Πως έχουν τα δεδομένα για το πετρέλαιο θέρμανσης

Απότομη αλλαγή του καιρού παρουσιάστηκε από τις αρχές του μήνα (Οκτώβριος) με τη βόρεια Ελλάδα να καταγράφει ήδη αρκετά χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες ακόμα και κάτω από τους 10 βαθμούς Κελσίου. Αποτέλεσμα των παραπάνω η κυβέρνηση να αρχίζει το «τρέξιμο», προκειμένου να κλείσει όσο νωρίτερα γίνεται το θέμα της επιδότησης θέρμανσης, ώστε να αποφευχθούν τα τραγελαφικά φαινόμενα της περσινής χρονιάς. Πράγμα δύσκολο, καθώς τα δεδομένα δείχνουν ακόμα μια

χρονιά ταλαιπωρίας για τους πολίτες, μιας και οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται με μεγάλα προβλήματα, που έχουν τη ρίζα τους στην εφαρμοζόμενη πολιτική.

Αρχικά να σημειώσουμε πως το πετρέλαιο θέρμανσης θα διατίθεται από τις 15 Οκτωβρίου με τιμή εκκίνησης το 1,30 ευρώ ανά λίτρο. Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος (ΟΒΕ) και 44 ενώσεις βενζινοπωλών που συμμετέχουν σε αυτήν, άνοιξε τον χορό των αντιδράσεων, καθώς αποφάσισε πως θα απέχει από τη διανομή πετρελαίου θέρμανσης «λόγω σοβαρών και άλυτων προβλημάτων».

«Οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν σε τι τιμή θα αγοράσουν, ποιοι θα πάρουν το επίδομα, πώς θα το πάρουν και πότε. Οι βενζινοπώλες δεν γνωρίζουν με ποιο τρόπο θα διακινηθεί το πετρέλαιο θέρμανσης», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΟΒΕ.

Εξάλλου, οι βενζινοπώλες υπερτονίζουν εκ νέου την ανάγκη «μείωσης του συντελεστή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα επίπεδα του 2011, καθώς και την κατάργηση του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ, το οποίο δεν έχει λόγο ύπαρξης μετά την εγκατάσταση των συστημάτων εισροών – εκροών, τα οποία καταγράφουν κάθε κίνηση καυσίμου και κατέληξε να είναι ένας ανεξέλεγκτος μηχανισμός επιβολής εξοντωτικών προστίμων χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο».

Για «αποτυχημένο σενάριο» μιλούν οι έμποροι καυσίμων

Αντιδράσεις υπάρχουν και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), που όμως διαχωρίζει τη θέση της από την Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος (ΟΒΕ). «Αν και γνωρίζει πολύ καλά ο κύριος Υπουργός των Οικονομικών την αποτυχία του μέτρου της εξίσωσης του Ε.Φ.Κ του πετρελαίου θέρμανσης μ’ αυτό του κίνησης, α) ως προς την απώλεια δημοσίων εσόδων άνω των τριακοσίων εκατομμυρίων ευρώ (300.000.000), β) της μόλυνσης του περιβάλλοντος, από την καύση κάθε είδους υλικού και των επιπτώσεων στην υγεία των πολιτών, γ) της οικονομικής αδυναμίας των καταναλωτών (πτώση τζίρου 70%) να αγοράσουν το ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης, περιμένοντας κάποιες κοινωνικές ομάδες να εισπράξουν την πενιχρή επιδότηση, εφ’ όσον έχουν γνώσεις πληροφορικής για να υποβάλουν σχετικές αιτήσεις στην Γ.Γ.Π.Σ. και δ) τις καταστροφικές οικονομικές επιπτώσεις σε όλες τις επιχειρήσεις που διακινούν και διαθέτουν πετρέλαιο θέρμανσης, παρ’ όλα αυτά το Υπ. Οικονομικών επεξεργάζεται το ίδιο αποτυχημένο σενάριο», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΠΕΚ.
«Η μόνη απλουστευμένη, εφαρμόσιμη, λειτουργική και κοινωνικά αποδεκτή απόφαση είναι η μείωση του Ε.Φ.Κ με προσιτή τιμή λιανικής για όλους τους καταναλωτές, προκειμένου να ζεσταθούν οι οικογένειες των οικονομικά εξαθλιωμένων Ελλήνων. Αντίθετη απόφαση μη αιτιολογημένη επαρκώς από την πολιτική ηγεσία του Υπ. Οικονομικών, ερμηνεύεται ως άγνοια της πραγματικότητας» προσθέτουν οι έμποροι κατοίκων και καταλήγουν: «Είναι ανεξήγητη και ακατανόητη η απόφαση που πήρε το Προεδρείο της Ο.Β.Ε. και ανακοίνωσε με Δελτίο Τύπου την αποχή από την διάθεση πετρελαίου θέρμανσης όλων των εμπλεκομένων σε αυτό!!!».

Παραινέσεις εκ των έσω

Πιέσεις προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, για φθηνό πετρέλαιο θέρμανσης ασκούν με ερώτηση τους, 26 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, από την περιφέρεια. Όπως επισημαίνουν «η συνταγή έχει δοκιμαστεί και δυστυχώς αποδείχτηκε στην πράξη αποτυχημένη», τονίζοντας ότι η εξίσωση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης «δεν απέφερε την προσδοκώμενη αύξηση των δημοσίων εσόδων, ενώ επιβάρυνε δυσβάστακτα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς» και συνεπώς «εκ του αποτελέσματος το μέτρο αποδείχθηκε άστοχη».

Επίσης, αναφέρουν ότι «διαπιστώνονται σοβαρές αδικίες» με τον διαχωρισμό της χώρας σε τέσσερις γεωγραφικές ζώνες και τονίζουν ότι η εφαρμογή του συστήματος των επιδομάτων «πέραν του ότι απέτυχε, είχε και αρνητικές επιπτώσεις, όπως την καταστροφική για το περιβάλλον, λαθροϋλοτομία, αλλά και την μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή, δεδομένου ότι η ξυλεία αυτή διακινείται χωρίς τιμολόγια». Παράλληλα οι βουλευτές υπογραμμίζουν ότι καθίσταται εκ των πραγμάτων αναγκαία η διεύρυνση των γεωγραφικών κριτηρίων και ερωτούν τον κ. Στουρνάρα αν θα δοθεί πετρέλαιο στις ποσότητες που ήδη έχουν καθοριστεί σε όλα τα νοικοκυριά με την τιμή πριν την εξίσωση του φόρου.

Οι σκέψεις του υπουργείου Οικονομικών για να αντιμετωπιστεί ο φετινός χειμώνας

Οι συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με την τρόικα εντείνονται σχετικά με το επίδομα θέρμανσης, με την ελληνική πλευρά να έχει προτείνει μια σειρά από μέτρα, προκειμένου να έχουν προσιτή θέρμανση οι καταναλωτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υπέβαλε αίτημα στην τρόικα να μειωθεί ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 15%, ωστόσο επίσημα χείλη δε θέλησαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν την πληροφορία. Στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα έχει τεθεί και το θέμα της διαδικασίας επιστροφής του φόρου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι εξετάζεται η χορήγηση προκαταβολής 25% του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους. Διεύρυνση κριτηρίων με στόχο το επίδομα θέρμανσης να λάβουν πάνω από 330.000 δικαιούχοι (20% περισσότεροι από πέρυσι) και αύξηση του επιδόματος θέρμανσης σε σχέση με πέρυσι στα 34 λεπτά ανά λίτρο έναντι 28 πέρυσι περιλαμβάνει η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών.

Συγκεκριμένα το ΥπΟικ. εξετάζει:

-για τους άγαμους αύξηση του εισοδηματικού ορίου στα 30.000 ευρώ από 25.000 πέρυσι και για τους έγγαμους στα 40.000 ευρώ με 5.000 επιπλέον ανά τέκνο.

-ανάλογη διεύρυνση των κριτηρίων εξετάζεται και για το ύψος της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου (κατά 50.000 έως 100.000 ευρώ επιπλέον των 150.000 που ίσχυε πέρυσι) όπως και για τον κυβισμό του αυτοκινήτου ως τα 3000 Ευρώ.

Επίσης, παραμένει το ανώτατο όριο τετραγωνικών μέτρων κύριας κατοικίας για το οποίο θα δίνεται η επιδότηση στα 120, ενώ αυξάνεται στα 3.000 κυβικά εκατοστά από 2.000 κυβικά που ίσχυε πέρυσι το όριο πάνω από το οποίο εξαιρείται ο κάτοχος Ι.Χ. αυτοκινήτων από την επιδότηση πετρελαίου ακόμη και αν έχουν χαμηλό ετήσιο εισόδημα.
Περιουσιακό κριτήριο για άγαμο είναι τα 200.000 ευρώ αντικειμενική αξία περιουσίας από 150.000 και 300.000 ευρώ για έγγαμο από 200.000.

