Περισσότερη ζωή, λιγότερη υγεία για τους ενήλικες

Μπορεί οι ενήλικες πλέον να ζουν περισσότερο απ΄ότι στο παρελθόν, όμως ολλανδική έρευνα τονίζει ότι είναι λιγότερο υγιείς από μεταβολική πλευρά σε σχέση με τους συνομήλικούς τους των προηγούμενων γενιών. Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Γκέρμπεν Χουλσέγκε του Ολλανδικού Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος, ανέλυσαν στοιχεία 6.000 ατόμων, συγκρίνοντας τη διαχρονική μεταβολή σε μια σειρά από παράγοντες μεταβολικού κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου (βάρος, πίεση αίματος, επίπεδα χοληστερίνης

κ.α.).

Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δέκα ομάδες βάσει του φύλο τους και της ηλικία τους, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο η κάθε γενιά είχε διαφορετικό «προφίλ» κινδύνου από την προηγούμενη που είχε γεννηθεί πριν από δέκα χρόνια. Το κύριο συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι «οι πιο πρόσφατα γεννημένες γενιές τα πάνε χειρότερα από τις προηγούμενες» και προειδοποιούν ότι «οι παράγοντες μεταβολικού κινδύνου έχουν αυξηθεί και πιθανώς θα συνεχίσουν να αυξάνονται και στο μέλλον».

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι η παχυσαρκία και η υπέρταση αυξάνονταν σε όλες τις περιπτώσεις, καθώς οι άνθρωποι γερνούσαν, στις σημερινές γενιές το πρόβλημα είναι πιο έντονο από ό,τι ήταν στις περασμένες, Για παράδειγμα, ενώ στην προηγούμενη γενιά το 40% των ανδρών ηλικίας 30 έως 40 ετών θεωρήθηκαν ως υπέρβαροι, 11 χρόνια αργότερα το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί στο 52%.

Παρομοίως, παρατηρούνται με το πέρασμα των δεκαετιών αυξήσεις στο ποσοστό υπέρτασης και στα δύο φύλα, στα περιστατικά εμφάνισης διαβήτη στους άνδρες (αλλά όχι στις γυναίκες), ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει δια-γενεακή αύξηση στα επίπεδα της ολικής χοληστερίνης.

Οι Ολλανδοί ερευνητές επισημαίνουν ότι οι αιτίες της μεταβολικής επιδείνωσης διαχρονικά δεν είναι σαφείς, αλλά θεωρούν ότι βασικό ρόλο παίζει η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα