Πώς θα αποχωρήσουν 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος του έτους

Έτοιμο ως τις 20 Φεβρουαρίου θα πρέπει να είναι το σχέδιο της κυβέρνησης αναφορικά με την αποχώρηση 25.000 υπαλλήλων του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα όπως προβλέπει το Μνημόνιο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», ως τις 20 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουν καθοριστεί τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων, να προσδιοριστούν οι καταργούμενες θέσεις και να καθοριστούν τριμηνιαίοι στόχοι αποχωρήσεων μέχρι το τέλος του 2014.

Επί

της ουσίας, οι 25.000 υπάλληλοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα για ένα έτος λαμβάνοντας το 75% των αποδοχών τους. Κάποιοι από αυτούς θα επαναπροσληφθούν και θα τοποθετηθούν σε άλλες θέσεις. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης υποστηρίζει ότι κανένας υπάλληλος δεν θα απολυθεί, καθώς όσοι τεθούν σε διαθεσιμότητα, θα καλύψουν στη συνέχεια κενές θέσεις που θα προκύψουν από τη συνταξιοδότηση συναδέλφων τους. Ωστόσο, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν δεδομένο ότι κάποιοι από τους 25.000 θα απολυθούν οριστικά μετά την παρέλευση της διαθεσιμότητας.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η πλειονότητα από τους 25.000 που θα αποχωρήσουν έως το τέλος του 2013 θα προέλθει από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς οι συνολικώς απασχολούμενοι στα υπουργεία είναι περίπου 60.000 άτομα. Όσον αφορά τα οργανογράμματα των υπουργείων, αυτά εν πολλοίς έχουν ολοκληρωθεί και προβλέπουν τη μείωση των δομών κατά 50%.

Keywords
Τυχαία Θέματα