγή και τον τρόπο μαγειρέματος του κάθε γεύματος. Διάλεξε τον μάγειρα και φαγητό: Mπορείς να δεις το προφίλ του μάγειρα, λίγα λόγια για εκείνον, αν υπάρχει δυνατότητα delivery και το σημαντικότερο απ’ όλα… τη συνολική βαθμολογία του και τις κριτικές από άλλους χρήστες. Σχετικά με τις ποσότητες των μερίδων: Οι μάγειρες είναι εκείνοι που αποφασίζουν για την ποσότητα της κάθε μερίδας. Εάν μια μερίδα σου φάνηκε μικρή, μη διστάσεις να το δηλώσεις, βαθμολογώντας ανάλογα και αφήνοντας το σχόλιό σου. Υπάρχει κατώτερο όριο παραγγελίας; Και βέβαια… όχι! Μπορείς να παραγγείλεις από ένα γεύμα μέχρι και το μέγιστο των μερίδων που έχει ετοιμάσει ο μάγειρας.

Παρήγγειλα, πού θα γίνει η συναλλαγή: Αυτό εξαρτάται από τη συνεννόηση σας με τον μάγειρα. Μπορεί να σας παραδώσει ο ίδιος το φαγητό, να το παραλάβεις εσύ ή ακόμη και να συναντηθείτε στο δρόμο.

Για την ασφάλειά μας...

Σίγουρα μια δικτυακή συναλλαγή προκαλεί αμφιβολίες γι' αυτό... κάτω από την εικόνα προφίλ κάθε χρήστη βρίσκεται ο σύνδεσμος Αναφορά, ένα εργαλείο που σου παρέχει τη δυνατότητα να επισημαίνεις χρήστες με συμπεριφορές που παραβαίνουν τους κανόνες της κοινότητας, ώστε να ενημερωθούν οι διαχειριστές και να ενεργήσουν αντίστοιχα. Ερευνούν την κάθε αναφορά ως ξεχωριστή περίπτωση και λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε μόνιμη διαγραφή χρήστη. Η διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της κοινότητας είναι νούμερο ένα προτεραιότητα του Cookisto.

Ωραία, πότε όμως αναφέρω ένα χρήστη;

Μόνο όταν υπάρχει δείγμα συμπεριφοράς που καταργεί την ειλικρινή επικοινωνία και το αίσθημα σεβασμού μεταξύ των χρηστών. Μη παρουσία στο προσυμφωνημένο σημείο συνάντησης, αδικαιολόγητη καθυστέρηση, ακατάλληλα μηνύματα ή spamming είναι μερικά παραδείγματα περιπτώσεων που θα πρέπει να αναφέρεις για να βοηθήσεις την υπόλοιπη κοινότητα να αποφύγει «ασυνεπείς» μάγειρες ή καλοφαγάδες. Προσοχή! Η αναφορά δεν είναι είδος αρνητικής αξιολόγησης! Κάθε σου παρατήρηση σχετικά με μια παραγγελία θα πρέπει να περιλαμβάνεται στην κριτική σου.

Tips για τους Μάγειρες

Για λόγους ασφαλείας καλό θα ήταν η παράδοση του φαγητού να αποφεύγετε εντός του προσωπικού σας χώρου. Εάν δεν μπορείς να παραδώσεις το φαγητό, η συναλλαγή μπορεί να γίνει έξω από την κατοικία σου ή σε κάποιο άλλο σημείο που να εξυπηρετεί. Προτιμήστε τις συναλλαγές σας μέσω του Cookisto, γιατί παρέχει:

Ασφάλεια
Τα στοιχεία επικοινωνίας σου εμφανίζονται μόνο στα εγγεγραμένα μέλη της κοινότητας.Αξιοπιστία
Μπορείς να βαθμολογηθείς, μόνο εάν κάποιος έχει χρησιμοποιήσει το Cookisto. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των σχολίων και των βαθμολογιών σου, τόσο πιο αξιόπιστος/η είσαι.Σταθερή ροή καλοφαγάδων
Όσο πιο ενεργός/ή είσαι στο Cookisto, τόσο περισσότεροι «καλοφαγάδες» θα προτιμούν εσένα.

Τέλος, σημαντικό είναι ένα ενημερωμένο menu: Να έχεις πάντα ενημερωμένο τον αριθμό μερίδων που έχουν απομείνει. Σίγουρα θα το εκτιμήσουν οι ενδιαφερόμενοι. Περισσότερες πληροφορίες στο cookisto.com.

Keywords
click, business plan, φας, διλήμματα, συλληψεις, online, delivery, business, μμμ, facebook, twitter, οφείλεται, ελλαδα, chef, tips, κινηση στους δρομους, www.facebook.com, στρατος, αλλαγη ωρας 2012, εξτρα, ριζοτο με μανιταρια, χωριατικο, αιτηση, διατροφη, εργασια, μαγειρικη, μητερα, πτυχιακη εργασια, ριζοτο, υγιεινη διατροφη, ελαιολαδο, αμφιβολιες, απηχηση, απλα, αφορμη, βαθμολογια, βρισκεται, φαγητο, γεγονος, γινει, δυνατοτητα, δηλωσεις, διλήμματα, δειγμα, δικτυα, ευκολο, υπαρχει, ενεργεια, εξοδα, επικοινωνια, ετοιμο, ιδεα, ιδιο, ειδος, ημισυ, υπηρεσιες, εικονα, ιωακειμ, κυρια, λογια, μανη, μανιταρια, μηνυματα, μηνες, μικρο, μπορεις, μυαλο, παντα, οικογενεια, οφείλεται, πιατα, ποιοτητα, πλατφορμες, ροη, πρωταγωνιστες, πτυχιακη, σιγουρα, σκεφτεσαι, συνταγη, σουβλακια, σχεδιο, τιμη, υλοποιηση, φας, φυλλο, χρονος, ασφαλεια, chef, click, delivery, εφαρμογη, ιδιαιτερα, ηλεκτρονικα, μεινει, πληροφοριες, online, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα