Πώς να φτιάξω τσούρος: Εύκολη συνταγή για το γνωστό Ισπανικό γλυκό

Το τσούρο είναι είδος τηγανητής ζύμης από την ισπανική και την πορτογαλική κουζίνα. Βρίσκονται επίσης στη λατινοαμερικανική κουζίνα και την φιλιππινέζικη κουζίνα, καθώς και σε άλλες περιοχές που έχουν δεχθεί μετανάστευση από ισπανόφωνες και πορτογαλόφωνες χώρες, ειδικά στις Νοτιοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία. Στην Ισπανία, τα τσούρος μπορεί να είναι είτε λεπτά, είτε μακριά και χοντρά, όπου είναι γνωστά ως porras  σε ορισμένες περιοχές. Συνήθως τρώγονται για πρωινό βουτηγμένα σε τσαμπουράντο, ζεστή σοκολάτα,

σάλτσα καραμέλας ή καφέ. Συχνά πασπαλίζονται με ζάχαρη κανέλα.

Υπάρχουν επίσης δύο ελαφρώς διαφορετικά σνακ στην Πορτογαλία, που ονομάζονται porra και fartura, τα οποία είναι γεμιστά με ζελέ αντί για σάλτσα καραμέλας, παραδοσιακό στα βραζιλιάνικα τσούρος. Η προέλευση των τσούρος είναι ασαφής. Μια θεωρία προτείνει ότι η ιδέα μεταφέρθηκε στην Ευρώπη από την Κίνα από τους Πορτογάλους. Μια άλλη θεωρία είναι ότι το τσούρο παρασκευάστηκε από Ισπανούς βοσκούς για να αντικαταστήσει τα φρέσκα αρτοσκευάσματα. Η ζύμη για τσούρο ήταν εύκολο να γίνει και να τηγανιστεί σε ανοιχτή φωτιά στα βουνά, όπου οι βοσκοί περνούν τον περισσότερο χρόνο τους.

Υλικά που θα χρειαστείς

250 γρ. νερό

20 γρ. ζάχαρη

170 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 πρέζα αλάτι

1 αυγό

λάδι για τηγάνισμα

λίγη κανέλα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι. Ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί ένα μαλακό ζυμάρι και έπειτα ρίχνουμε το αυγό. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και μετά βάζουμε τη ζύμη σε μια σακούλα κορνέ, με φαρδύ οδοντωτό στόμιο. Αν δεν έχουμε, θα χρησιμοποιήσουμε κουτάλι και θα τα φτιάξουμε σαν λουκουμάδες. Βάζουμε μπόλικο λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι και τοποθετούμε στη φωτιά. Μόλις κάψει το λάδι, σχηματίζουμε με το κορνέ μικρά churros μέσα στο τηγάνι μήκους 6-8 εκ. (κόβουμε τη ζύμη με ψαλίδι για να διακόψουμε τη ροή).

Τα τηγανίζουμε για 3-4 λεπτά γυρίζοντάς και από τις δύο πλευρές, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά. Τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα ακουμπάμε σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν. Έπειτα τα βουτάμε σε κρυσταλλική ζάχαρη. Προαιρετικά πασπαλίζουμε με κανέλα.


Keywords
Τυχαία Θέματα