Επιδότηση ανάλογα τη γεωγραφική ζώνη

Παραμένουν εκτός απροόπτου, οι γεωγραφικές ζώνες όπως έχουν οριστεί από πέρυσι με τα αντίστοιχα λίτρα επιδότησης ανά τετραγωνικό μέτρο ως εξής:

- Α' Ζώνη νομός Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράµας, Ευρυτανίας µε επιδοτούµενη κατανάλωση 25 λίτρα ανά τετραγωνικό µέτρο κατοικίας µε ανώτατο τα 3.000 λίτρα. Αυτό σηµαίνει ότι για κατοικία 120 τετραγωνικών µέτρων το ανώτατο ποσό επιστροφής φόρου θα ανέλθει σε 1.050 ευρώ από 840 ευρώ σήµερα.

- Β' Ζώνη ανήκουν τα Ιωάννινα, η Λάρισα, η Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, η Αρκαδία, η Πιερία, η Ημαθία, η Πέλλα, η Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, η Χαλκιδική, οι Σέρρες, η Καβάλα, η Ξάνθη, η Ροδόπη και ο Νομός Εβρου. Για τους νομούς αυτούς η επιδοτούμενη κατανάλωση ανέρχεται στα 15 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο κατοικίας με ανώτατο τα 1.800 λίτρα και το ποσό επιστροφής μπορεί να φθάσει ως 630 ευρώ για κατοικία 120 τ.μ. έναντι 504 ευρώ πέρυσι.

- Γ' Ζώνη ανήκουν η Αττική, η Κόρινθος, η Ηλεία, η Αχαΐα, η Αιτωλοακαρνανία, η Φθιώτιδα, η Φωκίδα, η Βοιωτία, η Εύβοια, η Μαγνησία, η Λέσβος, η Χίος, η Κέρκυρα, η Λευκάδα, η Θεσπρωτία, η Πρέβεζα και η Αρτα. Για τις περιοχές αυτές η επιδοτούμενη κατανάλωση διαμορφώνεται σε 8 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο κατοικίας με ανώτατο τα 960 λίτρα. Το μέγιστο ποσό επιστροφής φόρου θα ανέλθει σε 336 ευρώ αντί για 269 ευρώ σήμερα.

- Δ' Ζώνη (Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Λασίθι, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σάμος, Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα, Ζάκυνθος, Κεφαλληνία & Ιθάκη, Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού) η επιδοτούμενη κατανάλωση είναι 5 λίτρα ανά τ.μ. κατοικίας με ανώτατο τα 600 λίτρα και το υψηλότερο ποσό επιστροφής ανέρχεται σε 210 ευρώ από 168 ευρώ πέρυσι.

