Πώς να αποθηκεύσω τον καφέ: Το λάθος που γίνεται

Ο καφές ως ρόφημα, είτε ελληνικός, είτε  espresso, είτε φίλτρου, τιμάτε καθημερινά από τους λάτρεις του καφέ και πίνετε σκέτος ή με ζάχαρη ανάλογα τις προτιμήσεις των καταναλωτών. Έχει αναζωογονητική δράση, η οποία οφείλεται στο βασικό του συστατικό, την καφεΐνη, ένα αλκαλοειδές συστατικό που υπάρχει στους σπόρους των καρπών του. Η φρεσκάδα του καφέ έχει σημαντικό αντίκτυπο στη γεύση του, είναι σημαντικό να διατηρούμε τον καφέ που αγοράζουμε σε καλή

κατάσταση, ώστε η γεύση και το άρωμα του να παραμένουν αναλλοίωτα μέχρι το τελευταίο φλυτζάνι μας.

Οι συσκευασμένος καφές που βρίσκουμε στο σούπερ μάρκετ είναι απολύτως προστατευμένος, καθότι η συσκευασία του (διπλό φιλμ αλουμινίου με ενδιάμεση στρώση προπυλενίου) είναι αδιαπέραστη από το οξυγόνο και την υγρασία.Όταν ανοίγουμε μια συσκευασία καφέ στο σπίτι, αμέσως τα αρώματα του καφέ αναδύονται και μοσχομυρίζει ο χώρος. Με ποιο τρόπο όμως μπορούμε να τον αποθηκεύσουμε, έτσι ώστε να μη χαθεί το άρωμα του και η φρεσκάδα του. Κάποιοι αποθηκεύουν τον καφέ μέσα στο ψυγείο, γιατί θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο διατηρούν τον καφέ περισσότερο καιρό φρέσκο. Η αλήθεια είναι πως ο καφές από τη στιγμή που τον ανοίγετε, για να μη χάσει το άρωμά του, θα πρέπει να αποθηκεύεται σε σκιερό και δροσερό μέρος.

Γιατί δεν πρέπει ο καφές να αποθηκεύται στο ψυγείο

Η υγρασία είναι ένας από τους βασικούς «εχθρούς» του καφέ. Ένα περιβάλλον με έντονη υγρασία μπορεί να χαλάσει τους κόκκους μας αρκετά γρήγορα, φιμώνοντας τη γεύση τους και αλλοιώνοντας σημαντικά το άρωμά τους. Πέρα από το γεγονός ότι το εσωτερικό του ψυγείου εκ φύσεως έχει υγρασία, το ανεβοκατέβασμα της θερμοκρασίας που δημιουργείται από το άνοιγμα και το κλείσιμο της πόρτας του δημιουργεί αρκετές φορές σταγονίδια, τα οποία μπορεί να μην επηρεάζουν άλλες τροφές, όμως μπορεί αποβούν καταστρεπτικά για τη γεύση και το άρωμα του καφέ. Ο μηχανισμός πίσω από αυτό το φαινόμενο εξηγείται από το γεγονός ότι ο κόκκος του καφέ, λόγω του καβουρδίσματος του, είναι ουσιαστικά αφυδατωμένος, άρα έχει την τάση να απορροφά υγρασία από το περιβάλλον του. Απορροφώντας όμως υγρασία, τα συστατικά του αλλοιώνονται, κι έτσι κατά την εκχύλισή του η γεύση του θα είναι λιγότερο έντονη και πολύπλοκη.

Ακόμα χειρότερα γίνονται τα πράγματα όταν βάζουμε και βγάζουμε συχνά τον καφέ από το ψυγείο: οι απότομες εναλλαγές θερμοκρασίας μπορούν να χαλάσουν τη γεύση του καφέ μόλις σε μερικές ημέρες. Αυτό συμβαίνει γιατί το σκαμπανέβασμα της θερμοκρασίας από τους 4ο C του ψυγείου στους 25ο C του δωματίου καταστρέφει σιγά σιγά τα έλαια των κόκκων του καφέ, τα οποία είναι εξαιρετικά σημαντικά για τη γεύση και το άρωμά του.

Ο καφές είναι υπερβολικά ευαίσθητος σε μυρωδιές

Ο καφές έχει την τάση να απορροφά τις μυρωδιές του περιβάλλοντός του. Ακόμα και όταν τον αποθηκεύουμε σε ράφι ή ντουλάπι, είναι καλό να είμαστε σίγουροι πως βρίσκεται σε καλά σφραγισμένο δοχείο ή σακούλα, μακριά από έντονες οσμές. Ωστόσο, το εσωτερικό του ψυγείου είναι σίγουρα χώρος με έντονες μυρωδιές: φρούτα, λαχανικά, αλλαντικά, τυριά, έτοιμο φαγητό έχουν συνήθως έντονες οσμές, που πολλαπλασιάζονται από το μικρό χώρο του ψυγείου. Αν δεν επιθυμούμε ο καφές μας να μυρίζει μετά από μερικές ημέρες γεμιστά, φέτα ή σέλινο, είναι καλό να τον κρατήσουμε μακριά από το ψυγείο.

Οι αρωματικές ουσίες του καφέ είναι πτητικές, ήτοι εκλύονται και «δραπετεύουν» από τον καφέ σε θερμοκρασίες από 20° C (θερμοκρασία δωματίου) και πάνω. Επομένως, ανοίγουμε τη συσκευασία του και τον μεταφέρουμε αμέσως σε ένα δοχείο μεταλλικό ή γυάλινο με καλό κλείσιμο (με λάστιχο στο καπάκι) που να τον χωράει ακριβώς, ώστε να προστατεύεται από την υγρασία και τον αέρα, και τον βάζουμε στο ψυγείο. Στις χαμηλές θερμοκρασίες της ψύξης αδρανοποιείται η πτητικότητα των αρωματικών ενώσεων και έτσι συγκρατούνται καλύτερα στη μάζα του καφέ.

Σωστός τρόπος αποθήκευσης καφέΜόλις ανοίξετε την συσκευασία του καφέ σας, καλό θα ήταν να την αποθηκεύσετε αμέσως σε ένα αεροστεγές γυάλινο ή κεραμικό δοχείο σε σκοτεινό και δροσερό μέρος. Να θυμάστε ότι ένα συρτάρι κοντά στο φούρνο είναι συχνά πολύ ζεστό, όπως και ένα συρτάρι σε έναν εξωτερικό τοίχο της κουζίνας σας, αν δέχεται θερμότητα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.Είναι σημαντικό να τον κρατήσετε μακριά από υπερβολικό αέρα, υγρασία, θερμότητα και φως, με αυτή τη σειρά, προκειμένου να διατηρηθεί φρέσκια ​ η γεύση του για όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Keywords
Τυχαία Θέματα
Πώς,pos