«Πίσω παπά τα στέφανα» για την αλλαγές στις απεργίες

Μη «ελεγχόμενες» αντιδράσεις και την πυροδότηση έντονων κοινωνικών κινητοποιήσεων, προκαλεί η γνωστοποίηση της πρόθεσης της κυβέρνησης και μάλιστα μέσα στο 2013 για αλλαγή του νόμου σχετικά με τις απεργίες, κάτι το οποίο βάζει «φρένο» σε μονόπλευρες αποφάσεις και χειρισμούς.

Τη θύελλα που μπορεί να παρασύρει σε ακόμα πιο δύσκολες κυβερνητικές μέρες και τη συνοχή της κυβέρνησης, προκάλεσε δημοσίευμα στο «Βήμα της Κυριακής», όπου φαίνεται το αρμόδιο υπουργείο να εξετάζει αλλαγές τόσο στον τρόπο κήρυξης απεργιακών

κινητοποιήσεων, ώστε το σύνολο των εργαζομένων σε μια επιχείρηση να λαμβάνει την απόφαση και όχι η πλειοψηφία όσων μετέχουν στις γενικές συνελεύσεις, όσο και στο καθεστώς των συνδικαλιστικών αδειών καθώς έχει διαπιστωθεί ότι μεγάλος αριθμός συνδικαλιστών στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ, δεν εργάζεται ή εργάζεται ελάχιστα χρησιμοποιώντας τις συνδικαλιστικές άδειες.

Μάλιστα υπάρχουν και δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτσης ο οποίος λέει ότι: «Έχουν περάσει 30 χρόνια από τη θέσπιση του υφιστάμενου νόμου και οι εποχές, οι συνθήκες, αλλά και οι ανάγκες του συνδικαλιστικού κινήματος επιβάλλουν, τουλάχιστον , να ανοίξει η συζήτηση».

Σφοδρές και ολομέτωπες είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τις αλλαγές στη νομοθεσία ώστε να μπει «φρένο» στις απεργιακές κινητοποιήσεις αλλά και του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που μέσω του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, Δημήτρη Χατζησωκράτη αναφέρει: «Από ποια προγραμματική συμφωνία, από ποιες προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αντλεί το δικαίωμα ο Υπουργός Εργασίας για να ανοίξει συζήτηση για τροποποίηση του συνδικαλιστικού νόμου1264/82 για αλλαγές στον τρόπο λήψης απόφασης για απεργία, για επαναφορά της ανταπεργίας και για καθορισμό της οργάνωσης και δομής των συνδικαλιστικών οργανώσεων;».

Για την αλλαγή του νόμου 1264/82, μίλησε και η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, που υποστήριξε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να προωθεί το πρόγραμμα της κυβέρνησης συνεργασίας και όχι το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

«Καμία συνεννόηση δεν έχει γίνει για αλλαγή του Ν1264/82 και η συζήτηση αυτή δεν μας βρίσκει σύμφωνους» ξεκαθάρισε η κυρία Γεννηματά και συμπλήρωσε: «Ιδιαίτερα σήμερα μια τέτοια ενέργεια μπορεί να ερμηνευθεί ως τιμωρητικού χαρακτήρα κίνηση απέναντι στις διεκδικήσεις των εργαζομένων και να οδηγήσει σε όξυνση την ώρα που η χώρα χρειάζεται συνεννόηση και κοινή προσπάθεια».

Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του βουλευτή του Δημήτρη Στρατούλη τονίζει: «Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να τσακίσει τις λαϊκές αντιστάσεις στις βάρβαρες μνημονιακές πολιτικές της και για να επιβάλλει στο λαό μας προς όφελος των κερδών της εγχώριας οικονομικής ολιγαρχίας και των ξένων 'επενδυτών' μισθούς Κίνας και εργασιακές σχέσεις Ουγκάντας, συνεχίζει τον αυταρχικό κατήφορό της, που δεν έχει τέλος, βάζοντας σε διακινδύνευση πλέον και την ίδια τη δημοκρατία στη χώρα μας. Η μνημονιακή συγκυβέρνηση μετά την ουσιαστική κατάργηση του συνταγματικού δικαιώματος των εργαζομένων για συλλογικές συμβάσεις εργασίας και την αντιμετώπιση των απεργιών με πολιτικές επιστρατεύσεις, δικαστικές απαγορεύσεις και καταστολή, προωθεί τώρα με νόμο την κατάργηση των επίσης συνταγματικών κατοχυρωμένων δικαιωμάτων της απεργίας και του συνδικαλισμού».

Ο Δημήτρης Στρατούλης τονίζει πως η κυβέρνηση «συνεχίζει τον αυταρχικό κατήφορό της, που δεν έχει τέλος, βάζοντας σε διακινδύνευση πλέον και την ίδια τη δημοκρατία στη χώρα μας». «Στην ουσία, νεκρανασταίνει τον αντισυνδικαλιστικό νόμο 330/1976, το απεργοκτόνο άρθρο 4 του νόμου 1365/83, που ίσχυε μόνο για το δημόσιο τομέα, καθώς και το δικαίωμα των εργοδοτών για ανταπεργία, δηλαδή αντεργατικούς νόμους που καταργήθηκαν μετά από μεγάλους αγώνες των εργαζομένων και του λαού μας» συμπληρώνει ο υπεύθυνος της επιτροπής κοινοβουλευτικού ελέγχου του υπουργείου Εργασίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η φραστική διαφωνία της ΔΗΜΑΡ είναι “για τα μάτια του κόσμου”, εφόσον εξακολουθεί να στηρίζει αυτή την κυβέρνηση. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να δώσουν στα νέα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης την απάντηση που της αρμόζει με την καθολική και μαχητική συμμετοχή τους στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 20 Φλεβάρη. Αυτή η απεργία μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την αρχή για ένα νέο νικηφόρο αυτή τη φορά κύκλο αγώνων του λαού μας, που θα οδηγήσει στην ήττα τις καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές και την κυβέρνηση που τις υπηρετεί και θα ανοίξει το δρόμο για αντιμνημονιακές προοδευτικές εξελίξεις στη χώρα μας".

Για νόμο που θα απαγορεύει την απεργία, κάνει λόγο το ΚΚΕ και τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του: «Αποδεικνύεται ότι ο έξαλλος αυταρχισμός της κυβέρνησης με το δόγμα νόμος και τάξη, τις επιστρατεύσεις απεργών, τη χρησιμοποίηση των ΜΑΤ, τις προβοκάτσιες και τις επιθέσεις κατά των ταξικών συνδικάτων και του ΠΑΜΕ, δεν είναι τυχαία. Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να ξεσηκωθούν, να γίνουν μια γροθιά για να αποκρούσουν τη νέα βάναυση επίθεση σε βάρος των στοιχειωδών δικαιωμάτων τους».

Keywords
Τυχαία Θέματα