Πολύ κάτω του αναμενόμενου-200.000 Ουκρανοί ζητούν την αποπομπή Γιανουκόβιτς

Περίπου 200.000 φιλοευρωπαίοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στην πλατεία της Ανεξαρτησίας στο Κίεβο ζητώντας την αποπομπή του προέδρου της χώρας μετά την απόρριψη από τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς της συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ, πολύ σημαντικός αριθμός πολιτών αλλά πολύ μικρότερος από το στόχο του ενός εκατομμυρίου που είχαν θέσει η διοργανωτές.

"Είμαστε εδώ για το ευρωπαϊκό μέλλον της Ουκρανίας, για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Θέλουμε να

επικρατήσει η δικαιοσύνη για όλο τον κόσμο", δήλωσε ένας 52χρονος διαδηλωτής.

Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την Πολωνία, τη Γερμανία και την Ισπανία είναι στο πλευρό των Ουκρανών διαδηλωτών. Οι διαδηλώσεις υπέρ της υπογραφής εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Ο πρόεδρος της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ωστόσο δείχνει να μην υποχωρεί. Μέλη της αντιπολίτευσης ξεκαθαρίζουν ότι μια ενδεχόμενη οικονομική εξάρτηση της Ουκρανίας από τη Ρωσία, θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα την ενότητα στη χώρα. Η Ουκρανία συνορεύει με 4 χώρες μέλη της ΕΕ και είναι δίαυλος για τη διοχέτευση φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη. Οι διαδηλωτές ελπίζουν ότι η παρουσία μελών του ευρωκοινοβουλίου θα εμποδίσει τις αρχές να κάνουν χρήση βίας για να καταστείλουν τις κινητοποιήσεις.

Πολλοί είναι και αυτοί που διαδηλώνουν υπέρ της ελευθερίας του λόγου. Τουλάχιστον 40 δημοσιογράφοι έχουν τραυματιστεί από επιθέσεις αστυνομικών εναντίον τους.

Η αντιπολίτευση, η οποία ζητεί τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ήλπιζε να κινητοποιήσει σήμερα μέχρι και ένα εκατομμύριο διαδηλωτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα