«Πονοκεφαλιάζει» η είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών

Με γρίφο για δυνατούς λύτες μοιάζει η προσπάθεια είσπραξης των οφειλών προς το δημόσιο καθώς το ποσό βαίνει διογκούμενο ολοένα και περισσότερα ενώ και τα στοιχεία τόσο της τρόικας όσο και του ελληνικού δημοσίου είναι απογοητευτικά. Οι παλιές και νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές φτάνουν τα 55 δίσ. ευρώ ή περίπου το 28% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ οι εκτιμήσεις είναι πως το 80% αυτών δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ.

Τα αναλυτικά στοιχεία που δίνει σήμερα η Ημερησία επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι οι φοροδοτικές δυνατότητες έχουν περιοριστεί σε

τεράστιο βαθμό πράγμα που είναι πιθανό να δημιουργήσει αποκλίσεις στον προϋπολογισμό.

Πιο αναλυτικά, οι παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές φθάνουν στο ποσό των 43,49 δισ. ευρώ.

Εξ αυτών ένα ποσό 2,99 δισ. ευρώ οφείλουν ΔΕΚΟ και οργανισμοί του Δημοσίου. Τα 8,5 δισ. ευρώ χρωστούν επιχειρήσεις που έχουν πτωχεύσει και τα υπόλοιπα 31,8 δισ. ευρώ οφείλουν διάφορα φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη το Δημόσιο κατάφερε να εισπράξει εντός του 2012 περί το 1 δισ. ευρώ, ενώ στο ίδιο διάστημα διεγράφησαν οφειλές ύψους 359 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου οι νέες οφειλές, οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες εντός του προηγούμενου έτους, έφθασαν τα 12,07 δισ. ευρώ.

Από τις νέες οφειλές οι εισπρακτικοί μηχανισμοί κατάφεραν να εισπράξουν 1,1 δισ. ευρώ και παράλληλα διεγράφησαν οφειλές ύψους 179 εκατ. ευρώ.

Συνολικά έχουν εισπραχθεί κάτι παραπάνω από τα 2 δισ. ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει τρόπου ώστε να αυξηθούν οι εισπράξεις από τις νέες οφειλές μέσω μίας ευνοϊκότερης ρύθμισης αποπληρωμής των χρεών αυτών.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην έκθεσή της η τρόικα για το συγκεκριμένο ζήτημα υπογραμμίζει ότι το 80% των ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν μπορούν να εισπραχθούν.

Οι δανειστές προτείνουν στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, ώστε να «τραβάει» αυτόματα τα ποσά που χρωστούν στην Εφορία οι φορολογούμενοι.

Επίσης η τρόικα για να επιτευχθεί ικανοποιητική μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών συστήνει στις Αρχές να επανεξετάσουν την πολιτική για τη διαγραφή χρεών. Μια μείωσή τους εντός του 2013 της τάξεως του 20% με 30% θα ήταν ρεαλιστική, αν υπήρχε μια πολιτική διαγραφής χρεών ευθυγραμμισμένη με τη διεθνή πρακτική.

Keywords
Τυχαία Θέματα