Το περιβάλλον παράπλευρη απώλεια

Μάρτυρες του φαινομένου της αιθαλομίχλης γίναμε τον περασμένο χειμώνα εξαιτίας του αλαλούμ που δημιουργήθηκε από το επίδομα θέρμανσης και το γεγονός πως πολλοί πολίτες μην έχοντας τρόπο να ζεσταθούν έκαιγαν σε σόμπες και τζάκια ακατάλληλα υλικά. Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, αντιλαμβανόμενος πως πιθανόν να υπάρξουν παρόμοια προβλήματα και φέτος, έστειλε σχετική επιστολή προς τους συναρμόδιους υπουργούς και στα μέτρα που εισηγείται περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η λήψη έκτακτων μέτρων στις περιπτώσεις που η ατμοσφαιρική ρύπανση υπερβαίνει τα όρια που θα καθοριστούν, ο έλεγχος των στερεών καυσίμων και των συσκευών θέρμανσης που διακινούνται στην αγορά, κ.ά. Η επιστολή απευθύνεται στους υπουργούς Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστή Χατζηδάκη, υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια, και στον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Γιάννη Σγουρό.
Οι δράσεις που προωθούνται είναι:
- Έκδοση πορίσματος για τον καθορισμό οριακών τιμών αιωρούμενων σωματιδίων, για την ενημέρωση του πληθυσμού και τη λήψη εκτάκτων μέτρων (από την ήδη υπάρχουσα επιτροπή του υπουργείου Υγείας).
- Σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής, για τον καθορισμό έκτακτων μέτρων ανάλογα με τις υπερβάσεις των ορίων, καθώς και του μηχανισμού παρακολούθησης και εφαρμογής τους.
- Έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, για τη θεσμοθέτηση των παραπάνω ορίων και μέτρων.
- Εντατικοποίηση και συντονισμός στοχευμένων ελέγχων της αγοράς βιοκαυσίμων και των αντίστοιχων συσκευών θέρμανσης, σε όλα τα στάδια (παραγωγή, εισαγωγή, εμπορία) από τους αρμόδιους φορείς.
- Σύσταση διυπουργικής ομάδας εργασίας, με τη συμμετοχή τουλάχιστον του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και επιστημονικών φορέων, για την επεξεργασία σχεδίου απόφασης για την καθιέρωση υποχρέωσης ελέγχου δοκιμής των λεβήτων στερεών βιοκαυσίμων όσον αφορά στις εκπομπές καυσαερίων.
- Έκδοση απόφασης σχετικά με τις υποχρεωτικές ενδείξεις των συσκευασιών καυσίμων στερεής βιομάζας (ετικέτα).
- Συντονισμός για τη διενέργεια προληπτικών ελέγχων σε εστίες καύσης (κεντρικές θερμάνσεις, αρτοκλιβάνους, βιομηχανικούς λέβητες) από τις υπηρεσίες των Περιφερειών, στις οποίες έχει μεταβιβαστεί η σχετική αρμοδιότητα.
- Εκπόνηση και εφαρμογή σχεδίου ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, τόσο για την πρόληψη του φαινομένου, όσο και κατά τη διαχείριση των επεισοδίων. Έμφαση θα δοθεί σε ειδικές ομάδες πληθυσμού (πχ. σχολεία, ευπαθείς ομάδες).
- Έκδοση πορίσματος για την αποφυγή προώθησης μη ποιοτικών συστημάτων θέρμανσης στην αγορά.
- Σύσταση ομάδας εργασίας για την παρακολούθηση της εφαρμογής της απαγόρευσης της κυκλοφορίας συγκεκριμένων κατηγοριών φορτηγών από τον Σεπτέμβριο του 2013 (Πράσινος Δακτύλιος) και της κυκλοφορίας συγκεκριμένης τεχνολογίας οχημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(αναδημοσίευση από: www.greenweek.gr)

Keywords
πετρελαιο θερμανσης, πετρελαιο, επιδομα θερμανσης, ατμοσφαιρική ρύπανση, αδωνις γεωργιαδης, καιρος, ελλαδα, οβε, επιδομα, εφκ, στουρναρας, επιδοματα, τροικα, κοζανη, καστορια, ιωαννινα, λαρισα, τρικαλα, θεσσαλονικη, σερρες, καβαλα, ξανθη, κερκυρα, αρτα, ηρακλειο, χανια, χατζηδακης, συμμετοχή, ετικέτα, σχολεια, αθηνα, τελη κυκλοφοριας, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, μετρο, πανελληνιες 2011, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αξια, τελος ακινητης περιουσιας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, 600 δις, αλλαγη ωρας 2012, τελη κυκλοφοριας 2013, ογα επιδοματα, σχεδιο αθηνα, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, ηλεια, βουλευτες, σομπες, το θεμα, αρτα, δωδεκανησα, ευβοια, ζακυνθος, ηγεσια, θεμα, ιθακη, κυθηρα, κυκλαδες, λευκαδα, νησια, ξυλεια, ρεθυμνο, σαμος, τζακια, υγεια, υψος, φθιωτιδα, χαλκιδικη, χιος, αγνοια, αγορα, αυξηση, αιτωλοακαρνανια, αιτησεις, απωλεια, αρκαδια, αττικη, ατμοσφαιρική ρύπανση, βοιωτια, βορεια, γεγονος, γινεται, δυστυχως, δοθει, ευρω, ενημερωση, εποχη, εσωτερικων, ζωνη, ζωνες, εμποροι, ιδιο, ημαθια, υπηρεσιες, θεσπρωτια, καρδιτσα, κελσιου, κυβερνηση, κινηση, κιλκις, κορινθος, λακωνια, λασιθι, λεσβος, ληψη, λιτρο, λογο, μεσσηνια, μειωση, νικο, οβε, ορια, ουσιαστικο, οχηματων, πρεβεζα, πελλα, περιβαλλον, πιερια, προβληματα, ριζα, ρυπανση, σειρα, συμμετοχή, σκεψεις, συνταγη, τιμη, φωκιδα, χειλη, κυβικα, εφαρμογη, εκπομπες, εμφαση, γνωσεις, ομαδες, πληροφοριες, θερμανση, υγειας, υλικα
Τυχαία Θέματα