Πως επιδρούν στον οργανισμό το αρνί, το κατσίκι και η μαγειρίτσα

Πολλοί τηρούν κατά γράμμα τη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας, ενώ οι πιο πιστοί και θαρραλέοι νηστεύουν ακόμη και 40 ημέρες, με αποτέλεσμα να φτάνει η στιγμή της Ανάστασης και της Κυριακής του Πάσχα και να… πέφτουν με τα μούτρα στο κρέας.

Πόσο όμως και πως επηρεάζουν τον οργανισμό μας τα παραδοσιακά εδέσματα όπως το σουβλιστό αρνί ή κατσίκι και η μαγειρίτσα…;

Αρνί, γεμάτο πρωτεΐνες και… λίπη!

Στα καλά του αρνίσιου κρέατος είναι το υψηλό πρωτεϊνικό

του περιεχόμενο (μια μερίδα του καλύπτει περίπου το 60% των ημερήσιων αναγκών μας σε πρωτεΐνη), το οποίο γεμίζει ενέργεια και βοηθάει στο χτίσιμο των μυών, την υψηλή του περιεκτικότητα σε σίδηρο, του οποίου η απορρόφηση αυξάνεται από τον οργανισμό αν το καταναλώσουμε με λεμόνι, και την περιεκτικότητά του σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, με κυρίαρχη τη βιταμίνη Β12, οι οποίες κάνουν καλό στο νευρικό σύστημα, παίζουν ρόλο στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και στο μεταβολισμό του λίπους, της πρωτεΐνης και των υδατανθράκων.

Στον αντίποδα, το αρνί είναι πολύ πλούσιο σε κορεσμένο λίπος, με το ολικό του λίπος να φτάνει τα 15 γραμμάρια σε κάθε 100 γραμμάρια κρέατος. Το κορεσμένο λίπος, όπως ξέρουμε, βλάπτει την καρδιά, ενώ η περιεκτικότητά του σε πουρίνες αυξάνει το ουρικό οξύ στο αίμα. Οι θερμίδες του φτάνουν τις 320 ανά μερίδα αν καταναλώνετε μπούτι και τις 385 αν καταναλώνετε στήθος, ενώ τα τηγανητά παϊδάκια φτάνουν τις 560 θερμίδες ανά μερίδα και τα παϊδάκια σχάρας τις 340 ανά μερίδα.

Πιο υγιεινό το κατσικάκι!

Το κατσίκι περιέχει κορεσμένο λίπος 10% -ενώ το αρνί περίπου 35%, ενώ έχει ολικό λίπος περίπου 4 γραμμάρια στα 100, δηλαδή πολύ λιγότερα σε σχέση με το αρνί, ενώ είναι κι αυτό πλούσιο σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως Β3, Β6, Β12, σε σελήνιο και ψευδάργυρο. Ακόμη, το κατσίκι περιέχει περισσότερο κάλιο και είναι πλούσιο στο συνένζυμο Q10 που παρουσιάζει αντιοξειδωτική δράση συμβάλλοντας στη μείωση της κακής LDL χοληστερίνης.

Ωστόσο, η πρωτεΐνη που μας παρέχει είναι λιγότερη σε σχέση με το αρνί, ενώ είναι επίσης και πιο πλούσιο σε νάτριο, κάτι που πρέπει να αποφεύγεται ειδικά από άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση. Με λίγα λόγια, το κατσίκι θεωρείται πιο καλό κρέας από το αρνί, αποδίδοντας περίπου 120 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, αλλά κι εδώ πρέπει να κινηθείτε με μέτρο, αφαιρώντας την πέτσα και γεμίζοντας το πιάτο σας με μπόλικη σαλάτα.

Μαγειρίτσα: Η δυναμωτική αλλά «βαριά» σούπα

Η μαγειρίτσα περιλαμβάνει εντόσθια, συκωταριά και πνευμόνια αρνιού, αβγά, κρεμμύδια, άνηθο, ρύζι και ελαιόλαδο και είναι πλούσια σε χοληστερίνη, αποδίδει περισσότερες από 500 θερμίδες ανά μερίδα και τα λιπαρά της ξεπερνούν τα 35 γραμμάρια ανά μερίδα.

Από την άλλη, το φρέσκο κρεμμυδάκι και ο άνηθος χαρίζουν φυτικές ίνες στο γεύμα σας, βιταμίνη C, μαγγάνιο και κάλιο, ενώ το ελαιόλαδο σας προσφέρει τα μονοακόρεστα λιπαρά του που μειώνουν την ολική και την κακή LDL χοληστερίνη.

Πηγή: clickatlife.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα