Πήραν τη «ρεβάνς» οι Ιησουίτες με τον νέο Πάπα

Στις 19 Απριλίου 2005, αντίπαλος του συντηρητικού Γιόζεφ Ράτσινγκερ για το θρόνο της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας στο Βατικανό, ήταν ένας άλλος συντηρητικός, ο Χόρχε Μαρία Μπεργκόλιο της Αργεντινής ο οποίος αν και στηριζόταν από το 40% των καθολικών του πλανήτη που ζει στην Λατινική Αμερική, το γεγονός ότι ήταν Ιησουίτης, τον έφερε σε μειονεκτική θέση αφού τα μέλη του θεωρείται ότι πρέπει να αποφεύγουν τις εκκλησιαστικές τιμές και αυτό το τάγμα αυτό δεν είχε αναδείξει κανέναν Πάπα.

Οκτώ χρόνια μετά, το 2013 τα πράγματα άλλαξαν και ο Αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες που διακρίνεται

για τη σεμνότητά του, «εξέπληξε» τους πάντες με την εκλογή του, κυρίως εκτός Βατικανό, διότι θεωρήθηκε ότι θα είχε την ίδια τύχη όπως και στην προηγούμενη εκλογή. Έγινε έτσι ο πρώτος από τους 266 Πάπες της ιστορίας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που είναι Ιησουίτης.

Ο 77χρονος (γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1936) Φραγκίσκος ο Α', όπως θα ονομάζεται πλέον, σπούδασε χημικός τεχνικός, όμως μετά το πτυχίο αφιερώθηκε πλήρως στην μεγάλη του αγάπη, την θρησκεία. Δίδαξε παρόλα αυτά Φιλολογία σε σχολεία, ενώ παράλληλα σπούδαζε Θεολογία και το 1969 έγινε ιερέας.

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος II τον όρισε επίσκοπο στο Μπουένος Άιρες το 1992 και αρχιεπίσκοπο το 1997.

Είναι ιδιαίτερα αγαπητός στην χώρα του, ενώ κάλεσε τους Αργεντίνους να μην «συνηθίσουν στην φτώχεια» και να κατέβουν στους δρόμους για να υπερασπιστούν τις οικογένειές τους. Τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε κατακρίνει τους ιερείς που αρνούνταν να βαπτίσουν παιδιά από άγαμες μητέρες, χαρακτηρίζοντας τους «υποκριτές που απομακρύνουν τον λαό του Θεού από την σωτηρία».

Παλαιότερα βέβαια, το 2010 όταν η Αργεντινή γινόταν η πρώτη χώρα της Λατινικής Αµερικής που επισήµως αναγνώριζε στους οµοφυλόφιλους όλα τα δικαιώµατα, τις υποχρεώσεις και την προστασία που προσφέρει ο θεσµός του γάµου στα ετερόφυλα ζευγάρια, επικεφαλής της έντονης αντίδραση της Ρωµαιοκαθολικής Εκκλησίας, η οποία οργάνωσε εκστρατεία διαµαρτυρίας, ήταν ο καρδινάλιος Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, ο οποίος δήλωσε πως «τα παιδιά πρέπει να έχουν το δικαίωµα να λάβουν την ανατροφή και την παιδεία τους από έναν πατέρα και µία µητέρα».

Τον νέο Πάπα τον διακρίνει το θάρρος, η μεγαλοψυχία αλλά και η ευαισθησία στον εβραϊκό λαό.

Θα πρέπει όμως πια να εγκαταλείψει την απλή ζωή που ζούσε, σε ένα λιτό διαμέρισμα και να μην κυκλοφορεί, όπως στην Αργεντινή, με τη δημόσια συγκοινωνία.

Keywords
Τυχαία Θέματα