«Πόρτα» Σνόουντεν σε Ρωσία-Κίνα

Σε συνέντευξη του στους New York Times (NYT), ο Έντουαρντ Σνόουντεν αναφέρει πως οι ρωσικές ή οι κινεζικές αρχές δεν είχαν και δεν πρόκειται να έχουν πρόσβαση σε στοιχεία του για τη λειτουργία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Ο Σνόουντεν θεωρεί ότι προσέφερε υπηρεσία στον αμερικανό λαό φέρνοντας στο φως επιλήψιμες πρακτικές που γίνονταν «εν κρυπτώ» και εξηγώντας ότι αν ακολουθούσε τη θεσμική οδό, η απόπειρά του θα είχε θαφτεί μέσα

στην γραφειοκρατία της NSA.

Στη συνέντευξή του, που δημοσιογράφοι των ΝΥΤ πήραν τμηματικά κατά τη διάρκεια αρκετών ημερών, ο Σνόουντεν αναφέρει πως είχε δώσει ό,τι έγγραφα είχε στην κατοχή του σε δημοσιογράφους που συνάντησε στο Χονγκ Κονγκ, πριν φύγει για τη Μόσχα (στο αεροδρόμιο της οποίας είχε αποκλειστεί για εβδομάδες μέχρι να πάρει προσωρινό άσυλο).

Σκόπιμα δεν είχε μαζί του στοιχεία ώστε να μην πέσουν στα χέρια των ρωσικών κρατικών υπηρεσιών, υποστήριξε. Ανέφερε δε ότι τα στοιχεία δεν έφτασαν ούτε στα χέρια των κινεζικών αρχών όσο βρισκόταν στο Χονγκ Κονγκ, λέγοντας πως είχε πάρει τις προφυλάξεις του γνωρίζοντας, από την εποχή που ήταν στην NSA, πώς λειτουργούν οι κινεζικές μυστικές υπηρεσίες.

Ο Σνόουντεν απέρριψε την κατηγορία του «προδότη», επιμένοντας πως με τις αποκαλύψεις του δεν έβλαψε την ασφάλεια των ΗΠΑ και ξεκίνησε μία απαραίτητη δημόσια συζήτηση για την έκταση και τον τρόπο με τον οποίο γίνεται ο πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας.

«Εφ' όσον υπάρχει ευρεία στήριξη των πολιτών, μπορεί να υποστηριχθεί ότι ακόμη και το πιο επιθετικό και ηθικά επιλήψιμο πρόγραμμα έχει έναν κάποιο βαθμό νομιμοποιήσης, επειδή πρόκειται για απόφαση που λήφθηκε συνειδητά και με γνώση» σημείωσε προσθέτοντας ότι «προγράμματα όμως που εφαρμόζονται εν κρυπτώ, μακριά από την δημόσια εποπτεία, δεν έχουν αυτή τη νομιμοποίηση, και αυτό είναι πρόβλημα».

«Δείχνουν επίσης μία επικίνδυνη "ομαλοποίηση" της διακυβέρνησης στο σκοτάδι» σημείωσε. Εξήγησε επίσης ότι πήρε σταδιακά την απόφαση να προχωρήσει στις αποκαλύψεις του, όσο αυξάνονταν οι αμφιβολίες του και ενισχυόταν η πεποίθησή του ότι θα ήταν άσκοπο να προσπαθήσει να κινηθεί μέσα από το «θεσμικό» δίαυλο, υποβάλλοντας ενστάσεις μέσα στην NSA. Οι ενστάσεις του «θα είχαν θαφτεί για πάντα» και ο ίδιος θα δεχόταν επίθεση για να «καταστραφεί η υπόληψή του», ανέφερε.

Keywords
Τυχαία Θέματα