Πρόκληση για τη Σαμοθράκη το πρόγραμμα «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα»

Στα πλαίσια της υποψηφιότητας της Σαμοθράκης προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα "Άνθρωπος και Βιόσφαιρα" (Man & Biosphere-ΜΑΒ) της UNESCO, που συμπεριλαμβάνει ένα δίκτυο περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλους και ανάδειξης του ιδιαίτερου χαρακτήρα του τόπου, ομάδα 15 επιστημόνων – μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών από το Ινστιτούτο Κοινωνικής Οικολογίας της Βιέννης, επισκέφτηκαν τη Σαμοθράκη από τις 17 έως τις 22 Οκτωβρίου.

Επικεφαλής της πρωτοβουλίας ήταν η Καθηγήτρια MarinaFischer-Kowalski.

Σκοπός της

επίσκεψης ήταν να διεξάγουν κοινωνική έρευνα μεταξύ των κατοίκων του νησιού για τα προβλήματα και τις προοπτικές του νησιού σε διαφορετικές επαγγελματικές κατηγορίες και κοινωνικές ομάδες.

Συγκεκριμένα είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήματα σε διαφορετικές ομάδες του πληθυσμού μεταξύ των οποίων: Ηλικιωμένοι μεταξύ 55-75, Εργατοτεχνίτες, Αγρότες, Γονείς μικρών παιδιών, Αλιείς, Επαγγελματίες του τουρισμού, Ξενοδόχοι. Οι συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν σε δειγματοληπτικές ομάδες 6-10 ατόμων οι οποίοι είχαν κληθεί να συμμετάσχουν από τις παραπάνω κατηγορίες. Την διαδικασία συντόνιζαν ένας εκπρόσωπος του Ινστιτούτου της Βιέννης και ένας του Δήμου Σαμοθράκης - κοινωνικοί επιστήμονες.

Η ομάδα των επιστημόνων που αποτελούνταν τόσο από φυσικούς όσο και κοινωνικούς επιστήμονες (βιολόγους, κοινωνιολόγους, ανθρωπολόγους), παράλληλα με την κοινωνική έρευνα διεξήγαγε και μια πιλοτική στατιστική έρευνα εκτίμησης του ζωικού πληθυσμού στο νησί, ενώ δεν παρέλειψε να επισκεφτεί και τον αρχαιολογικό χώρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα