Ποιοι πρέπει να ανησυχούν τώρα για τις συντάξεις και τους μισθούς…

Οποιοδήποτε κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, η Τρόικα θα επιστρέψει αμέσως μετά την Κυριακή των εκλογών στην Αθήνα, για να ξεκινήσει το πρόγραμμα των νέων περικοπών στις δαπάνες του Δημοσίου. Για να μην υπάρχει αμφιβολία, όσον αφορά στη στόχευση αυτού του σχεδίου, η αρχή για τις νέες περικοπές, που θα συμφωνηθούν επισήμως για την περίοδο 2012-2015, έγινε ήδη με την αναδρομική μείωση κονδυλίων, που αποφασίστηκε στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του 2012.

Εκεί,

για παράδειγμα, προβλέπεται γερό «τσεκούρι» στις κρατικές δαπάνες για τις συντάξεις. Τα κονδύλια που κόβονται «εδώ και τώρα», δείχνουν και ποιοι θα υποστούν πρώτοι τις νέες περικοπές:

-Συντάξεις πολιτικών υπαλλήλων: 36.073.000 €

-Συντάξεις στρατιωτικών, οργάνων ΕΛΑΣ-Λ.Σ.- Π.Σ. κ.λπ.: 23.976.000 €

-Συντάξεις δικαστικών λειτουργών:1.285.000 €

-Συντάξεις πρωθυπουργών & βουλευτών: 311.000 €

-Συντάξεις δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων: 2.830.000 €

-Συντάξεις κληρικών και πρώην ασφαλισμένων ΤΑΚΕ: 726.000 €

-Συντάξεις υπαλλήλων ΟΣΕ: 799.000 €

Στο στόχαστρο μπαίνουν προφανώς όλες οι συντάξεις, τόσο οι επικουρικές, όσο και οι θεωρούμενες από το ΔΝΤ ως «υψηλές». Το ΔΝΤ «βλέπει» μέση μείωση συντάξεων στη διετία 2010-2011 της τάξεως του 15,7% και στο κείμενο που συνοδεύει τον πίνακα διαπιστώνει πως υπάρχουν ακόμα περιθώρια για μεγαλύτερες μειώσεις.

Η έκθεση αναγνωρίζει δηλαδή την ανάγκη προστασίας των χαμηλοσυνταξιούχων και αναφέρει πως οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν «χωρίς μείωση των συντάξεων… ωστόσο, κάποιες άλλες πραγματικές περικοπές θα είναι απαραίτητες, με στόχο υψηλότερου εισοδήματος συνταξιούχους, και αντανακλούν την ανάγκη για δίκαιη διανομή του πραγματικού βάρους προσαρμογής στην Ελλάδα (συντάξεις που αντιμετωπίζουν λιγότερες περικοπές μέχρι σήμερα)».

Μισθοί

Όλα δείχνουν πως δεν θα υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις για τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ και στο Δημόσιο, καθώς το μέσο εισόδημα των εργαζομένων αυτής της κατηγορίας μειώθηκε 35% και 30% αντίστοιχα. Στον σχετικό πίνακα μάλιστα, στην έκθεσή τους για την πορεία του Μνημονίου, οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σημειώνουν πως δεν θα απαιτήσουν άλλα μέτρα στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2012-2015, που θα διαπραγματευτούν με την έλευσή τους τον Μάιο.

Αντιθέτως, το ενδιαφέρον των ελεγκτών τώρα μετατοπίζεται στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, όπου το μέσο εισόδημα των εργαζομένων φαίνεται να μειώθηκε μόλις 6,6%. Υποστηρίζουν πως ακόμα και αν «κόπηκε» κατά σχεδόν 25% ο κατώτατος βασικός μισθός, αυτό αντιστοιχεί σε μείωση μόλις 5% του μέσου μισθού των ιδιωτικών υπαλλήλων-έναντι μειώσεων 30%-35% στο δημόσιο.

Κυβερνητικοί παράγοντες πάντως, που μετείχαν στις διαπραγματεύσεις του περασμένου Φεβρουαρίου με την Τρόικα, ισχυρίζονται πως οι ελεγκτές παρουσιάζουν εντελώς λάθος στοιχεία. Αρνήθηκαν να κάνουν δεκτά τα νεώτερα στοιχεία και μελέτες της κυβέρνησης, που θα έδειχναν ότι η πραγματική μείωση είναι πολλαπλάσια. Εμφανίζουν έτσι «ετεροχρο

Keywords
Τυχαία Θέματα