Ποια είναι τα οφέλη του μασάζ: Σε τι βοηθά και πού

Το μασάζ είναι η μάλαξη των μαλακών ιστών του σώματος. Οι τεχνικές μασάζ εφαρμόζονται συνήθως με χέρια, δάχτυλα, αγκώνες, γόνατα, αντιβράχια, πόδια ή μια συσκευή. Ο σκοπός του μασάζ γενικά έιναι η αντιμετώπιση του στρες ή του πόνου του σώματος. Το μασάζ, μπορεί να θεωρείται από πολλούς ως πολυτέλεια , ωστόσο είναι πολύ περισσότερα γιατί είναι ανάγκη, και χρειάζεται να το εντάξουμε στις εβδομαδιαιές μας συνήθειες .

Είναι ανάγκη για την ευεξία του σώματος μας, είτε κάποιος γυμνάζεται, είτε όχι. Η καθημερινότητα μας ακόμα και χωρίς να έχουμε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, διακατέχεται κυρίως από άγχος διαχειρίσιμο ή μη, πολλές ώρες εργασίας, κακή στάση σώματος, πολλές φορές έλλειψη άθλησης, κακή διατροφή ακόμα και έλλειψη αρκετού αλλά και ποιοτικού ύπνου.

Θεραπεία από τα αρχαία χρόνια

Το μασάζ ή αλλιώς μάλαξη, αποτελεί μια από τις πιο παλιές μορφές θεραπείας για την βελτίωση της φυσικής αλλά και της ψυχικής κατάστασης του ατόμου, ανεξάρτητου ηλικίας.
Υπήρχε σαν θεραπεία από τα αρχαία χρόνια με γνωστές τις ευεργετικές του ιδιότητες. Ο συνδυασμός της μάλαξης στο σώμα από τον κορυφή του κεφαλιού έως τα πέλματα, η χρήση διαφόρων ελαίων ανάλογα με τις ανάγκες ή την επιθυμία μας, ακόμα και οι μυρωδιές που απορρέουν από αυτή την διαδικασία βελτιώνουν την σωματική αλλά και ψυχική μας υγεία. Παρακάτω αναλύονται μερικά από τα οφέλη του μασάζ

Οφέλη του Μασάζ:

Ανακούφιση από το άγχος και χαλάρωσηΑνακούφιση από τη δυσκοιλιότηταΔιαχείριση πόνου ινομυαλγίαςΑνακούφιση από πονοκέφαλο έντασηςΑϋπνία (που σχετίζεται με το στρες)Μυϊκός πόνος και καταπόνησηΑρθρίτιδα και ανακούφιση από τον πόνο στις αρθρώσειςΚυκλοφορία κατά την εγκυμοσύνηΕυεργετικές ιδιότητες του μασάζ

Ανακούφιση από το άγχος και χαλάρωση
Το νούμερο ένα όφελος του είναι η ανακούφιση από το στρες. Χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα για να καταλάβουμε πόσο ακριβώς το θεραπευτικό μασάζ καταστέλλει τις ορμόνες του στρες, όπως η κορτιζόλη, αλλά στοιχεία δείχνουν ότι το μασάζ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες και να ενθαρρύνει τη χαλάρωση.

Ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα
Εάν αντιμετωπίζετε δυσκοιλιότητα ή άλλα πεπτικά προβλήματα, μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε κάποια ενόχλησή σας.

Διαχείριση πόνου ινομυαλγίας
Τα άτομα με ινομυαλγία εμφανίζουν χρόνιο πόνο καθώς και συμπτώματα ύπνου, μνήμης και διάθεσης. Ενώ η θεραπεία μασάζ δεν είναι θεραπεία για την πάθηση, αποτελεί μια συμπληρωματική θεραπεία (μαζί με φαρμακευτική αγωγή, συμβουλευτική και φυσικοθεραπεία).

Ανακούφιση από πονοκέφαλο έντασης
Ένας πονοκέφαλος έντασης ή πονοκέφαλος συγκέντρωσης, μπορεί να αισθάνεται σαν να υπάρχει μια σφιχτή ταινία τυλιγμένη γύρω από το κεφάλι σας. Η αιτία δεν είναι πλήρως κατανοητή, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι το θεραπευτικό μασάζ μπορεί να προσφέρει ανακούφιση για αυτού του είδους τον πονοκέφαλο.

Αϋπνία (που σχετίζεται με το στρες)
Όπως αναφέραμε παραπάνω, επηρεάζει θετικά το στρες και τα μειωμένα επίπεδα στρες μπορούν να βοηθήσουν στην ενθάρρυνση του ύπνου, αν και υπάρχουν και άλλες συνήθειες υγιεινής ύπνου, όπως να μειώσετε τον χρόνο οθόνης πριν τον ύπνο .

Μυϊκός πόνος και καταπόνηση
Όταν οι μύες σας είναι επώδυνοι και φλεγμονώδεις, ένα μασάζ μπορεί να βοηθήσει στη ροή του αίματος στην περιοχή (και να ενθαρρύνει την ανάκαμψη), σύμφωνα με μια μελέτη μετα-ανάλυσης του 2015 που δημοσιεύτηκε στο Current Reviews in Musculoskeletal Medicine.

Αρθρίτιδα και ανακούφιση από τον πόνο στις αρθρώσεις
Η αρθρίτιδα περιλαμβάνει οίδημα και πόνο στις αρθρώσεις σας Καθώς ο θεραπευτής κάνει μασάζ στους μύες, το αίμα ρέει στις αρθρώσεις σας, κάτι που μπορεί να προσφέρει κάποια προσωρινή ανακούφιση. Φροντίστε να αναφέρετε ότι έχετε αρθρίτιδα πριν από τη συνεδρία θεραπείας μασάζ, έτσι ώστε ο θεραπευτής σας να σας καθοδηγήσει για το πώς μπορείτε να συνεργαστείτε.

Κυκλοφορία κατά την εγκυμοσύνη
Το να κάνετε μασάζ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG). Απλώς βεβαιωθείτε ότι έχετε συμβουλευτεί τον γιατρό σας πριν κλείσετε ένα ραντεβού και φροντίστε να ενημερώσετε τον θεραπευτή μασάζ σας ότι είστε έγκυος (ακόμα κι αν δεν εμφανίζεστε).

Τέλος υπάρχουν ορισμένες συνθήκες υγείας όπου το μασάζ δεν επιτρέπεται ή συνιστάται. Εάν έχετε κάποια από αυτές τις παρακάτω παθήσεις, αποφύγετε να κάνετε μασάζ:

ΠυρετόςΜεταδοτικές ΑσθένειεςΘρόμβωσηΠαθήσεις νεφρών ή ηπατικών παθήσεωνΦλεγμονήΚαρκίνοΜη ελεγχόμενη υπέρταση

Σημείωση: Πριν κάνετε μασάζ ρωτήστε τον γιατρό σας αν επιτρέπεται, καθώς υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που δεν ενδείκνυται.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ποια,poia