Ποιοι και πότε θα εισπράξουν τα λεφτά της δόσης

Του Χρήστου Κώνστα

Μέχρι τον επόμενο Μάρτιο το Ελληνικό Δημόσιο θα έχει αποπληρώσει όλες του τις υποχρεώσεις προς τους ιδιώτες, υποσχέθηκε από τις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός. Όσοι αντέξουν μέχρι τον Μάρτιο, θα πρέπει πρώτα να δουν την Κυβέρνηση να υλοποιεί όλα όσα έχει δεσμευτεί στα κείμενα των συμφωνιών, αλλιώς το μαρτύριο της σταγόνας θα συνεχιστεί. Από τα λεφτά που θα εισπράξει τη Δευτέρα η Ελλάδα μόνο 1,1 δισ. θα διατεθεί στους ιδιώτες

που χρωστάει το δημόσιο.

Συνολικά το δημόσιο χρωστάει περίπου 9 δισ. εκ των οποίων μόνο τα 1,3 δισ. αφορούν οφειλές για εφάπαξ. Η κυβέρνηση αρχικά έλεγε ότι θα διαθέσει 4 δισ. αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών, κάτι το οποίο δεν επιβεβαιώθηκε, καθώς η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει (αντίθετα από ότι λέγονταν αρχικά) με χρήματα από την δόση την επαναγορά ομολόγων που κοστίζει 11,3 δισ. ευρώ.

Ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Ι. Στουρνάρας, αναφερόμενος στην καταβολή της δόσης, σημείωσε πως αυτή πρόκειται «αναγκαία συνθήκη», αλλά όπως είπε, υπάρχει και η «ικανή συνθήκη», παραπέμποντας στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης που πρέπει να περατώσει. Η φορολογική μεταρρύθμιση, η ρευστότητα του ΕΣΠΑ, η ρευστότητα των τραπεζών και γενικώς οι μεταρρυθμιστικές πολιτικές που ψήφισαν στη Βουλή και καλούντα να εφαρμόσουν είναι μερικές από τις εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετήσουν.

Το Eurogroup ενέκρινε την αποδέσμευση 49,1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Σε αυτά, θα προστεθούν 3,4 δισ. από το ΔΝΤ, δηλαδή συνολικά ως το Μάρτιο του 2013 θα καταβληθούν 52,5 δισ. ευρώ.

Μέσα στο Δεκέμβριο, θα εκταμιευθούν τα 34,4 δισ. ευρώ, τα οποία κατανέμονται ως εξής:

Τα 11,3 δισ. θα πάνε για να πληρωθεί η επαναγορά των ομολόγων. Η εξέλιξη αυτή είναι καινούργια και μέχρι τώρα υπήρχε η εντύπωση ότι η επαναγορά θα γίνονταν με πρόσθετο δάνειο από τον ΕFSF. Από τα 11,3 δισ. τα μισά θα πάνε σε ξένες τράπεζες και αμοιβαία κεφάλαια και τα υπόλοιπα θα δοθούν σε ελληνικές τράπεζες.Περίπου 16 δις θα πάνε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αντί των 23,6 δις ευρώ που είχε ανακοινώσει στις 28 Νοεμβρίου ο Γιάνης Στουρνάρας. Η μείωση είναι αποτέλεσμα της εκτός σχεδίου “τραβηχτικής” που γίνεται από την δόση για να χρηματοδοτηθεί η επαναγορά των ομολόγων.Και 7 δις θα διατεθούν για να καλυφθούν ανάγκες του προϋπολογισμού, εκ των οποίων μόνο 1,1 δισ. ευρώ θα πάει για να αποπληρωθεί τμήμα των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Μέχρι τον Μάρτιο θα έχουν εκταμιευθεί επιπλέον 14,8 δισ. ευρώ με βασική προϋπόθεση, να έχει ψηφιστεί και να έχει αρχίσει να εφαρμόζεται το νέο φορολογικό. Από τα 14,8 δισ., τα 7,2 θα πάνε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα υπόλοιπα στην κάλυψη αναγκών του προϋπολογισμού.

Στο κείμενο της απόφασης του Eurogroup, υπογραμμίζεται ότι η διαδικασία επαναγοράς, μαζί με τις παρεμβάσεις που συμφώνησε το Eurogroup στις 27 Νοεμβρίου και την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, θα επαναφέρουν το ελληνικό δημόσιο χρέος σε βιώσιμη τροχιά και συγκεκριμένα στο 124% του ΑΕΠ το 2020.Ταυτόχρονα σημειώνεται ότι « η Ελλάδα και τα άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης είναι έτοιμα να λάβουν πρόσθετα μέτρα, αν χρειαστεί, προκειμένου να διασφαλίσουν την επίτευξη αυτού του στόχου».

«Είμαστε, πεπεισμένοι ότι το πρόγραμμα βρίσκεται και πάλι σε σταθερή βάση» τόνισε ο Ζαν Κλώντ Γιουνκέρ ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν υπογράμμισε ότι η «Κασσάνδρες για την Ελλάδα αποδείχθηκαν λάθος. Η απόφαση του Eurogroup, σηματοδοτεί το τέλος πολλών μηνών αβεβαιότητας για την Ελλάδα». Ο Ολι ρεν αναφερθηκε και στα πρόσθετα μέτρα που θα εξεταστούν για τη μείωση του ελληνικού χρέους και συγκεκριμένα σε ένα ποσό της τάξης των 5 δισ. ευρώ, (2,5% του ΑΕΠ) που θα προέλθει από τη μείωση της εθνικής συνεισφοράς στα συγχρηματοδοτούμενα έργα.

Keywords
Τυχαία Θέματα