‘Πράσινο φως’ για τοποθέτηση G.P.S. σε παιδιά και ηλικιωμένους!

Έγκριση -και στην χώρα μας(!...)- για την τοποθέτηση G.P.S. σε ηλικιωμένους και παιδιά, έδωσε η ‘Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα’!

Για την ακρίβεια, η ‘Αρχή’ έδωσε την υπό όρους έγκρισή της για τη χρήση ‘συσκευών γεωεντοπισμού’ [G.P.S.], μέσω συνδρομής, σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και ανήλικους, κατόπιν σχετικών αιτήσεων δύο εταιρειών παροχής υπηρεσιών 24ωρης παρακολούθησης.

Οι συσκευές αυτές αφορούν άτομα με προβλήματα υγείας, άτομα επιφορτισμένα με το καθήκον της φροντίδας εκείνων που έχουν προβλήματα υγείας, καθώς και τους γονείς ανηλίκων.

Οι υπηρεσίες

αυτές επιτρέπουν στον συνδρομητή να λαμβάνει γνώση της γεωγραφικής θέσης αυτού που φοράει την εν λόγω συσκευή, η οποία είναι μικρού μεγέθους, μπορεί να έχει μορφή κουτιού ή ρολογιού, περιλαμβάνει κύκλωμα κινητής τηλεφωνίας G.S.M., σύστημα γεωγραφικού προσδιορισμού θέσης G.P.S. και κουμπί πανικού.

Όπως επισημαίνει η ‘Αρχή’ στο σκεπτικό της, στην περίπτωση των συσκευών ‘γεωεντοπισμού’ σκοπός της επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων των φερόντων, είναι η ατομική τους ασφάλεια και η παροχή υπηρεσιών σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης. Η επεξεργασία δεδομένων περιλαμβάνει δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα του φέροντα, όπως δεδομένα γεωεντοπισμού, δημογραφικά δεδομένα, αλλά και ευαίσθητα δεδομένα.

Ωστόσο, η ‘Αρχή’ τονίζει στην υπ' αριθμόν 112/2012 απόφασή της, ότι στην περίπτωση που ο φέρων την συσκευή ‘γεωεντοπισμού’ και ο συνδρομητής είναι διαφορετικά πρόσωπα, "θα πρέπει προηγουμένως ο φέρων να έχει ενημερωθεί και συγκατατεθεί εγγράφως ως προς την επεξεργασία των προσωπικών του δεδομένων".

Keywords
Τυχαία Θέματα